100 piw godnych uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ufotografa
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.09
    • 196

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
    Posiadanie w karcie 100 piw pokazujących przekrojowo najciekawsze style Niemiec, Czech i Polski wymaga w samym założeniu choć odrobinę wyedukowanego sprzedawcę/barmana który ostrzeże: gorzkie, kwaśne, cytrusowe, mocno palone itd.
    Oczywiście. Dlatego też mamy dwa wyjścia: krótkie 2-3 zdaniowe opisy do każdego piwa, bądź "podręcznik" do przyswojenia dla obsługi. Ponadto planujemy od jakiegoś czasu szkolenie sensoryczne w naszym lokalu.

    Comment

    • kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ufotografa Wyświetlenie odpowiedzi
      Dlatego też mamy dwa wyjścia: krótkie 2-3 zdaniowe opisy do każdego piwa, bądź "podręcznik" do przyswojenia dla obsługi.
      Myślę, że najlepszy efekt mogłoby dać połączenie tych dwóch pomysłów. Krótka notka w karcie i obsługa, która potrafi tę notkę uzupełnić, chyba przede wszystkim poprzez umiejętność dokonania porównania piwa nieznanego klientowi do czegoś, co kojarzy.
      Wydaje mi się, że najprostsze do tego projektu byłoby dokonanie wyboru piw polskich.Przede wszystkim nasuwa się Pinta, AleBrowar i Artezan. Kormoranowskie Warnijskie,Orkiszowe,Weizenbock, Marcowe.Lwówek Belg i Wiedeński.Zawiercie Czekoladowe.Jabłonowo Alt, Pils, Klasztorne.Komesy Fortuny.To tak na szybko.Piwa z browarów restauracyjnych traktowałbym raczej jako uzupełnienie oferty, bo chyba nie można zagwarantować stałej obecności poszczególnych gatunków.

      Comment

      • ufotografa
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.09
        • 196

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
        Myślę, że najlepszy efekt mogłoby dać połączenie tych dwóch pomysłów. Krótka notka w karcie i obsługa, która potrafi tę notkę uzupełnić, chyba przede wszystkim poprzez umiejętność dokonania porównania piwa nieznanego klientowi do czegoś, co kojarzy.
        Wydaje mi się, że najprostsze do tego projektu byłoby dokonanie wyboru piw polskich.Przede wszystkim nasuwa się Pinta, AleBrowar i Artezan. Kormoranowskie Warnijskie,Orkiszowe,Weizenbock, Marcowe.Lwówek Belg i Wiedeński.Zawiercie Czekoladowe.Jabłonowo Alt, Pils, Klasztorne.Komesy Fortuny.To tak na szybko.Piwa z browarów restauracyjnych traktowałbym raczej jako uzupełnienie oferty, bo chyba nie można zagwarantować stałej obecności poszczególnych gatunków.

        I tu zgodzę się z przedmówcą. Może troszkę źle zinterpretowałem swoje intencje, pisząc o piwach godnych uwagi, stąd niektórzy forumowicze pofrunęli w chmury z propozycjami . Rzeczywiście skupiałbym się na piwach wymienionych przez Klossa. Ponadto Racibórz, Amber, chciałbym Widawę. Co do czeskich, z pewnością zostaje Litovel z nalewaka, Primatora, Holbę, Krakonosa będziemy mieli, pracuję nad Kocourem i jeszcze kilkoma przyciągającymi brandami.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19274

          #19
          To mówimy o piwach lanych? Bo ja ciągle nie łapię o co chodzi w tym wątku...

