Jak na razie to bloger A powiedział, a nie Perła. Bloger B wytknął mu, że to nie do końca tak było, więc bloger A przyznał, że może tak być, bo on był na kacu. Za cholerę nie wiem jak można budować swoją opinię na podstawie manipulacji blogera A.
Blogówka
Collapse
X
-
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609 -
Co im utrudnia? Brak filtracji, czyli też brak konieczności użycia wirówki? Szybsza fermentacja i zejście z CK-tanku? Przecież to same plusy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zaburzenie taktu warzelni (powolniejszy spływ brzeczki) - ale to można załatwić enzymami.Last edited by ytzek; 2014-01-30, 15:46.trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...Comment
-
Pewnie to samo im utrudnia w Tychach, Żywcu, Leżajsku itp. :]
Łatwiej zrobić niby pszenicę (lub nie robić jej wcale lub robić, ale całkowicie w innym miejscu) niż bawić się innymi drożdżami itp.
tak sobie tylko gdybamComment
-
Raczej nie widzą sensu produkcji, bo nie będą w stanie upchnąć na rynku nawet minimalnej wypuszczonej ilości - mam na myśli ich minimum produkcyjne. Chociaż może się mylę. Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment, kupa innych surowców, nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna... Jest tego trochęLast edited by ytzek; 2014-01-30, 15:56.trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...Comment
-
Raczej nie widzą sensu produkcji, bo nie będą w stanie upchnąć na rynku nawet minimalnej wypuszczonej ilości - mam na myśli ich minimum produkcyjne. Chociaż może się mylę. Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment,kupa innych surowców,nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna... Jest tego trochę
już raczej boją się zakażenia drożdżami :]Comment
-
Drożdżami się zaszczepia, a nie zakaża.Comment
-
dzięki za sprostowanie, ale różne źródła różnie to opisująLast edited by dlugas; 2014-01-30, 16:39.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Mnie chodziło, że Tychy jednak mają swoją "niby pszeniczkę", więc argumenty typu, że wielkie browaryRaczej nie widzą sensu produkcji, bo....Dodatkowe piwo to jednak trochę kłopotów - nowy asortyment, kupa innych surowców, nowy brand, nowe etykiety, akcja promocyjna..
Po prostu wnikamy dlaczego koncerny obawiają się tego gatunku.
PS. Okocim niby pszenicę ma, ale jak wiadomo nie swoją tylko przywożoną.
Żywiec pszeniczne robił, ale w Cieszynie.
TYCHY niby pszenicę mają, ale wiadomo jak warzoną
Wszystko rozbija się więc raczej o same drożdże, a nie o marketing, rentowność, czy inne surowce.
Jeśli się mylę można wysnuwać inne "teorie spiskowe" :]Comment
-
PS 2. tak z ciekawości
BJCP czasami nie "wymaga" aby klasyczna (i nie tylko) pszenica była warzona na drożdżach górnej fermentacji?Comment
-
Zasadniczo, wszelka pszenica ma być górnej fermentacji. Chyba że ktoś się spotkał z pszenicą dolnej fermentacji udokumentowaną historycznie i organoleptycznie?Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Ale się uczepiliście tej pszenicy. Weizen na dolniakach to część rewolucji piwnej, autorska interpretacja, złamanie monotonnej dominacji tradycyjnych stylów. Przecież o to chodzi w tej całej rewolucji piwnej, nieprawdaż?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
PSPD
opis ciemnej pszenicy
Niemieckie drożdże górnej fermentacji dedykowane
do piw pszenicznych.Drożdże w tym stylu spełniają
szczególną rolę, są nie zastąpione aby nadać piwu
jego charakter.
Co do słodów to wszędzie pisze, że MUSI BYĆ minimum 50% udziału słodów pszenicznych
TYCHY raczej nie podejrzewamy, że wypuściły taką "pszenicę" ze względu na piwną rewoltę :]Last edited by dlugas; 2014-01-30, 18:15.Comment
Comment