Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prox
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.01
    • 18

    #2056
    Jaki tu spokój, na na na naaaa...

    I wtedy wkraczam ja

    Słuchajcie, zrobiłem pierwszego w Polsce blogersko-piwnego e-booka. Masa roboty jest przy tym i chcę zaprezentować Wam moje dziecko.

    Klik: http://piwolucja.pl/felietony/piwny-ebook/

    Dajcie znać, co sądzicie. Może ktoś jeszcze zauważy jakieś błędy (chociaż zgłaszało mi je chyba z 50 osób, co się napoprawiałem to moje

    Comment

    • marek-
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 70

      #2057
      Fajny ebook - szacunek

      A teraz o potencjalnych błędach:

      "Naświetlenie wpłynie na jakość piwa, które zacznie się utleniać, a tym samym zmieniać profil aromatyczny" - tu mowa o utlenianiu, w odpowiedzi na pytanie 14 o fotolizie - to drugie jest chyba bardziej istotne w kontekście naświetlania? Piwo w puszce na upartego też może się utleniać, światło nie powinno znacząco wpływać na ten konkretny proces, jeśli już to nieszczelność kapsla?

      "Masa aparatury, testerzy i technolodzy dbają o to, aby piwo, zmiennych warunków wpływających na składniki użyte do jego uwarzenia smakowało zawsze identycznie." - brakuje słowa przed 'zmiennych'.

      Więcej nie zauważyłem

      Comment

      • Micho441
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.04
        • 812

        #2058
        .."Piwo w puszce na upartego też może się utleniać.."co znaczy na upartego?i jak to się stanie,że piwo w puszce się utleni wszak puszka nie ma kapsla i o nieszczelności jej nie ma mowy.

        Comment

        • malybierwant
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.02
          • 62

          #2059
          Czyta się bardzo fajnie,przejrzyście,fajnie podane dla laika jak również dla "wtajemniczonych".Zawsze coś umyka i trzeba wiedzę uzupełnić.Jestem jak najbardziej na tak.Duży plus dla autora.
          Piwo,piwko,piweczko:-)

          Comment

          • Prox
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.01
            • 18

            #2060
            Dzięki za uwagi, cieszę się, że publikacja przypadła Wam do gustu

            Comment

            • marek-
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.07
              • 70

              #2061
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441
              .."Piwo w puszce na upartego też może się utleniać.."co znaczy na upartego?i jak to się stanie,że piwo w puszce się utleni wszak puszka nie ma kapsla i o nieszczelności jej nie ma mowy.
              Pełna racja. Utlenienie (śladowe) tylko jeśli przy rozlewie do puszek trafia odrobina powietrza (bo wymiany z otoczeniem nie będzie ). Jak zgaduję, raczej przy tym procesie dodaje się CO2 żeby wspomniane powietrze wyparł.

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5036

                #2062
                Kolega kopyr przylecial wlasnie do USA, by w Filadelfii sedziowac na World Beer Cup.
                Chyba jednak przesadzil z oszczednoscia skoro miejscowke znalazl, wg zdjecia z Instagramu, pod mostem.
                5480 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment

                • emes
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 4275

                  #2063
                  Dobrze, że nie w kartonie

                  Comment

                  • yoda79
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.01
                    • 861

                    #2064
                    Pomijając już temat miejscówki kopyra, to chyba strefa blogowa powoli umiera.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #2065
                      Tutejsza czy tak w ogóle?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #2066
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79
                        ... chyba strefa blogowa powoli umiera.
                        Jakoś mnie to nie dziwi. Jako to moda - przyszła i zdechła. Zostaną tylko ci, którzy "dostali misję od Boga", czyli nie dopłacają do interesu.

                        Comment

                        • Piktor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.11
                          • 109

                          #2067
                          Przepowiadanie na browar.bizie śmierci jakiegokolwiek innego "piwnego medium" w 2016 roku wygląda cokolwiek groteskowo i surrealistycznie. : D Swoją drogą, skąd te wnioski? Na moje oko blogerstwo piwne nigdy nie miało się lepiej niż teraz.

                          Comment

                          • Shedao
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.09
                            • 931

                            #2068
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor
                            Przepowiadanie na browar.bizie śmierci jakiegokolwiek innego "piwnego medium" w 2016 roku wygląda cokolwiek groteskowo i surrealistycznie. : D
                            Tu już się wytworzyła alternatywna rzeczywistość, nie sposób powiedzieć jakie kwiatki się jeszcze pojawią, ale wiem że warto obserwować forum choćby dlatego

                            Comment

                            • yoda79
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.01
                              • 861

                              #2069
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor
                              Przepowiadanie na browar.bizie śmierci jakiegokolwiek innego "piwnego medium" w 2016 roku wygląda cokolwiek groteskowo i surrealistycznie. : D Swoją drogą, skąd te wnioski? Na moje oko blogerstwo piwne nigdy nie miało się lepiej niż teraz.
                              Ilu jest powaznych blogów o piwie? Poważnie pytam, bo założyć blog to żadna sztuka, ale takich, które coś wnosza ile jest?

                              Comment

                              • grzeber
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 2899

                                #2070
                                Nie wgłębiając się w dyskusje co bardziej kwitnie, browar.biz czy blogosfera chętnie dowiem się, które blogi są tak wartościowe.

                                Niestety na tych gdzie co jakiś czas zaglądam, coraz bardziej wieje nudą. Ile można czytać o piwach dostępnych tylko na premierach, których i tak się nie spróbuje, lub o imprezach gdzie się nie pojedzie. Wartościowe teksty trafiają się rzadziej niż raz na miesiąc.
                                pozdrawiam
                                www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • e-prezes
                                  Osjann, Witbier
                                  e-prezes
                                  Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                                  Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                                  2025-03-22, 17:47
                                • darekd
                                  Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
                                  darekd
                                  Chyba nowość na rynku.

                                  Ekstr. 12,5%
                                  Alk. 5%

                                  Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
                                  2025-03-20, 20:40
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 16:40
                                • slawekkazek
                                  Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                                  slawekkazek
                                  Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                                  2025-01-18, 11:17
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...