          Comment

          • kloss
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 2526

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            To mówimy o piwach lanych? Bo ja ciągle nie łapię o co chodzi w tym wątku...
            100 lanych wartych uwagi w jednym lokalu?To chyba awykonalne?Chyba, że rotacyjnie, a i to zajęłoby pewnie z rok.
            Ja wątek rozumiem jako chęć stworzenia karty piw, na podobieństwo karty win. Kilka piw beczkowych, a reszta, z konieczności, z butelki.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19274

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              No, ale rozmawiamy chyba o tych dostępnych w Polsce (importerzy, hurtownie, etc.), a nie o wszystkich z tych krajów?
              Moje pytanie chyba pozostało bez odpowiedzi, bo ciągle nie wiem czy podmiot chce zajmować się importem ( a raczej wewnątrzwspólnotowym nabyciem) czy tylko korzystać z tego co jest dostępne u dostawców. Wymyślać sobie 100 najfajniejszych piw możemy, ale czy one będa możliwe do sprowadzenia?

              Comment

              • yaro74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2089

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
                Myślę, że najlepszy efekt mogłoby dać połączenie tych dwóch pomysłów. Krótka notka w karcie i obsługa, która potrafi tę notkę uzupełnić, chyba przede wszystkim poprzez umiejętność dokonania porównania piwa nieznanego klientowi do czegoś, co kojarzy.
                Wydaje mi się, że najprostsze do tego projektu byłoby dokonanie wyboru piw polskich.Przede wszystkim nasuwa się Pinta, AleBrowar i Artezan. Kormoranowskie Warnijskie,Orkiszowe,Weizenbock, Marcowe.Lwówek Belg i Wiedeński.Zawiercie Czekoladowe.Jabłonowo Alt, Pils, Klasztorne.Komesy Fortuny.
                Takie połączenie byłoby dobre, jeśli w karcie notka o każdym piwie nie będzie dłuższa niz jedna linijka, bo inaczej to mało kto te 100 piw przebrnie, lepiej żeby obsługa potrafiła coś doradzić.
                Lista dobra oprócz Lwówka, które obecnie jest kiepskie.

                Comment

                • ufotografa
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.09
                  • 196

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  To mówimy o piwach lanych? Bo ja ciągle nie łapię o co chodzi w tym wątku...
                  Wspomniałem tylko, że zostajemy jak dotychczas przy Litovelu z nalewaka. Oferta ma obejmować 100 piw butelkowych.

                  W tym momencie chodzi tylko i wyłącznie o sprzedaż piw w Pubie. Nie zajmujemy się importem.

                  Zakładając temat chciałem uzyskać informację dotyczące ciekawych pozycji, jakie można zaoferować klientowi mając na uwadze dostępność poszczególnych piw u dystrybutorów. Może rzeczywiście nazwa tematu może nieco zbijać z tropu rasowych smakoszy, dlatego też przepraszam i wnoszę poprawkę, by nie zbaczać z tematu.

                  Podsumowując chodzi mi o:


                  1. najdostępniejsze (regularność dostaw) piwa polskie, czeskie, ukraińskie, niemieckie, a zarazem trzymające poziom, podaję przykłady krakonos 13, primator tmave, reh pils, porter warmiński.
                  2. piwa warte uwagi smakoszy - wspomniane przez Was już w wątku
                  3. uwagi i porady dotyczące dystrybutorów i hurtowni piwnych

                  Comment

                  • VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

                    #24
                    Myslę, że przejrzenie oferty ciekawych lokali i sklepów na browarbizie da Tobie pełne informacje. Pamiętaj też, jednak o tym, że warto mieć coś na składzie czego nie mają inni bądź co u nich pojawia się niezbyt często.
                    Nie ma sensu tu wypisywac 100 piw ponieważ pojawiają się one ww. ofercie.
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                    Comment

                    • ufotografa
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2012.09
                      • 196

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Myslę, że przejrzenie oferty ciekawych lokali i sklepów na browarbizie da Tobie pełne informacje. Pamiętaj też, jednak o tym, że warto mieć coś na składzie czego nie mają inni bądź co u nich pojawia się niezbyt często.
                      Nie ma sensu tu wypisywac 100 piw ponieważ pojawiają się one ww. ofercie.
                      O i dziękuję za dobrą radę. Oczywiście nie wymagam od nikogo gotowca w postaci listy. Raczej ciekawe propozycje i chęć dogodzenia klientowi. Wychodzę z założenia, że co dwie głowy to nie jedna, więc i ciekawych i godnych polecenia piw więcej wypili Forumowicze .

