Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4511

    #2101
    Chyba (może się mylę) niewiele jest do badania...

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19306

      #2102
      Może tak, ale dawno nie piłem Beavera oraz brzeskiego po zmianie własności.
      A nie wiem jak smakują niepastery brzeskiego i dwińskiego browaru. Ten pierwszy jeszcze przed bankructwem używał niesłodowanej pszenicy i cukru, więc nie spodziewam się zmiany na lepsze. Ten drugi do lokali sprzedaje niepasteryzowane, więc jest szansa, że będzie OK.
      Jeśli masz na myśli butelkowe w sklepach to rzeczywiście nie ma co sprawdzać.

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4511

        #2103
        No tak, niestety. Ten dwiński mnie zastanawia. Może dlatego, że blisko moich ulubionych okolic.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19306

          #2104
          Ciekawa definicja startu browaru na PiwnaMapa. Za chwilę okaże się, że wystarczy zarejestrować firmę o nazwie "browar" by wystartować jako browar. Pendi, musisz dodać jeszcze ze dwadzieścia kilka browarów do mapy. Nie ważne, że one nigdy nie dokończą procedury.
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2017-01-19, 00:30.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10869

            #2105
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Ciekawa definicja startu browaru na PiwnaMapa. (...).
            Przerażające A za pół roku będzie się wypowiadał w gazetach/portalach jako ekspert, mimo, że pije piwo od roku.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4511

              #2106
              I jest jeszcze jeden "problem". Co jeśli budynek przyszłego browaru już stoi i został np nabyty. Wtedy liczą istnienie browaru od daty sporządzenia aktu sprzedaży?

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13964

                #2107
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Za chwilę okaże się, że wystarczy zarejestrować firmę o nazwie "browar" by wystartować jako browar. Pendi, musisz dodać jeszcze ze dwadzieścia kilka browarów do mapy.
                A jest takich firm trochę: hurtownie, sklepy, restauracje.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13964

                  #2108
                  A ci od PiwnejMapy to faktycznie jacyś ignoranci. Cała masa kontraktowych jest opisana jako fizycznie istniejący browar.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #2109
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    A ci od PiwnejMapy to faktycznie jacyś ignoranci. Cała masa kontraktowych jest opisana jako fizycznie istniejący browar.
                    Browarbizowy hejter.
                    Toż oni wystawiali się na festiwalu Opolfest, gdzie zostali ciepło przyjęci; odwiedzili lokale we Wrocławiu, Opolu, Warszawie, Katowicach i Rybniku; przeprowadzili masę rozmów telefonicznych z browarami, właścicielami lokali i innymi ludźmi z branży nie mówiąc o tym, że przekroczyli 1000 lajków/obserwantów na fejsbuku

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4511

                      #2110
                      Tego będzie coraz więcej, niestety. I jeszcze zagrożą czołowej pozycji bbiz.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13964

                        #2111
                        Ale trzeba im przyznać, że gdy po aktualizacji tej mapy przestała mi się wyświetlać w Firefoxie (zaglądałem czy nie znaleźli jakiegoś pubu, którego na mapie nie mam), to podeszli do sprawy fachowo. Przejęli się sprawą i od razu przystąpili do poszukiwania przyczyny problemu. Po kilku dniach dostałem wiadomość, że się im udało. Sprawdziłem - działało.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Neptune
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.09
                          • 184

                          #2112
                          Na dzień porteru bałtyckiego - generalny przegląd większosci porterów dostępnych na rynku na dzień dzisiejszy

                          Testujemy właściwie wszystkie portery bałtyckie dostępne na rynku. W tej części zdecydowanie przeważają te z dużych browarów (choć kilku "kraftowców" też się znajdzie), w kolejnej skupimy się właśnie na wyrobach rzemieślniczych, oraz aktualnych premierach. Jeśli chodzi o piwa, na blogu gościły do tej pory głównie imperial stouty, barley wine i inne podobnie degustacyjne piwa w

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #2113
                            Nie całkiem o blogach, ale blisko ...
                            Trafia mi się poprzez znajomych trochę różnych tekstów na fejsiku i przyznam, że mój bulwers budzi ogromna liczba wulgaryzmów. Sam nie należę do ludzi, rumieniących się na przekleństwa typu "motyla noga", ale używanie w tekście pisanym przymiotników, wywodzących się z popularnego rusycyzmu, wydaje mi się rażącym prostactwem. Jako człek podeszły już w leciech, hołduje przekonaniu, że w piśmie wulgaryzmy powinny być ograniczone do niezbędnego minimum, a stosowanie ich z powodu braku innych słów jest nie do usprawiedliwienia.

                            Comment

                            • Jimmy_jb
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.11
                              • 911

                              #2114
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Neptune
                              Na dzień porteru bałtyckiego - generalny przegląd większosci porterów dostępnych na rynku na dzień dzisiejszy

                              http://zinnejbeczki.com/porter-baltycki-i/
                              "I właściwie na tym piwie moglibyśmy poprzestać, gdyż później każde kolejne piwo starało się nam udowodnić, że portery z dużych browarów świetnie się nadają do przepłukiwania zlewu." - tak mniej więcej do tego tekstu jeszcze starałem się wierzyć że autorzy chociaż próbują oceniać obiektywnie.
                              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19306

                                #2115
                                Ciekawa rozmowa audio z podcastu "Na Dnie Fermentora" z udziałem 3 znanych blogerów TheBeervault, Piwolucja i JerryBrewery.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • e-prezes
                                  Osjann, Witbier
                                  e-prezes
                                  Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                                  Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                                  2025-03-22, 17:47
                                • darekd
                                  Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
                                  darekd
                                  Chyba nowość na rynku.

                                  Ekstr. 12,5%
                                  Alk. 5%

                                  Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
                                  2025-03-20, 20:40
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 16:40
                                • slawekkazek
                                  Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                                  slawekkazek
                                  Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                                  2025-01-18, 11:17
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...