Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Biniauer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 123

    #841
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Jeśli zaś chodzi np o styl hefeweizen, to jak chyba w żadnym innym przypadku dedykowane drożdże to podstawa.
    Jeszcze w Belgach ogromną robotę wykonują drożdżaki

    Zresztą we wszystkich piwach, bo neutralny smak lagera i wydobycie cech słodu i chmielu to też dobra robota drożdży
    Ostatnia zmiana dokonana przez Biniauer; 2014-01-30, 22:11.

    Comment

    • chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

      #842
      Kiedyś już wspomniałem, że blogerzy są nudni jak flaki z olejem, no chyba, że kogoś jarają recenzje piwa i relacje z objazdów po browarach czy lokalach w ramach piwnych debiutów.
      Ale od czasu do czasu trafi się chętny do podzielenia wiedzą - wykład o DMS: http://piwnygaraz.pl/dms/
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #843
        Gdzie jest mod?! Dyskusja nie na temat!! Do śmietnika!

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
        Zasadniczo, wszelka pszenica ma być górnej fermentacji. Chyba że ktoś się spotkał z pszenicą dolnej fermentacji udokumentowaną historycznie i organoleptycznie?
        Zasadniczo to niemal wszystkie "klasyczne" hefeweizeny mają w sobie drożdże dolnej fermentacji, z dostępnych w Polsce koncernówek jedynie Schneider Weisse dostają drożdże górne do zmętnienia. A wynika to z tego, że drożdże dolne wolniej ulegają autolizie, więc piwo może mieć dłuższą trwałość.

        Swoją drogą trzeba mieć bardzo ograniczoną wyobraźnię, aby nie umieć sobie wymyślić pszenicznego lagera.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
        Jak na razie to bloger A powiedział, a nie Perła. Bloger B wytknął mu, że to nie do końca tak było, więc bloger A przyznał, że może tak być, bo on był na kacu...
        Wygląda to coraz bardziej obciachowo. Towarzystwo blogerskie + kilku znajomych królika nie tylko dało się wykorzystać marketingowo, ale nawet nie jest w stanie uzgodnić, kto co powiedział. Dodając do tego, że cały wieczór musieli się męczyć piwem produkcji zapraszającego (jest wyartykułowane na jednym z blogów, jak bardzo musieli się poświęcać), to całe przedsięwzięcie można w najlepszym razie podsumować jako kabaret. I takie towarzystwo miałoby być dla mnie "autorytetem"? Bardzo kiepski żart.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19297

          #844
          Nie ma moda! hulaj dusza!

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #845
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
            Jutro pokażę odpowiednie fragmenty, gdzie jest czarno na białym przy użyciu określeń Old Hock albo white porter. Nie rozumiem jakim cudem nie miałoby wyjść jasne piwo, jeśli tak właśnie w ksiażkach jest opisywane. Cóż, może mamy inne wydania?
            Ok, poszukałem dokładniej i znalazłem fragmenty, o których wspominasz. Bardzo ciekawe i warte dalszego zgłębienia.
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • wsaczuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 182

              #846
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Co do piw "pszenicznych" to oczywiście, że mogą być na dolniakach. Np grodziskie. Wystarczy aby miały znaczny udział słodu pszenicznego (wędzonego lub nie), a będzie można je tak nazwać.
              akurat grodziskie było piwem górnej fermentacji i to nawet na 2 różnych szczepach drożdży górnej fermentacji.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #847
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk
                akurat grodziskie było piwem górnej fermentacji i to nawet na 2 różnych szczepach drożdży górnej fermentacji.
                Wiem, wiem, bez sensu przykład dałem. Chodziło mi o to, że jako-takie a'la grodziskie można na dolnych drożdżach zrobić (zwłaszcza w wyższej temperaturze fermentacji), a hefeweizena ni huhu...

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #848
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                  Ok, poszukałem dokładniej i znalazłem fragmenty, o których wspominasz. Bardzo ciekawe i warte dalszego zgłębienia.
                  Nawet nie strasz. To mógłby być kopernikański cios dla działu "Białe portery".

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2595

                    #849
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                    Ok, poszukałem dokładniej i znalazłem fragmenty, o których wspominasz. Bardzo ciekawe i warte dalszego zgłębienia.
                    Cieszę się, że nie tylko ja je widzę . Oczywiście receptury będą podlegać modyfikacji w świetle dzisiejszych możliwości, jak i też właściwej interpretacji. Jak będzie osobny wątek, możemy podyskutować.
                    Attached Files
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #850
                      Noooo... Chylę czoła...

                      Petitpierre:

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #851
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                        kopernikański cios
                        Jaki?

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #852
                          Są na świecie piwa, które nie sniły się fizjologom.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #853
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                            Jaki?
                            Właśnie taki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przewr%...rnika%C5%84ski
                            Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2014-01-31, 10:11.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #854
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
                              Polskie browary potrafią uwarzyć:

                              pszenicę na dolnych
                              stout na dolnych
                              radlera bez cytryny
                              6cio miesięczne niepasteryzowane
                              Leżajska w Cieszynie
                              Warkę w Leżajsku
                              Wrocławskie nie z Wrocławia
                              miodowe bez miodu
                              śliwkowe bez śliwek

                              to i porter z wybielaczem zrobią
                              Co jest nie tak z dolnymi stoutami? Nawet są wersje Guinnesa na dolnych.
                              Z tą pszenicą też nie rozumiem o co chodzi. Piwo pszeniczne to takie, które ma przynajmniej 50% słodu pszenicznego i tyle. Opisy bjcp nie mają tu nic do rzeczy.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #855
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                                Zasadniczo, wszelka pszenica ma być górnej fermentacji. Chyba że ktoś się spotkał z pszenicą dolnej fermentacji udokumentowaną historycznie i organoleptycznie?
                                Ja piłem w zeszłym roku pysznego doppellagerweizenbocka.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 20:34
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 15:40
                                • slawekkazek
                                  Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                                  slawekkazek
                                  Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                                  2025-01-18, 10:17
                                • darekd
                                  ? [Švabin], Walter Raleigh
                                  darekd
                                  Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
                                  2024-06-28, 23:01
                                • darekd
                                  Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                                  darekd
                                  "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                                  15% ekstr., 6,3% alk.

                                  Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                                  2024-02-25, 00:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...