Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3281

    #226
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    nie trafia do mnie argument, że tatara kupnego nie można porównywać z przyrządzonym własnoręcznie, bo to inna kategoria (własny jest świeży).
    Tatara pakowanego nie ma co porównywać z tatarem ze świeżego mięsa, ten pierwszy musi mieć konserwanty, żeby mógł poleżeć na półce dłużej niż 2 dni. Do konserwowania mięsa używa się związków azotu, które pozwalają mu zachować różową barwę, inaczej np. szynka stawałaby się szara. W ogóle tatar pakowany to niemalże z definicji świństwo, ale gadania że to "sama chemia" i straszenie jaki to nie jest syf, to już przegięcie.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #227
      Dobra, wymiękam, wystarczy że dziś musiałem kupić pierś indyka i dwa kurze udka, po czym okazało się, że pierś waży z 1,5 kilo ("z której strony panu odkroić, będzie na kotlety czy na siekane?"), a udka to nie ćwiartki, tylko podudzia, w ostatniej chwili powiedziałem: Podudzia, dwa podudzia!

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        #228
        Głównym błędem tego blogera było to, ze zrypał konkretną firmę. Gdyby stwierdził, że każdy tatar pakowany jest gorszy od świeżego i napakowany chemią, nic by nie było. Tu wyraźnie podał nazwę firmy, sugerując, że ich produkt jest gorszy niż konkurencji. Tu popełnił błąd, który go może trochę kosztować, a którego tak doświadczony b/vloger powinien się wystrzegać.
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #229
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
          Tatara pakowanego nie ma co porównywać z tatarem ze świeżego mięsa, ten pierwszy musi mieć konserwanty, żeby mógł poleżeć na półce dłużej niż 2 dni. Do konserwowania mięsa używa się związków azotu, które pozwalają mu zachować różową barwę, inaczej np. szynka stawałaby się szara. W ogóle tatar pakowany to niemalże z definicji świństwo, ale gadania że to "sama chemia" i straszenie jaki to nie jest syf, to już przegięcie.
          Jeszcze ostatkiem wegetariańskich sił - nie zgadzam się. W ten sposób to o niczym nie da się powiedzieć, że jest do kitu - "bo w swojej kategorii jest standardem i nie ma się czego czepiać." Zresztą sam piszesz, że pakowany tatar to właściwie z definicji świństwo, po czym dodajesz, że straszenie nim jako syfem jest przegięciem. Jaka więc jest różnica między świństwem i syfem?

          Comment

          • chemmobile
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.03
            • 2168

            #230
            Po co fizyka w szkole, po co chemia, historia i geografia... Ten koleś od tatara to ofiara takiego właśnie podejścia. Brak podstawowej wiedzy z różnych dziedzin. I nie rusza mnie, jak ktoś z tego powodu robi z siebie kretyna w internecie i znajduje poklask. Nieprzyjemnie zaczyna robić się wtedy, gdy swoją głupotą szkodzi innym. Czasem żałuję, że nie ma w Polsce amerykańskiego "systemu" poważnego podchodzenia do pozwów o pierdoły za milionowym odszkodowaniem. Byłby wtedy bat nie tylko na takich pajaców, ale też na polityków z niewyparzonym jęzorem.

            Wracając do tatara. Konserwacja żywności znana i stosowana jest od wieków. Straszenie chemią to marketingowy chwyt. Ona była od zawsze, tyle tylko, że dawniej konserwanty pozyskiwano z otoczenia - roślin, zwierząt, natury nieożywionej. A cały szum nie rozchodzi się o "chemię", a sposób w jaki ten nieszczęśnik wykonał swój "test".