                      Comment

                      • VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

                        #26
                        Kwestia jeszcze w jakim zakresie cenowym chcesz się obracać? Bo możemy tu rzucać np.: piwami z małych browarów z Europy i USA ale ich ceny będą dużo wyższe od ciekawych piw z małych browarów czeskich.
                        Tak więc trochę więcej informacji.
                        Ja np.: chętnie napiłbym się piw z Kocoura czy Nomada ale pytanie ile kosztowałoby Cię ich sprowadzenie i jaka byłaby cena końcowa - np.: IPA z Kocoura w Czeskiej Baszcie kosztuje 14 złotych. Dla mnie to przerażająca cena ale podobno beczka zeszła raz dwa trzy (pytanie czy schodziła by regularnie?)
                        Musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie.
                        Ciekawych browarów naprawdę nie brakuje w Europie.
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                        Comment

                        • kloss
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 2526

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Myslę, że przejrzenie oferty ciekawych lokali i sklepów na browarbizie da Tobie pełne informacje. Pamiętaj też, jednak o tym, że warto mieć coś na składzie czego nie mają inni bądź co u nich pojawia się niezbyt często.
                          Nie ma sensu tu wypisywac 100 piw ponieważ pojawiają się one ww. ofercie.
                          Ale w ten sposób, na dzień dobry, odsieje się plewy i zostanie to, co warto promować, plus oczywiście pewien zbiór marek spornych, do dyskusji.
                          Z piwami cudzoziemskimi, niestety, często jest ten problem, że dziś dana marka jest wszędzie, a jutro znika, bo importer zmienił zdanie. Np takiego Orvala to już dość długo nie widuję, a przecież piwo zacne.

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #28
                            A mnie się wydaje, że nie ma co za bardzo deliberować bo na takim rynku jakim jest Lublin śmiało można iść drogą prób i błędów. Ufotografa, zrób portfolio 100 piw jakie możesz sprowadzić. Opisz je solidnie, bez bełkotu marketingowego browarów. Jak Czekoladowe z Jagiełły to, że z jakimś zajzajerem a nie czekoladą a jak z Zawiercia to, że nawiązanie do brytyjskiego stouta (tu też musisz się opowiedzieć czy wybierasz odmianę -u czy -a ) i po miesiącu będziesz widział co idzie, na czym zarobisz a co będzie hobby z możliwością rozwoju.
                            Oczywistym dodatkiem, albo i warunkiem koniecznym, jest dobra reklama mówiąca o tym, że 100 marek, że z całej Polski, że wyjątkowe, że nigdy w jednym miejscu w tym regionie nie można było napić się tylu piw etc. etc.

                            A ja to bym chciał napić się beczkowego Portera ze Lwowa

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13956

                              #29
                              Czechy dostępne z butelki, no bo rozumiem, że PETów sprzedawać nie będziecie, mimo że to w nich można dostać najlepsze czeskie piwa. Zatem:
                              - Poutnik 10, 12
                              - Hubertus 10, 12
                              - Svijany - praktycznie wszystko
                              - Cerna Hora - w zsadzie prawie wszystko, zwłaszcza Moravske Sklepni i Kvasar
                              - Krakonos - wszystko poza ciemną 10-tką
                              - Policka - praktycznie wszystko, ale zwłaszcza jasna 10 i 12
                              - Rychtar - w zasadzie wszystko, chociaz ostatnio obnizyli loty, ale może wrócą do formy, tak jak to było z Cerną Horą

                              Poza tym można wypróbować piwa z browarów Dudak, Klaster, Kocour, Zatec, Jezek, Uhersky Brod.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • ufotografa
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2012.09
                                • 196

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                - Rychtar - w zasadzie wszystko, chociaz ostatnio obnizyli loty, ale może wrócą do formy, tak .

                                Zgodzę się. Mieliśmy ostatnio Premium, wydawał się zbyt kwasowy i baardzo mdły, przeciętna goryczka w porównaniu z tym, które było w okolicach 6 miesięcy temu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X