Blogówka

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kali2000
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.06
    • 30

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar_Jezyce
    Właśnie nie wszyscy są tego zdania chyba Ale nie o to chodzi, nie o Kopyra przede wszystkim. Meritum to prowincjonalność, o tym pisze autor tekstu, który podlinkowałem. Zapraszamy do sędziowania w konkursie Martina, mimo że nie jest sędzią piwnym, ale jest z zagranicy, więc tym samym poczujemy się bardziej światowi. Warzymy piwo jego imienia, żeby nadać mu nimbu międzynarodowego przedsięwzięcia i sprzedać je konsumentom, którzy lubią Simona. To jest marketing oczywiście, ale podszyty kompleksami, które mnie żenują. To nie jest kooperacja z O'Hara's, to jest tani chwyt.
    Czyli chodzi jednak o biznes , a kogo interesy reprezentuje Bartek ,rozumiem że Kopyra tak?

Comment

• Browar_Jezyce
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.10
      • 131

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kali2000
      Czyli chodzi jednak o biznes , a kogo interesy reprezentuje Bartek ,rozumiem że Kopyra tak?
      Nie do mnie pytanie, ale jestem najdalszy od stawiania mu takiego zarzutu! Po prostu jego opinia w temacie jest daleka od mojej. Szkoda tylko, że przy okazji insynuuje.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
      Z tego co mi wiadomo to Simon brał już udział w warzeniu jednego/kilku (niepotrzebne skreślić) piwa w UK. Entuzjastycznie zrecenzował kilka piw PInty, Ci zaprosili go do wspólnego warzenia...nie wiem dlaczego widzisz tu uwłaczanie polskim konsumentom. Pinta nie mówi, że to piwna wyrocznia ani światowy autorytet, warzy tylko z nim piwo. No chyba że jest jakiś wykaz z kim piwo wolno warzyć a z kim nie.
      Pewnie, że mogą warzyć - to ich święte prawo, że mogą warzyć z kim chcą. Tylko że punktem odniesienia do całej dysputy jest tekst z TheBeerVault i w jego obliczu zrobienie tego piwa w taki sposób wpisuje się w pewien ciąg działań, który polskich konsumentów traktuje nieco protekcjonalnie. A Simon warzył, kojarzę, że w Brainsie coś swojego zrobił.
      Birofile - vlog o piwie
      Birofile na Facebooku

Comment

• wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

Ja mogę to uczynić za Bartka. Kierują mną zazdrość, zawiść i hejterstwo. Taki zarzut ma zablokować rzeczową dyskusję, jak każda insynuacja. Człowiek wrzuca link do solidnego tekstu o polskich kompleksach, które nie omijają sceny piwnej, ale ponieważ jest w nim potencjalnie niewygodny przykład, to trzeba wszystko sprowadzić na boczne tory.
        Chwila, moment, a kto pierwszy w tej dyskusji wspomnial kopyra? Ja?
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

Comment

• gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
          Z tego co mi wiadomo to Simon brał już udział w warzeniu jednego/kilku (niepotrzebne skreślić) piwa w UK. Entuzjastycznie zrecenzował kilka piw PInty, Ci zaprosili go do wspólnego warzenia...nie wiem dlaczego widzisz tu uwłaczanie polskim konsumentom. Pinta nie mówi, że to piwna wyrocznia ani światowy autorytet, warzy tylko z nim piwo. No chyba że jest jakiś wykaz z kim piwo wolno warzyć a z kim nie.
          Widziałem filmik z warzenia piwa z jego udziałem. Śmiem wątpić, że ten pan wie cokolwiek o tym, jak piwo się robi i jak smakuje na każdym etapie produkcji. Ziemek Fałat musiał go uspokoić, że goryczka w brzeczce nastawnej nie będzie taka sama jak w gotowym piwie.

Ogólnie cieszę się, że ktoś poruszył jego temat. Nurtowało mnie od dłuższego czasu, co to za koleś, bo w internetowej popularności bije go na głowę zarówno Kopyr, jak i kilku innych, mniej popularnych polskich blogerów. Poza tym innych osiągnięć brak, w dodatku trudno mi na poważnie traktować osobę oceniającą piwa w skali 1-10. Ciężko mi zrozumieć jakim cudem trafił do komisji wybierającej Grand Championa. Sprawdzali tylko obywatelstwo?

