Blogówka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

    Jak na razie to bloger A powiedział, a nie Perła. Bloger B wytknął mu, że to nie do końca tak było, więc bloger A przyznał, że może tak być, bo on był na kacu. Za cholerę nie wiem jak można budować swoją opinię na podstawie manipulacji blogera A.
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

    Comment

    • ytzek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.03
      • 81

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
      Perła nie robi pszenicy, bo to górniak, a to im utrudnia całą resztę?
      dlatego łatwiej (w formie wymówki lub wyniku niewiedzy) im powiedzieć to co niby powiedzieli
      Co im utrudnia? Brak filtracji, czyli też brak konieczności użycia wirówki? Szybsza fermentacja i zejście z CK-tanku? Przecież to same plusy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zaburzenie taktu warzelni (powolniejszy spływ brzeczki) - ale to można załatwić enzymami.
      Last edited by ytzek; 2014-01-30, 14:46.
      trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

      Comment

      • dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

        Pewnie to samo im utrudnia w Tychach, Żywcu, Leżajsku itp. :]

        Łatwiej zrobić niby pszenicę (lub nie robić jej wcale lub robić, ale całkowicie w innym miejscu) niż bawić się innymi drożdżami itp.

        tak sobie tylko gdybam
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • ytzek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.03
          • 81

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
          Pewnie to samo im utrudnia w Tychach, Żywcu, Leżajsku itp. :]

          Łatwiej zrobić niby pszenicę (lub nie robić jej wcale lub robić, ale całkowicie w innym miejscu) niż bawić się innymi drożdżami itp.

          tak sobie tylko gdybam
          Raczej nie widzą sensu produkcji, bo nie będą w stanie upchnąć na rynku nawet minimalnej wypuszczonej ilości - mam na myśli ich minimum produkcyjne. Chociaż może się mylę. Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment, kupa innych surowców, nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna... Jest tego trochę
          Last edited by ytzek; 2014-01-30, 14:56.
          trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

          Comment

          • dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4014

            Raczej nie widzą sensu produkcji, bo nie będą w stanie upchnąć na rynku nawet minimalnej wypuszczonej ilości - mam na myśli ich minimum produkcyjne. Chociaż może się mylę. Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment,kupa innych surowców,nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna... Jest tego trochę
            jakoś TYCHY te swoje pseudopszeniczne robią i sprzedają :]

            już raczej boją się zakażenia drożdżami :]
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              Drożdżami się zaszczepia, a nie zakaża.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4014

                dzięki za sprostowanie, ale różne źródła różnie to opisują
                Last edited by dlugas; 2014-01-30, 15:39.
                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                Comment

                • ytzek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.03
                  • 81

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                  jakoś TYCHY te swoje pseudopszeniczne robią i sprzedają :]

                  już raczej boją się zakażenia drożdżami :]
                  Akurat z tego co się orientuję, to ich pszenica jest na dolniakach, więc pudło
                  trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

                  Comment

                  • Ronoaro
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.04
                    • 160

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ytzek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Akurat z tego co się orientuję, to ich pszenica jest na dolniakach, więc pudło
                    Dlatego napisał pseudopszeniczne, panie bystry.

                    Comment

                    • ytzek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.03
                      • 81

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ronoaro Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dlatego napisał pseudopszeniczne, panie bystry.
                      Jeśli jest na słodzie pszenicznym (min. 50%) to jest pszeniczne Panie Purysto a nie pseudopszeniczne i drożdże nie mają tu nic do rzeczy. Zresztą Twój komentarz nic tu nie wniósł.
                      Last edited by ytzek; 2014-01-30, 16:01.
                      trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

                      Comment

                      • dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

                        Mnie chodziło, że Tychy jednak mają swoją "niby pszeniczkę", więc argumenty typu, że wielkie browary
                        Raczej nie widzą sensu produkcji, bo....
                        Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment, kupa innych surowców, nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna..
                        nie wyjaśniają dlaczego ŻYWIEC, TYCHY, OKOCIM oraz inne browary nie mają w swoim "beerfolio" klasycznego hefeweizena. Skoro można wydać kupę pieniędzy na te wytłuszczone rzeczy to można by to samo zrobić przy warzeniu klasycznego hefeweizena.

                        Po prostu wnikamy dlaczego koncerny obawiają się tego gatunku.

                        PS. Okocim niby pszenicę ma, ale jak wiadomo nie swoją tylko przywożoną.
                        Żywiec pszeniczne robił, ale w Cieszynie.
                        TYCHY niby pszenicę mają, ale wiadomo jak warzoną

                        Wszystko rozbija się więc raczej o same drożdże, a nie o marketing, rentowność, czy inne surowce.

                        Jeśli się mylę można wysnuwać inne "teorie spiskowe" :]
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

                          PS 2. tak z ciekawości

                          BJCP czasami nie "wymaga" aby klasyczna (i nie tylko) pszenica była warzona na drożdżach górnej fermentacji?
                          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                          Comment

                          • Petitpierre
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2014.01
                            • 2566

                            Zasadniczo, wszelka pszenica ma być górnej fermentacji. Chyba że ktoś się spotkał z pszenicą dolnej fermentacji udokumentowaną historycznie i organoleptycznie?
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                            • chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

                              Ale się uczepiliście tej pszenicy. Weizen na dolniakach to część rewolucji piwnej, autorska interpretacja, złamanie monotonnej dominacji tradycyjnych stylów. Przecież o to chodzi w tej całej rewolucji piwnej, nieprawdaż?
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              • dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

                                PSPD
                                opis ciemnej pszenicy

                                Niemieckie drożdże górnej fermentacji dedykowane
                                do piw pszenicznych.
                                Drożdże w tym stylu spełniają
                                szczególną rolę, są nie zastąpione aby nadać piwu
                                jego charakter.
                                W zasadzie w BJCP i w PSPD chyba nigdzie nie pisze, że KATEGORYCZNIE MUSZĄ być drożdże górnej fermentacji, tylko że, aby uzyskać takie aromaty i smak to są takie zalecenia, wskazania itp.
                                Co do słodów to wszędzie pisze, że MUSI BYĆ minimum 50% udziału słodów pszenicznych

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ale się uczepiliście tej pszenicy. Weizen na dolniakach to część rewolucji piwnej, autorska interpretacja, złamanie monotonnej dominacji tradycyjnych stylów. Przecież o to chodzi w tej całej rewolucji piwnej, nieprawdaż?
                                a nie ma takie piwo jakiejś swojej nowej innej nazwy ?
                                TYCHY raczej nie podejrzewamy, że wypuściły taką "pszenicę" ze względu na piwną rewoltę :]
                                Last edited by dlugas; 2014-01-30, 17:15.
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X