Nowe browary kontraktowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyli to jednak Pracownia Piwa stała za tym ogłoszeniem?
    W sumie to nie wiem, zapytam przy okazji u źródła

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #62
      Przede Wszytkim - ktoś coś wie gdzie to warzą? W Białej Małpie usłyszałem, że to piwo pochodzi z Raciborza.
      Swoją drogą nie kupuję takiej stylistyki etykiet... Przeszedłem koło lodówki z tymi butelkami w ogóle nie zwracając na nie uwagi, myślałem, że to jakieś lemoniady...

      Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #63
        Temat już był, przyznano się do Raciborza. Nie jest to żaden kontraktowy browar, tylko klient sprzedający istniejące piwo pod marką własną. Na podobnej zasadzie browarem jest Biedronka czy Jako.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2801

          #64
          Browar Bazyliszek.
          Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.


          Wychodzi mi, że robią piwo w Puławach (Browar Trzy Korony), a stoi za tym Piw Paw.

          Comment

          • grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2002.05
            • 2880

            #65
            Tydzień bez nowego browaru kontraktowego tygodniem straconym.

            Ciekawy jestem jaki to ma wpływ na produkcje w normalnych browarach wynajmujących swoje instalacje. Czy bardziej opłaca im się czerpać zyski z wynajmowania ich innym podmiotom, niż z bawienia się samemu w warzenie i dystrybucję? Może ktoś bliżej tego tematu jest w stanie napisać więcej?

            Czy doczekamy czasu, kiedy tradycyjny browar sam przestanie warzyć i w 100% jego instalację będą wykorzystywać kontraktowcy? A może ktoś wpadnie na pomysł wybudowania nowego browaru tylko dla kontraktowców? Skoro w nieruchomościach jest "time sharing" to w browarach też może być? A może Artezany pierwsze coś takiego zrobią po uruchomieniu nowego zakładu w Błoniu?
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
              A może ktoś wpadnie na pomysł wybudowania nowego browaru tylko dla kontraktowców?
              Zarzecze ma być chyba takim browarem. Budują go dla Pinty

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
                Tydzień bez nowego browaru kontraktowego tygodniem straconym.

                Ciekawy jestem jaki to ma wpływ na produkcje w normalnych browarach wynajmujących swoje instalacje. Czy bardziej opłaca im się czerpać zyski z wynajmowania ich innym podmiotom, niż z bawienia się samemu w warzenie i dystrybucję? Może ktoś bliżej tego tematu jest w stanie napisać więcej?

                Czy doczekamy czasu, kiedy tradycyjny browar sam przestanie warzyć i w 100% jego instalację będą wykorzystywać kontraktowcy? A może ktoś wpadnie na pomysł wybudowania nowego browaru tylko dla kontraktowców? Skoro w nieruchomościach jest "time sharing" to w browarach też może być? A może Artezany pierwsze coś takiego zrobią po uruchomieniu nowego zakładu w Błoniu?
                Myślę, że obie strony tak naprawdę dokładają do interesu i robią to wyłącznie dla dobra rewolucji.

                Comment

                • grzeber
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2002.05
                  • 2880

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  Myślę, że obie strony tak naprawdę dokładają do interesu i robią to wyłącznie dla dobra rewolucji.

                  Super o taką rewolucje właśnie się tutaj walczy. Rozumiem, że jak kupuje to piwo za 10 PLN w multitapie to oni też dokładają do interesu abym był szczęśliwy pijąc wyśniona IPĘ.

                  Nie wiem dlaczego akurat mają dokładać obie strony. Proszę o wyjaśnienie. Mi chodzi o to na ile browary wynajmowane są w czasie gdy mają puste moce przerobowe, a na ile same rezygnują w warzenia. Jestem też skłonny uwierzyć w sytuację gdy browar rezygnuje z potencjalnego większego zysku w sprzedaży własnych produktów, po to aby mieć mniejszy ale pewny zysk z wynajmu i samemu nie bawić się w te wszystkie kłopotliwe rzeczy jak warzenie, butelkowanie, etykietowanie, dystrybucja, a na końcu zwroty.
                  Last edited by grzeber; 2014-02-13, 00:09.
                  pozdrawiam
                  www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #69
                    Myślę, że taki kontraktowiec to dla niektórych dar z niebiesiech. Przy okazji sami się czegoś nauczą i doprowadzą sprzęt do ładu i składu. Same zyski.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • grzeber
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2002.05
                      • 2880

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zarzecze ma być chyba takim browarem. Budują go dla Pinty

                      Czyli Zarzecze będzie "browarem widmo" tj. nie będą nic warzyć i sprzedawać pod własną marką, a Pinta nadal będzie kontraktowcem tylko nie w Zawierciu tylko w Zarzeczu? Dziwna sytuacja, ciekawe dlaczego Pinta sama nie wybuduje zakładu, wszak najmowanie od innych zawsze zwiększa koszta. A budowa browaru w Żywcu tylko dla jednego kooperanta wydaje się dosyć ryzykownym biznesem. Choć pewnie wszyscy i tak sobie do dostatecznie dobrze przekalkulowali i widać się opłaca.
                      pozdrawiam
                      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #71
                        Fakt, zapomniałem, że wielokran też dokłada bo zamiast szesnastu witów-sritów mógłby mieć szesnaście bezchmielowych ale za to świetnie omarżowanych lagerów koncernowych.

