W temacie na browar.bizie jest podobnie, autor wątku nie jest piwowarem,o piwie ma niewielkie pojęcie, a w postach kłamie. Kolejnym kwiatkiem są Twoje wypowiedzi, o "rewolucji" gadasz sporo i często, a nawet nie piłeś piw, które są jej dziećmi. Fajnie się pośmiać z durnego bloga, ale akurat w tym jednym temacie browar.biz nie ma zbyt wiele do zaoferowania.
Blogówka
Collapse
X
-
może wg Ciebie o piwie mam niewielki pojęcie, ok, zdanie swoje możesz mieć
Natomiast zarzucanie mi kłamstwa, to już przesada, proszę zacytować mi moje słowa w których wg Ciebie kłamięGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Mnie najbardziej ubawił ten fragment inkryminowanego (trudne słowo, nieco drewniane) bloga:
"Nie wracajmy do czasów komuny, których nie zaznałem, ale nasłuchałem się już w życiu o nich. Czy na półkach musi stać tylko Żywiec, Tyskie i – od czasu do czasu – Carlsberg"
Autor chyba źle słuchał, bo nie przypominam sobie by półki za komuny były zawalone Żywcem, Tyskim i od czasu do czasu CarlsbergiemOstatnia zmiana dokonana przez iron; 2013-08-10, 10:48.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Mnie najbardziej ubawił ten fragment:
"Nie wracajmy do czasów komuny, których nie zaznałem, ale nasłuchałem się już w życiu o nich. Czy na półkach musi stać tylko Żywiec, Tyskie i – od czasu do czasu – Carlsberg"
Autor chyba źle słuchał, bo nie przypominam sobie by półki za komuny były zawalone Żywcem, Tyskim i od czasu do czasu Carlsbergiem
Żywiec za komuny to był rarytas, Okocim też, piw prawie nigdy nie było, a gdy były gdzieś rzucone i po cynku od znajomego to jeździło się specjalnie po zakupy nawrt do sąsiednich dzielnic. I to po warunkiem, że zakup piwa nie był limitowany (np u mnie było max 5 butelek na głowę w osiedlowym sklepie), lub piwo nie było kaucjonowane (zakup tylko tylu piw ile miałes butelek zwrotnych).Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Tak to bywa gdy ktoś się wypowiada w temacie, o którym nie ma zielonego pojęcia.
Żywiec za komuny to był rarytas, Okocim też, piw prawie nigdy nie było, a gdy były gdzieś rzucone i po cynku od znajomego to jeździło się specjalnie po zakupy nawrt do sąsiednich dzielnic. I to po warunkiem, że zakup piwa nie był limitowany (np u mnie było max 5 butelek na głowę w osiedlowym sklepie), lub piwo nie było kaucjonowane (zakup tylko tylu piw ile miałes butelek zwrotnych).bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Ale jesteście starzy- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Tam nie bywałem, kręciłem się głównie na Woli, poza nią, na zakupy jeździłem na Żoliborz do Megasamu (jak babcia dała wnuczkowi cynk, że piwo przywieźli i żebym jej kupił piwo do włosów) lub czasem do Samu na parterze Smyka, tam czasem bywał Okocim z rozlewni w Dębicy, Leżajsk no i długo stał puszkowany BIP z Jugosławii, chyba jak mnie pamięć nie myli za 35 zł, na tego wtedy mnie stać nie było
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Myśmy w nieodległym przecież Wołominie mieli wybór pić co jest, albo nie pić. Poza dniami, kiedy piwa nie było. Raz tygodniu Królewskie, 3 razy w tygodniu Nadbużańskie, w pozostałe dni piwo było tylko w 2 barach, do których strach było wejść.Comment
-
4 dni picia i starczy
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
a) przenośnią: żeby ocenić budynek teatru, nie muszę oglądać w nim wszystkich przedstawień.
b) łopatologicznie: nie oceniam piw, tylko pewne zjawiska społeczne.
Jeśli tego nie rozumiesz, to trudno. Jaśniej już wytłumaczyć nie potrafię.
Zwrócę uwagę, że było tu kilku takich, którym się zaczęło wydawać, że są alfą i omegą. Poczuli się niedocenieni i poszli sobie w cholerę. Dziś nikt już o nich nie pamięta, a forum ma się całkiem nieźle.Comment
-
Proszę bardzo:
Do Becika: Najpierw zakładasz wątek, w którym piszesz, że oceniasz na podstawie tego, czy piwo Ci smakuje, a potem twierdzisz, że jesteś obiektywny. Do oceny obiektywnej są odpowiednie ramy, wytyczne styli i są szkolenia gdzie można się nauczyć w miarę obiektywnie oceniać piwo. Nejednokrotnie pisałeś, że nie masz zamiaru tak oceniać piwa i widać w tym konsekwencję.
Krzysiu, mogę przypomnieć temat Widawy, gdzie wypowiadałeś się bardzo krytycznie o piwie, którego nie piłeś.
Było kilku, którzy sporo wnosili, a ich nie ma. Między innymi prawie żaden przedstawiciel, czy pracownik browaru się nie wypowiada, a dawali oni nam o wiele więcej informacji niż wałkowane już 100 razy wyśmiewanie rewolucji. Był też Kopyr, któremu tak bardzo zazdrościsz osiągnięć.Comment
-
Aż się zalogowałem, bo tylu niemerytorycznych tekstów i obelg totalnie z tylnej części ciała dawno nie przeczytałem. Nie bez kozery pisze się o "hejtbizie" - piękne poletko, zaprawdę.
