Blogówka
Collapse
X
-
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku -
Nawet w BJCP stoi jak wół, żeA pale, spicy, fruity, refreshing wheat-based aleMały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Comment
-
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Polskie browary potrafią uwarzyć:
pszenicę na dolnych
stout na dolnych
radlera bez cytryny
6cio miesięczne niepasteryzowane
Leżajska w Cieszynie
Warkę w Leżajsku
Wrocławskie nie z Wrocławia
miodowe bez miodu
śliwkowe bez śliwek
to i porter z wybielaczem zrobiąComment
-
Technologia jest raczej znana i przedstawiona kawa na ławę, ale znalezienie odpowiedników ówczesnych składników oraz idealne zastąpienie składników trujących składnikami podobnymi, ale nietrującymi, może nastręczyć trudności.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Comment
-
-
Obawiam się Petitpierre, że Mason ma rację z porterem, chyba że masz jakieś szokujące źródła.
Co do piw "pszenicznych" to oczywiście, że mogą być na dolniakach. Np grodziskie. Wystarczy aby miały znaczny udział słodu pszenicznego (wędzonego lub nie), a będzie można je tak nazwać.
Jeśli zaś chodzi np o styl hefeweizen, to jak chyba w żadnym innym przypadku dedykowane drożdże to podstawa. Inaczej się nie da. Zrobisz pszenicznego lagera, albo pszeniczego ale'a (najlepiej american), ale nie hefeweizen. Prędzej zrobisz coś przypominającego hefeweizen na samym słodzie jęczmiennym, niż na innych drożdżach.Comment
-
A proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2014-01-30, 19:43.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Ja też kojarzę jedno źródło wspominające o angielskim białym porterze. Samo źródło nie było szokujące.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2014-01-30, 20:07."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
A proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Przejrzałem na szybko trzy pierwsze z wymienionych i nigdzie białego porteru nie znalazłem. Co najwyżej że używano w równych proporcjach słodu jasnego, bursztynowego i brązowego, lub jasnego i brązowego w proporcjach 2:1. Tak czy siak jasne piwo z tego nie wyjdzie.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
Related Topics
Collapse
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 15:40 -
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
-
Channel: Czechy
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment