Tatara pakowanego nie ma co porównywać z tatarem ze świeżego mięsa, ten pierwszy musi mieć konserwanty, żeby mógł poleżeć na półce dłużej niż 2 dni. Do konserwowania mięsa używa się związków azotu, które pozwalają mu zachować różową barwę, inaczej np. szynka stawałaby się szara. W ogóle tatar pakowany to niemalże z definicji świństwo, ale gadania że to "sama chemia" i straszenie jaki to nie jest syf, to już przegięcie.
Blogówka
Collapse
X
-
Dobra, wymiękam, wystarczy że dziś musiałem kupić pierś indyka i dwa kurze udka, po czym okazało się, że pierś waży z 1,5 kilo ("z której strony panu odkroić, będzie na kotlety czy na siekane?"), a udka to nie ćwiartki, tylko podudzia, w ostatniej chwili powiedziałem: Podudzia, dwa podudzia!
Comment
-
Głównym błędem tego blogera było to, ze zrypał konkretną firmę. Gdyby stwierdził, że każdy tatar pakowany jest gorszy od świeżego i napakowany chemią, nic by nie było. Tu wyraźnie podał nazwę firmy, sugerując, że ich produkt jest gorszy niż konkurencji. Tu popełnił błąd, który go może trochę kosztować, a którego tak doświadczony b/vloger powinien się wystrzegać.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Tatara pakowanego nie ma co porównywać z tatarem ze świeżego mięsa, ten pierwszy musi mieć konserwanty, żeby mógł poleżeć na półce dłużej niż 2 dni. Do konserwowania mięsa używa się związków azotu, które pozwalają mu zachować różową barwę, inaczej np. szynka stawałaby się szara. W ogóle tatar pakowany to niemalże z definicji świństwo, ale gadania że to "sama chemia" i straszenie jaki to nie jest syf, to już przegięcie.Comment
-
Po co fizyka w szkole, po co chemia, historia i geografia... Ten koleś od tatara to ofiara takiego właśnie podejścia. Brak podstawowej wiedzy z różnych dziedzin. I nie rusza mnie, jak ktoś z tego powodu robi z siebie kretyna w internecie i znajduje poklask. Nieprzyjemnie zaczyna robić się wtedy, gdy swoją głupotą szkodzi innym. Czasem żałuję, że nie ma w Polsce amerykańskiego "systemu" poważnego podchodzenia do pozwów o pierdoły za milionowym odszkodowaniem. Byłby wtedy bat nie tylko na takich pajaców, ale też na polityków z niewyparzonym jęzorem.
Wracając do tatara. Konserwacja żywności znana i stosowana jest od wieków. Straszenie chemią to marketingowy chwyt. Ona była od zawsze, tyle tylko, że dawniej konserwanty pozyskiwano z otoczenia - roślin, zwierząt, natury nieożywionej. A cały szum nie rozchodzi się o "chemię", a sposób w jaki ten nieszczęśnik wykonał swój "test".
PS. Dość zabawnie czyta się wypowiedzi o chemicznych świństwach od osób, ktore na codzień oddychają rakotwórczymi związkami, piją wodę czyszczoną chemicznie, a ich jedzenie to w wielu przypadkach wytwór mający kontakt z niejedną substancją chemiczną.
PS2. Monotlenek diwodoruto też chemia.
PS3. Surowe, świeżutkie mięsko na tatara ze świeżo zaszlachtowanego bydła to także mnóstwo związków chemicznych. Panie Premierze, jak żyć???Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Nie macie wrażenia, że nasz najulubieńszy kolega zrzyna najciekawsze tmaty, by budować sobie bloga? Teraz znienacka zajął się multitapami: http://blog.kopyra.com/index.php/201...oznij-magazyn/Comment
-
Nie macie wrażenia, że nasz najulubieńszy kolega zrzyna najciekawsze tmaty, by budować sobie bloga? Teraz znienacka zajął się multitapami: http://blog.kopyra.com/index.php/201...oznij-magazyn/Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Nie macie wrażenia, że nasz najulubieńszy kolega zrzyna najciekawsze tmaty, by budować sobie bloga? Teraz znienacka zajął się multitapami: http://blog.kopyra.com/index.php/201...oznij-magazyn/Comment
-
Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Zresztą nawet jeśli by była, to czy oznacza to, że już nigdzie o tym napisać nie wolno? Jak do Polski przyjedzie papież to też tylko jedna gazeta będzie miała prawo o tym napisać?
Ja rozumiem czepianie się Kopyra, kiedy na to zasługuje, ale teraz to lekka przesada, krytyka dla krytyki, żeby tylko zasiać ferment.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
ja osobiście Kopyra się nie czepiam, odpowiedziałem na pytanie zadane we wcześniejszym poście. Temat "wywleczenia" filmu Kopyra nie jest mój. Moim zdaniem zarówno Kopyr (jak i każdy inny) może poruszać takie tematy, jakie mu odpowiadają (w granicach prawa), a każdy inny (czy też jakaś społeczność - także bbiz) może sobie to komentować. Ja w tym hejtu nie mam, ba - regularnie zaglądam i tu i na blog Kopyra - w obu miejscach można znaleźć ciekawe treściComment
Related Topics
Collapse
-
Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-22, 17:47 -
-
Chyba nowość na rynku.
Ekstr. 12,5%
Alk. 5%
Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 21:34 -
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 16:40 -
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
- Loading...
- Koniec listy.
Comment