Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #826
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
    Ale się uczepiliście tej pszenicy. Weizen na dolniakach to część rewolucji piwnej, autorska interpretacja, złamanie monotonnej dominacji tradycyjnych stylów. Przecież o to chodzi w tej całej rewolucji piwnej, nieprawdaż?
    Czy biały porter to też byłaby część rewolucji?
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2595

      #827
      Nawet w BJCP stoi jak wół, że
      A pale, spicy, fruity, refreshing wheat-based ale
      , ale widocznie to nie jest z duchem kraft'u
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2595

        #828
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
        Czy biały porter to też byłaby część rewolucji?
        Biały porter to powrót do korzeni piwowarstwa czyli 100% tradycji, pod warunkiem, że będzie zawierał Rybią trutkę i drzewo św. Ignacego
        Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2014-01-30, 17:25.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

          #829
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
          Czy biały porter to też byłaby część rewolucji?
          Z pewnością tak. Tylko trudności technologiczne sprawiają, że jeszcze nikt nie odważył się go uwarzyć
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

          Comment

          • dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4015

            #830
            Polskie browary potrafią uwarzyć:

            pszenicę na dolnych
            stout na dolnych
            radlera bez cytryny
            6cio miesięczne niepasteryzowane
            Leżajska w Cieszynie
            Warkę w Leżajsku
            Wrocławskie nie z Wrocławia
            miodowe bez miodu
            śliwkowe bez śliwek

            to i porter z wybielaczem zrobią
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2595

              #831
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
              Tylko trudności technologiczne sprawiają, że jeszcze nikt nie odważył się go uwarzyć
              Technologia jest raczej znana i przedstawiona kawa na ławę, ale znalezienie odpowiedników ówczesnych składników oraz idealne zastąpienie składników trujących składnikami podobnymi, ale nietrującymi, może nastręczyć trudności.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #832
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                Biały porter to powrót do korzeni piwowarstwa czyli 100% tradycji, pod warunkiem, że będzie zawierał Rybią trutkę i drzewo św. Ignacego
                Ciekawe jakiej tradycji. Porter zawsze był piwem ciemnym, stouty były jasne.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2595

                  #833
                  Brytyjskiego piwowarstwa XVIIIgo wieku.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #834
                    Pokaż mi wiarygodne źródło, w którym jest mowa o jasnym porterze.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #835
                      Obawiam się Petitpierre, że Mason ma rację z porterem, chyba że masz jakieś szokujące źródła.
                      Co do piw "pszenicznych" to oczywiście, że mogą być na dolniakach. Np grodziskie. Wystarczy aby miały znaczny udział słodu pszenicznego (wędzonego lub nie), a będzie można je tak nazwać.
                      Jeśli zaś chodzi np o styl hefeweizen, to jak chyba w żadnym innym przypadku dedykowane drożdże to podstawa. Inaczej się nie da. Zrobisz pszenicznego lagera, albo pszeniczego ale'a (najlepiej american), ale nie hefeweizen. Prędzej zrobisz coś przypominającego hefeweizen na samym słodzie jęczmiennym, niż na innych drożdżach.

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2595

                        #836
                        A proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2014-01-30, 19:43.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #837
                          Ja też kojarzę jedno źródło wspominające o angielskim białym porterze. Samo źródło nie było szokujące.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2014-01-30, 20:07.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #838
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                            A proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.
                            Przejrzałem na szybko trzy pierwsze z wymienionych i nigdzie białego porteru nie znalazłem. Co najwyżej że używano w równych proporcjach słodu jasnego, bursztynowego i brązowego, lub jasnego i brązowego w proporcjach 2:1. Tak czy siak jasne piwo z tego nie wyjdzie.
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              #839
                              Co macie na mysli piszac jasne piwo?
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              • Petitpierre
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2014.01
                                • 2595

                                #840
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                                Przejrzałem na szybko trzy pierwsze z wymienionych i nigdzie białego porteru nie znalazłem. Co najwyżej że używano w równych proporcjach słodu jasnego, bursztynowego i brązowego, lub jasnego i brązowego w proporcjach 2:1. Tak czy siak jasne piwo z tego nie wyjdzie.
                                Jutro pokażę odpowiednie fragmenty, gdzie jest czarno na białym przy użyciu określeń Old Hock albo white porter. Nie rozumiem jakim cudem nie miałoby wyjść jasne piwo, jeśli tak właśnie w ksiażkach jest opisywane. Cóż, może mamy inne wydania?
                                Mały porterek-przyjaciel nerek

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 20:34
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 15:40
                                • slawekkazek
                                  Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                                  slawekkazek
                                  Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                                  2025-01-18, 10:17
                                • darekd
                                  ? [Švabin], Walter Raleigh
                                  darekd
                                  Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
                                  2024-06-28, 23:01
                                • darekd
                                  Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                                  darekd
                                  "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                                  15% ekstr., 6,3% alk.

                                  Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                                  2024-02-25, 00:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...