Blogówka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie potrafię zrozumieć, co ludzi skłania do pisania takich bzdur:
    Jest to oczywista nieprawda, ponieważ setki, a może i tysiące piwowarów uwarzyły ten wdzięczny styl w domowych pieleszach. I nie było to piwo "niepolskie", a na pewno było wcześniejsze, ja sam warzyłem kilkakrotnie dobrych 6 - 7 lat temu.

    Właściwie niczemu nie służy takie zadęcie - kto się zna na piwie, wie że to bzdura, a kto się nie znam to i tak nie zrobi na nim wrażenia. Prywatnie nie sądzę, żeby trzeba było upiększać polskie browarnictwo kłamstwami, bo - mimo wielu słabości - dzieje się coraz ciekawiej.

    całość: http://www.chmielowisko.pl/2013/08/1...olski-mild-ale
    Krzysiu, zapomniałem już, jakiej rozrywki potrafisz dostarczyć. Dzięki!
    Trzeba naprawdę sporej wyobraźni, żeby odnieść moją wypowiedź do wszystkich piw uwarzonych w Polsce, łącznie z domowymi. Dla mnie oczywiste jest, że mówię o piwie zrobionym na sprzedaż, czyli pochodzącym z browaru koncernowego, "regionalnego", kontraktowego, "rzemieślniczego", restauracyjnego itp.
    Życzę dalszych sukcesów w szukaniu dziury w całym!

    Comment

    • belze
      Porucznik Browarny Tester
      • 2004.02
      • 301

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ronoaro
      Może za głupi jesteś albo co. Proponuje byś napiszał na forum zegarkowym temat "Czemu Patki i AP nie są za 200 złotych?" i żalił się, że dalej nie rozumiesz, czemu spóźnijący się model o 2 sekundy na dobę, ale z wiecznym kalendarzem kosztuje 100 tysięcy.
      Kopyr?

      Piwa kupuję w różnych cenach, i takich za 50-60zł/butelka. Natomiast mam prawo oczekiwać od produktu premium (patrząc na inne piwa rzemieślnicze w PL - 10zł za 0,33l "aby degustować", to wskoczenie w definicje premium) jakości. Mogę przymknąć oko na drobne błędy - ale nie można usprawiedliwiać produkowanie piwa NIE DOSKONAŁEGO, drogiego tym że to rzemieślnicze i tak ma być.

      Ogromnie kibicuję każdemu, ale widzę pośpiech niektórych - aby szybko, aby zdobyć więcej względów i uznania rynku; ażeby uszczknąć kawałek tortu.

      AB/Artezan/Pinta trzymają względnie równy poziom - można? można.

      Co do zegarka Patek - no niewiem, ale ja bym trochę był zdegustowany tym faktem.

      @smaky78 - zrozumiałem wybór butelki 0,33l do degustacji; z tymże jak pisałem wyżej - plasuje to piwo w rynku produktów premium - czyli dopracowanych w każdym calu. A takie nie zawsze są.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belze Wyświetlenie odpowiedzi
        AB/Artezan/Pinta trzymają względnie równy poziom - można? można.
        bueheheeh,
        taaaa
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          bueheheeh,
          taaaa
          hahaha
          nieeee

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            A co piłes równe warki Pinty, AB? Artezana nie wiem bo nie dociera do nas. Raz piłem to jechał apteką i ciężko było dopić do połowy.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              A co piłes równe warki Pinty, AB? Artezana nie wiem bo nie dociera do nas. Raz piłem to jechał apteką i ciężko było dopić do połowy.
              A, o to ci chodziło! Równych nie, ale względnie równe tak

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                A, o to ci chodziło! Równych nie, ale względnie równe tak
                No względnie, Rowing jak Amber Boy, Atak bez goryczki i aromatu ale z karmelem itp