Odnosząc się do krytyki ad. mojego wpisu, jak i mojej osoby (cóż, dziwię się, że ktoś jeszcze nie pocisnął na moją matkę i nie znalazł papierów na ojca):
- Ja ustalam zasady na blogu ja ustalam zasady na fanpage. Wolność słowa - owszem. Ale merytorycznie, a nie z tekstami "trollujesz" i wrzucaniem obrazków z Twittera, nie wnoszących nic do tematu. Jeśli wchodzisz do mojego domu z brudnymi butami a następnie puszczasz pawia na wykładzinę, mam prawo Ciebie z niego wyrzucić. A mój blog jest moim domem.
- Zakładam, że większość z Was z blogosferą od drugiej strony ma niewiele wspólnego. Powtarzam - zakładam, bo nie znam Was na tyle dobrze. Jestem ciekaw, czy na swoich blogach pozwalalibyście na bluzgi, niewartościowe komentarze i obelgi. Może jeszcze byście przyklasnęli i zapłacili takiemu delikwentowi? Ja takiej osobie mówię: spadówa.
- Co do argumentu z warzeniem piwa - jestem szczerzy i otwarty. Nie chcę wdawać się w głupawą polemikę z kimś, kto wie lepiej i zna mnie lepiej. Zacytuję kolegę blogera: "Czy krytyk filmowy musi nakręcić przynajmniej kilkaset filmów, aby mógł je oceniać?". Zachęcam do przemyśleń na ten temat. Nieuwarzenie piwa nie znaczy, że nie mogę oceniać piwa, polecać go i tak dalej. Zresztą wychodzi na to, że nie mogę także na temat piw dyskutować, bo musiałbym uwarzyć kilkaset warek z różnych gatunków, w tym lambiki na 9 piętrze w moim bloku.
- Jestem młody? I co z tego? Czy to oznacza, że jestem głupszy, mam gorsze postrzeganie świata? Jeśli tak, to nie zazdroszczę tego, co macie pod kopułą Panowie, bo z taką zaścianką nie spotkałem się dawno.
PS. Krzysiu wyżej dobrze pisze, pomimo postu jeszcze wyżej, w którym mnie krytykuje. No... przynajmniej merytorycznie, co bardzo lubię (czy to nie z Tobą dyskutowałem na fanpage?)
"To kolejny przykład twojej o czymś, czego w ogóle nie rozumiesz. Spróbuję to zobrazować:
a) przenośnią: żeby ocenić budynek teatru, nie muszę oglądać w nim wszystkich przedstawień.
b) łopatologicznie: nie oceniam piw, tylko pewne zjawiska społeczne.
Jeśli tego nie rozumiesz, to trudno. Jaśniej już wytłumaczyć nie potrafię."Ostatnia zmiana dokonana przez Prox; 2013-08-10, 16:37.Comment
-
Tak, bo masz mniejszy zasób wiedzy i doświadczenia życiowego, niż osoby starsze. I nie jest to żadna "zaścianka", tylko odwieczne prawo natury.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-08-10, 16:56.Comment
-
Proszę bardzo:
Do Becika: Najpierw zakładasz wątek, w którym piszesz, że oceniasz na podstawie tego, czy piwo Ci smakuje, a potem twierdzisz, że jesteś obiektywny. Do oceny obiektywnej są odpowiednie ramy, wytyczne styli i są szkolenia gdzie można się nauczyć w miarę obiektywnie oceniać piwo. Nejednokrotnie pisałeś, że nie masz zamiaru tak oceniać piwa i widać w tym konsekwencję.
Czego nie rozumiesz? Napisałem, smakuje mi kilka piw, które piję notorycznie, nie piję piw w stylach które mi nie smakują ale w swoich stylach są dobre. Nie pijam bo nie lubię, np grodziszy (Pinta i Artezan zrobili smaczne piwa), nie lubię z wędzonką (Smokey Joe jest smaczny, czasem piję), nie lubię Witów (Ale Browar, Pinta, ostatnie z Artezana są dobre jeśli chodzi o gatunek).
Nie mam zamiaru być jak zapewne Ty, piwnym ekspertem, żeby w ocenach doszukiwać się diacetylu czy innych podobnych nazw, bo musiałbym po prostu być chory. Jeśli uważasz, żeby do określenia jakości piwa w danym stylu muszę ukończyć jakieś kursy to...
Zapytam się jeszcze raz: GDZIE KŁAMIĘ? Bo brak obiektywizmu, który mi zarzucasz (a z którym się nie zgadzam), nie jest kłamstwem. Zarzucanie komuś publicznie kłamstwa jest rzeczą dla mnie obrzydliwą, więc pisz konkrety, gdzie kłamałemGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
rozumiem, że zapoznałeś się z grubsza z informacjami dostępnymi u nas na forum.
Z bazą historyczną, kolekcjami od etykiet począwszy a na majtkach związanych z browarnictwem skończywszy, informacjami prasowymi, częścią piwowarską, galerią w której wzdłuż i w poprzek można śledzić wczoraj i dziś większości polskich browarów, z ocenami kilkunastu tysięcy piw, także tych "z księżyca", z zagadnieniami gdzie kupić i gdzie wypić piwo, i w końcu z tym jak uwarzyć piwo i to tak aby było ono dobre?
Nie? Ale najważniejsze, że są tu podli i źli ludzie, którzy za cel (i to ponad dziesięć lat temu) obrali sobie niszczenie zaczynu rewolucji - rzemieślników piwnych, blogerów, aktywistów.
Dawno już to chciałem napisać - gdyby twórcy piwnej rzeczywistości, blogerzy i cała reszta gwiazd na firmamencie rewolucji, zaczęli od "orania w piwie" a nie zakładania swoich wirtualnych świątyń byłoby sporo mniej do hejtowania i pewnie już byśmy zdechli z tęsknoty za szukaniem dziury w całym.Comment