            PS. Dość zabawnie czyta się wypowiedzi o chemicznych świństwach od osób, ktore na codzień oddychają rakotwórczymi związkami, piją wodę czyszczoną chemicznie, a ich jedzenie to w wielu przypadkach wytwór mający kontakt z niejedną substancją chemiczną.
            PS2. Monotlenek diwodoru to też chemia.
            PS3. Surowe, świeżutkie mięsko na tatara ze świeżo zaszlachtowanego bydła to także mnóstwo związków chemicznych. Panie Premierze, jak żyć???
            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #231
              Nie macie wrażenia, że nasz najulubieńszy kolega zrzyna najciekawsze tmaty, by budować sobie bloga? Teraz znienacka zajął się multitapami: http://blog.kopyra.com/index.php/201...oznij-magazyn/

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19306

                #232
                Nasz kolega już dawno przegiął możliwe granice lansu

                Comment

                • wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

                  #233
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Nie macie wrażenia, że nasz najulubieńszy kolega zrzyna najciekawsze tmaty, by budować sobie bloga? Teraz znienacka zajął się multitapami: http://blog.kopyra.com/index.php/201...oznij-magazyn/
                  Ale który dokładnie temat zerżnął?
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

                  Comment

                  • TTOP
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.03
                    • 449

                    #234
                    dyskusję o multitapach - kiedy i na jakich zasadach można pub nazywać multitapem

                    Comment

                    • TTOP
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.03
                      • 449

                      #235
                      czyli tematami mówiąc
                      Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

                      Comment

                      • gaz4
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 192

                        #236
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Nie macie wrażenia, że nasz najulubieńszy kolega zrzyna najciekawsze tmaty, by budować sobie bloga? Teraz znienacka zajął się multitapami: http://blog.kopyra.com/index.php/201...oznij-magazyn/
                        Skoro nie wypowiada się na jedynym słusznym forum, a ma coś do powiedzenia w tej sprawie to co w tym złego. Czyżby browarbiz miał wyłaczność na tematy piwne. Jak spojrzeć na innych blogerów też komentują to o czym aktualnie na browar.biz głośno, więc nie on jedyny "zrzyna tematy"

                        Comment

                        • wrednyhawran
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2010.07
                          • 1784

                          #237
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP
                          dyskusję o multitapach - kiedy i na jakich zasadach można pub nazywać multitapem
                          A obejrzałeś filmik, albo chociaż przeczytałeś o czym jest, czy tylko zobaczyłeś słówko multitapy w tytule i wywnioskowałeś, że filmik jest o tym?
                          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                          Małe Piwko Blog
                          Małe Piwko Blog na facebooku
                          Domowy Browar Demon

                          Comment

                          • TTOP
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.03
                            • 449

                            #238
                            a zobaczyłem i obejrzałem. Może powiesz mi, że początek nagrania nie jest o tym?

                            Comment

                            • wrednyhawran
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2010.07
                              • 1784

                              #239
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP
                              a zobaczyłem i obejrzałem. Może powiesz mi, że początek nagrania nie jest o tym?
                              To była tylko dygresja, temat filmu dotyczy czegoś zupełnie innego, o czym (chyba) dużej dyskusji na b.bizie nie było.

                              Zresztą nawet jeśli by była, to czy oznacza to, że już nigdzie o tym napisać nie wolno? Jak do Polski przyjedzie papież to też tylko jedna gazeta będzie miała prawo o tym napisać?

                              Ja rozumiem czepianie się Kopyra, kiedy na to zasługuje, ale teraz to lekka przesada, krytyka dla krytyki, żeby tylko zasiać ferment.
                              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                              Małe Piwko Blog
                              Małe Piwko Blog na facebooku
                              Domowy Browar Demon

                              Comment

                              • TTOP
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.03
                                • 449

                                #240
                                ja osobiście Kopyra się nie czepiam, odpowiedziałem na pytanie zadane we wcześniejszym poście. Temat "wywleczenia" filmu Kopyra nie jest mój. Moim zdaniem zarówno Kopyr (jak i każdy inny) może poruszać takie tematy, jakie mu odpowiadają (w granicach prawa), a każdy inny (czy też jakaś społeczność - także bbiz) może sobie to komentować. Ja w tym hejtu nie mam, ba - regularnie zaglądam i tu i na blog Kopyra - w obu miejscach można znaleźć ciekawe treści

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • e-prezes
                                  Osjann, Witbier
                                  e-prezes
                                  Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                                  Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                                  2025-03-22, 17:47
                                • darekd
                                  Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
                                  darekd
                                  Chyba nowość na rynku.

                                  Ekstr. 12,5%
                                  Alk. 5%

                                  Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
                                  2025-03-20, 20:40
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 16:40
                                • slawekkazek
                                  Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                                  slawekkazek
                                  Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                                  2025-01-18, 11:17
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...