                Mnie to nie przeszkadza, wcale nie oczekuję aby każda warka była jak od sztancy, wręcz przeciwnie. Ale śmieszy mnie takie mitologizowanie, jak to powyższe browary warzą równe warki
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jest też obrona „Szałpiwu” i „Ciemnego Dynksa” sprowadzająca się właściwie do przypuszczenia, że doszło do zakażenia jakimiś bakteriami(padła nazwa, ale nie pamiętam), które póki piwo było zimne w browarze nie zdążyły się namnożyć a namnożyły się dopiero w cieple po drodze do klienta powodując kwas, czego producent nie mógł przewidzieć.
                  Bzdura na resorach. Każdy browar robi choćby podstawową kontrolę jakości i czystości mikrobiologicznej, co jest banalnie proste - wystarczy potrzymać próbkę piwa w cieple kilka dni, jeśli coś ma się rozwinąć to się rozwinie na tyle wyraźnie, że nie da się tego przegapić. Oczywiście większe browary stosują specjalne pożywki, ale to najprostszy, najłatwiejszy sposób. A piwa z Szałpiw są refermentowane, więc muszą trochę postać po rozlewie a przed wysyłką. Infekcja jaka się wdała w Ciemnego Dynksa była na tyle wyraźna, że nie mogła przejść niezauważona, zwłaszcza że wszystkim jest znana historia poprzedniego browaru kontraktowego, który warzył w Bartku, a i Rojber nie był wolny od niepożądanych mikroorganizmów. W takiej sytuacji każdy piwowar powinien zwracać szczególną uwagę na czystość mikrobiologiczną. Szałpiw tego nie zrobił i teraz będą zbierać tego konsekwencje.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jakoś import trafiający do Polski z mikrusów i od kontraktowców jest wolny od zakażeń i innego niepożądanego syfu.
                  Nie jest, nie jest. Ot choćby De Molen, którego butelki na wszelki wypadek otwieram nad zlewem.
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • belze
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2004.02
                    • 301

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    A, o to ci chodziło! Równych nie, ale względnie równe tak
                    Dokładnie o to chodziło. Na tyle warek już uwarzonych WZGLĘDNIE równy poziom jest utrzymywany. Natomiast niektóre nowinki już przy pierwszej warce zaliczyły wtopę. Ja widzę w tym pęd do zaistnienia na rynku.

                    Kopyr/Ronoaro - ja do Ciebie nic nie mam, wyrażam opinię - natomiast na Twoje 2 posty obraziłeś mnie i wytknąłeś że się nie znam.
                    Last edited by belze; 2013-08-22, 09:45.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belze Wyświetlenie odpowiedzi
                      Na tyle warek już uwarzonych WZGLĘDNIE równy poziom jest utrzymywany. Natomiast niektóre nowinki już przy pierwszej warce zaliczyły wtopę. Ja widzę w tym pęd do zaistnienia na rynku.
                      aha, i nie umiesz powiązać faktu, że Pinta działa dwa lata AB przeszło rok a inni od kilku miesięcy?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smaky78 Wyświetlenie odpowiedzi
                        To chyba nie słuchałeś, jasno mówi że w butelkach 0,33l żeby było ich więcej na rynku jednostkowo, dlatego w 0,33l bo są to piwa mocne w odbiorze i taka pojemność wystarczy do degustacji, bo nie są to piwa do chlania przy grillu.
                        A 8-10 zł/but. ponieważ ilość piwa między 0,33l a 0,5l nie ma większego wpływu na cenę bo koszty stałe takie jak amortyzacja i robocizna to spory koszt na butelce.
                        Myślę, że może też chodzić o psychologię. Łatwiej wydać 8-10 zł nawet za 0,33 niż np 30 zł za litr.

                        Comment

                        • belze
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.02
                          • 301

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          aha, i nie umiesz powiązać faktu, że Pinta działa dwa lata AB przeszło rok a inni od kilku miesięcy?
                          Czy to znaczy że piwa z młodszych browarów mają produkować warki z defektami póki nie minie jakiś tam czas na wdrożenie się? Naprawdę tyle osób to ze spokojem akceptuje?

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belze Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy to znaczy że piwa z młodszych browarów mają produkować warki z defektami póki nie minie jakiś tam czas na wdrożenie się? Naprawdę tyle osób to ze spokojem akceptuje?
                            No tak to wygląda. Niestety. I to nie tylko w dziedzinie piwa.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • belze
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2004.02
                              • 301

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              No tak to wygląda. Niestety. I to nie tylko w dziedzinie piwa.
                              To że tak to wygląda to wiem, nie zmienia to faktu, że nie powinniśmy na takie rzeczy się zgadzać - i jako konsumenci podnosić temat, reklamować; ku naszemu wspólnemu dobru

                              Comment

                              • kloss
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 2526

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belze Wyświetlenie odpowiedzi
                                Naprawdę tyle osób to ze spokojem akceptuje?
                                Niektórzy to akceptują ale nerwowo.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X