                        A na serio to nie spodziewałbym się, że ktoś jasnym tekstem opisze ile i gdzie zarabia. Sporo pewnie można wywnioskować z informacji Alebrowaru, który puszcza w świat wartość swojej produkcji. Jeśli weźmie się pod uwagę moce Gościszewa, dostępność obu browarów w Polsce, ceny detaliczne piwa, koszt surowców to coś tam może wyjść ale margines błędu będzie wynosił pewnie tyle co dziura po bombie atomowej.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #72
                          Z tego co wiadomo będą warzyć tu i tu aby zwiększyć moce przerobowe.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • grzeber
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2002.05
                            • 2880

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Myślę, że taki kontraktowiec to dla niektórych dar z niebiesiech. Przy okazji sami się czegoś nauczą i doprowadzą sprzęt do ładu i składu. Same zyski.
                            Dla jednych tak, dla innych będzie to gwóźdź do trumny. Niczego się nie nauczą tylko prześpią kilka lat, a jak kontraktowiec sam sobie browar wybuduje, to rynek będzie już tak zmieniony, że sobie na nim nie poradzą... i będzie instalacja do sprzedarzy lub dalszego wynajmu.
                            pozdrawiam
                            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                            Comment

                            • Cooper
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.11
                              • 6057

                              #74
                              Na pewno nigdy nie będzie tak ażeby wszystkie browary istniały tylko po to ażeby być wynajmowane pod warzenie przez ludzi z zewnątrz a takimi są ludzie z browarów kontraktowych. Warzenie własnej marki piwa z pewnością ma swoje plusy w sensie biznesowym (pomijam tu już wszelkie "idee" "ambicje" itp ale pisze tylko o chłodnej finansowej kalkulacji) jak i "oddanie maszyn ludziom z zewnątrz" czyli warzenie dla/przez kontraktowców. Pozatym kontraktowców z założenia obsłużyć mogą (raczej) tylko małe browary bo gdy kontraktowiec osiągnie pewien pułap produkcji a tym samym jego zysk stanie się już znaczny stać go i po prostu taniej jest produkować daną, znaną już markę własną u siebie a nie dzielić się zyskiem z "użyczającym sprzętu". Myślę ze dobrym przykładem może być tu Pinta którą jak widać stać już na własny browar. To z pewnością dobry krok w sensie biznesowym ku zwiększeniu produkcji i zysku. Pytanie jedynie dla nas czy to jeszcze rzemieślnicza pasja czy już komercyjna masówka ze wszelkimi wadami tego znanymi z większych browarów ?
                              To takie moje skromne rozmyslania, kogoś kto na ekonomi się nie zna ale może ktoś się mimo to ze mną zgodzi
                              Aha, jeszcze jedna sprawa jak juz tak się rozpisałem jak wkład od Zenitha. Jak w przypadku kontraktowców wygląda sprawa np sanepidów i innych kwestii wymaganych od producentów spożywki a w tym przypadku dodatkowo jeszcze alkoholu ?
                              Na filmiku Bazyliszka widać jak w zaciszu domowych pieleszy dużego pokoju chłopaki przygotowali całe wiadro drożdżaka z którym nastepnego dnia pojechali do browaru puławskiego. Rozumiem że tam warzenie odbyło się już w profesjonalnych warunkach ale czy przygotowywanie np drożdzy w domu to nie jest coś do czego mogą przyczepić się służby w białych kitlach ?
                              Prosze absolutnie mnie źle nie zrozumieć, nikogo się nie czepiam ani nie wnikam a szczególnie chłopakom z Bazyliszka życzę powodzenia i realizacji planów gdyż jak wyczytałem na ich stronie planują w przyszłości warzyć (a wiec jak rozumiem mieć browar) przy słynnej ul. Grzybowskiej w Warszawie więc liczę iż kupią działkę np po dawnym Browarze Warszawskim i w ten sposób przywrócą tam produkcję piwa

                              PS: dla ciekawskich i niezorientowanych. Kontraktowy browar Ninkasi znajduje się (a przynajmniej używa takiego adresu) w miejscu gdzie nieco ponad 100 lat wcześniej istniał browar Kijoka. Oczywiście w miejscu tym obecnie stoi blok w którym pewnie mają gdzieś swoją siedizbę a dokładnie mieszkanie któregoś z właścicieli
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dla jednych tak, dla innych będzie to gwóźdź do trumny. Niczego się nie nauczą tylko prześpią kilka lat, a jak kontraktowiec sam sobie browar wybuduje, to rynek będzie już tak zmieniony, że sobie na nim nie poradzą... i będzie instalacja do sprzedarzy lub dalszego wynajmu.
                                Jeżeli do tej pory nie padli to ....

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                                A na serio to nie spodziewałbym się, że ktoś jasnym tekstem opisze ile i gdzie zarabia.
                                ale to nie jest żadna tajemnica. Jeżeli lokal nie ma min. 100% narzutu to może szybko zakończyć działalność.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X