Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
    Może na forum wprowadzimy taki regulamin?

    Witam Cię. Jesteś na moim blogu. Ja jestem tu gospodarzem, Ty jesteś moim gościem. Aby być mile widzianym gościem, musisz stosować się do moich kilku prostych zasad. Ich przestrzeganie nie powinno być dla Ciebie rzeczą trudną, a dzięki temu na pewno spędzisz tu mile czas. Poniższe zasady dotyczą zarówno bloga, jak i wszystkich pozostałych kanałów,... Read More


    Tylko zanim skomentujecie to się dwa razy zastanówcie, bo pierwszy komentarz pod tym linkiem ma być pozytywny
    Usunąłem Twój komentarz? Nie płacz. Nie użalaj się, że to zrobiłem, że cenzura, że wolność słowa, nie pisz jaki to jestem zły, bo to też usunę, a dodatkowo wlepię Ci bana. Skoro coś Ci usunąłem, to znaczy, że naruszało to moje zasady.

    To tyle w kwestii Internetu jako oazy wolności.

    Comment

    • dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

      Mnie ten regulamin jakoś nie wzrusza.

      Jego piaskownica, jego zasady.
      Ma do tego prawo.
      Jego blog nie musi być oazą do swobodnej wypowiedzi, bo czasami owe "swobodne wypowiedzi" wiadomo jakie są.

      Jak się komuś coś tam nie do końca podoba, nie musi zaglądać. Ewentualnie może założyć swój otwarty na wszystko blog.

      Komentować takie ruchy w tzw "blogosferze" oczywiście możemy, ale piętnować je? niby za co?


      PS> Mnie po przeczytaniu kilku puntów też od razu zapachniało kominkiem, ale czy to źle?
      Zasady są w miarę klarowne, jedynie to zdanie, żeby pierwszy wpis w komentarzach danego usera był "wazelinką" bym sobie faktycznie darował lub sformułował w inny sposób
      Last edited by dlugas; 2014-02-12, 14:29.
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        Wreszcie jakiś rzeczowy komentarz, więc się ustosunkuję.

        Regulamin chciałem wprowadzić już dawno, bo lubię jasne zasady i chcę, żeby czytelnicy wiedzieli czego sobie na swoim blogu nie życzę, dlaczego ich komentarz został usunięty lub czemu dostali bana. Myślę, że jest to z mojej strony uczciwe postawienie sprawy. A to, że nie lubię błota na swoim blogu, to chyba nikogo nie powinno dziwić.

        Co do punktu, który wywołał największe kontrowersje - nie chodzi w nim o to, aby w pierwszym komentarzu mi słodzić, tylko aby nie był negatywny. Jest to odzwierciedlenie pewnej teorii, co do której nie mam pełnego przekonania, ale chciałbym ją sprawdzić w praktyce. Oczywiście w regulaminie stoi, że taki koment RACZEJ usunę, a to nie oznacza, że usunę go zawsze. Jeśli będzie rzeczowy, to raczej na pewno go zostawię, bo rzeczowej krytyki się nie boję, a wręcz przeciwnie - bardzo ją cenię.

        A jeszcze co do wolności słowa: takowa panuje na onecie, youtubie, wp i w innych tego typu miejscach. Wszyscy wiemy jak wyglądają tamtejsze dyskusje. Ja czegoś takiego na swoim blogu nie chcę, dlatego na pewne rzeczy się nie zgadzam.
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
          jedynie to zdanie, żeby pierwszy wpis w komentarzach danego usera był "wazelinką" bym sobie faktycznie darował lub sformułował w inny sposób
          Aha, i nie chodzi o pierwszy komentarz danego usera, tylko pierwszy komentarz pod danym tekstem. Muszę sprawdzić, bo chyba rzeczywiście trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
            ... lubię jasne zasady...
            Tak, aby wszystko było równo jasne dla wszystkich, powinny znaleźć się definicje hejtu i trollingu. Posługiwanie się niezdefiniowanymi pojęciami jest bardzo poważną wadą prawną.

            Comment

            • wrednyhawran
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2010.07
              • 1784

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Tak, aby wszystko było równo jasne dla wszystkich, powinny znaleźć się definicje hejtu i trollingu. Posługiwanie się niezdefiniowanymi pojęciami jest bardzo poważną wadą prawną.
              Ok, wezmę to pod uwagę.

              A tak przy okazji, Krzysiu, ktoś się chyba pod Ciebie podszywa, bo nie zauważyłem wcześniej, abyś był jakimś wielkim kontemplatorem urody selera. Chyba, że się mylę

              Powiem Wam, że ten czas to nieźle zapierdziela. Dopiero co robiłem plebiscyt roku 2013 i zapowiadałem, że w nowym, na koniec każdego miesiąca będę robił jego podsumowanie, a tu bach! Już prawie połowa lutego. Dzieje się wiele, na pewno będzie z czego wybierać laureatów podsumowania roku, ale do tego potrzebna jest systematyczna praca przy miesięcznych zestawieniach, żeby na koniec się nie pogubić i niczego nie pominąć. Zatem do roboty!
              Last edited by wrednyhawran; 2014-02-12, 15:16.
              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
              Małe Piwko Blog
              Małe Piwko Blog na facebooku
              Domowy Browar Demon

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                To już nie pierwszy raz, że jakaś pierdoła chce mnie udawać. Widocznie są tacy, co uważają, że moja opinia ma jakieś znaczenie.

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  Mamy chyba sezon ogórkowy, bo na tapety wraca temat piwnych mitów. Przy okazji ich obalania wypisywane są czasami bzdury, które następnie powielane będą przez innych blogerów i nieświadomych czytelników.
                  A konkretniej, to piję do byczej żółci. Blogery twierdzą, że żółć bydlęca obniża napięcie powierzchniowe wody, przez co w piwie nie mogłaby tworzyć się piana. A przynajmniej byłoby to mocno utrudnione. Wniosek nasuwa się sam: "koncerniaki" słabo się pienią ergo dodaje się do nich żółć
                  Niestety fizyka ma inne zdanie. Jest dokładnie na odwrót - im niższe napięcie powierzchniowe tym większa skłonność do pienienia się. Obrazowym przykładem jest płynna rtęć posiadająca napięcie powierzchniowe 6 razy większe od czystej wody (w temp. 20 st.C), a spienić rtęć jest wielokrotnie trudniej niż wodę. Prawidłowy wniosek jest taki - dzięki żółci "koncerniaki" powinny pienić się jak dobry hefeweizen, a skoro tak nie jest, to żółci w nich nie ma

                  Jeszcze słowo o "skunksie" w zielonych butelkach. Szanujący się bloger świetnie operuje nazwą "izopentenylomerkaptan" aka "3-metylo-2-butenotiol". Niektórzy internetowi pisarze jednak zamieniają końcówkę "tiol" na "diol" tworząc tym samym nieistniejący związek chemiczny. Przypuszczam, że przyczyną tej zamiany jest bezrefleksyjne kopiowanie tego samego tekstu zawierającego błąd. A ojcem tego błędu jest prawdopodobnie... Krzysiu Najstarszy znaleziony przeze mnie internetowy wpis łączący piwo z nieistniejącym "diol-em" jest autorstwa Krzysia (2004 rok):
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Zapach skunksa osiąga się poprzez wystawienie dojrzewającego piwana światło słoneczne. Pod wpływem światła w piwie zachodzi fotoliza 4-metylopenenylowego łańcucha bocznego izoalfakwasów, uwalniająca rodnik izopentenylowy, który reaguje z rodnikiem tiolowym, tworząc 3-metylo-2-butenodiol (izopentenylomerkaptan), związek o bardzo silnym i charakterysytycznym "zapachu". Im mocniej nachmielone będzie piwo, tym tego skunksa będzie więcej.

                  Gustujesz w takich aromatach?
                  Cytat z Krzysia można znaleźć np. na piwo.org i pewnym forum grzybiarskim
                  Last edited by chemmobile; 2014-02-14, 12:45.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Dobre!
                    Rzecz w tym, że chyba też skądś to zerżnąłem ...

                    Comment

                    • wi999
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.09
                      • 12

                      u Simona Grand Prix poszedł na pierwszy ogień i jest "absolutli fantastik"
                      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        Ale entuzjazm, narobił mi smaka jak stąd do Grójca. Dobrze, że akurat mam dzisiaj pierwszy dzień piwny w tygodniu.
                        Last edited by żąleną; 2014-02-20, 13:06.

                        Comment

                        • dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

                          A u mnie w lodówce brak grand prixa i w dodatku znowu przeziębiony.

                          Nie wiem czy to oglądać, bo kto później pościera kałużę śliny spod biurka ?
                          Last edited by dlugas; 2014-02-20, 13:10.
                          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                          Comment

                          • Marcellus
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.08
                            • 23

                            Też mi smaka strasznego narobił, dobrze że 2 w lodówce jeszcze mam dzisiaj wieczorem znikną

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2565

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wi999
                              u Simona Grand Prix poszedł na pierwszy ogień i jest "absolutli fantastik"
                              http://www.youtube.com/watch?v=lblr3G9aHRQ
                              I Ciecian

                              Czekam na drugą warkę, to porównam z pierwszą na spokojnie 1:1
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              • tomolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 1752

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wi999
                                u Simona Grand Prix poszedł na pierwszy ogień i jest "absolutli fantastik"
                                http://www.youtube.com/watch?v=lblr3G9aHRQ
                                A piana "na dwa palce" :]
                                www.ohbeautifulbeer.com

                                www.mateuszdrozdowski.pl

                                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                                Comment

                                Przetwarzanie...