Poza tym nic do niego nie mam i skoro konsumenci są na tyle naiwni, że imię Simona to dla nich wystarczający powód, aby zakupić piwo - świadczy to jedynie o ich podatności na jakąkolwiek formę reklamy. Przecież żadnego zakazu nie ma i każdy może sobie uwarzyć co chce i jak chce.

Comment

• Browar_Jezyce
            • 2010.10
            • 131

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
            Chwila, moment, a kto pierwszy w tej dyskusji wspomnial kopyra? Ja?
            Ludzie się mają tłumaczyć, że wspominają Kopyra? Trudno nie wymienić Kopyra w kontekście polskiej kariery Simona Martina, no wybacz... I zważ, że w ogóle nie chcę eksploatować wątku Kopyra w tej dyskusji, bo punktem odniesienia jest tekst nie mojego autorstwa, o czym chyba już trzeci raz przypominam
            Birofile - vlog o piwie
            Birofile na Facebooku

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Po raz kolejny w ktoś zamienia dyskusję w pyskówkę przy użyciu argumentu pt "ból dupy", tym razem Nowak, poprzednio Napieraj (ostatnio dzisiaj przy tym samym temacie na fejsbóku), a wcześniej wielokrotnie Puta.

Argument ad rectum jest równie rozpaczliwy jak ad hitlerum, a stanowczo mniej zabawny.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

Ludzie się mają tłumaczyć, że wspominają Kopyra? Trudno nie wymienić Kopyra w kontekście polskiej kariery Simona Martina, no wybacz... I zważ, że w ogóle nie chcę eksploatować wątku Kopyra w tej dyskusji, bo punktem odniesienia jest tekst nie mojego autorstwa, o czym chyba już trzeci raz przypominam
                No chłopie, ogarnij się. Najpierw zarzucasz mi, że kieruję dyskusję na boczny tor, bo piszę o kopyrze, kiedy to ty sam jego wątek rozpocząłeś. Teraz piszesz, że nie mam się temu dziwić, bo trudno o nim nie wspominać w tym kontekście? To w końcu o co ci chodzi? Bo już zgłupiałem.
                Małe Piwko Blog
                Domowy Browar Demon

Comment

• pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

Przyjechał sobie wesołek, uwarzył piwo, pojechał. Mówią, ze mało znany bo mało wyświetleń - być może. Że się nie zna na piwie - być może. Możliwe że wszystko mu smakuje, ze jest bardzo entuzjastycznie nastawiony do świata. Co mnie tylko ciekawi to to, że tak nieszkodliwe zjawisko stało się początkiem do dysputy o kompleksach, traktowaniu Polaków jak głupców i jakimś zdrożnym marketingu. Ta sytuacja jest dla mnie błaha a sam Simon wesołkiem z Anglii czy tam Walii.

Comment

• Browar_Jezyce
                    • 2010.10
                    • 131

No chłopie, ogarnij się. Najpierw zarzucasz mi, że kieruję dyskusję na boczny tor, bo piszę o kopyrze, kiedy to ty sam jego wątek rozpocząłeś. Teraz piszesz, że nie mam się temu dziwić, bo trudno o nim nie wspominać w tym kontekście? To w końcu o co ci chodzi? Bo już zgłupiałem.
                    Wspominać nie znaczy dyskutować o nim, bo nie jego dyskusja dotyczy. Jak nie wiesz o co chodzi, to przeczytaj tekst z TheBeerVault, specjalnie dla Ciebie wklejam po raz drugi: http://thebeervault.blogspot.com/201...elebrytow.html
                    Birofile - vlog o piwie
                    Birofile na Facebooku

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

Nie wiem, czy czytałeś tekst, który zalinkowałem - autor dość rzeczowo diagnozuje problem.
                      Rzeczowo? Ciekawe, bo ja tam widzę głównie kłębowisko emocji, już od pierwszego akapitu z "lizusem" Daviesem. Ale trzeba autorowi oddać, że jest konsekwentny i swoim tekstem dał przykład wspomnianej przez siebie polskiej prostolinijności. Faktycznie nie ma mowy o poklepywaniu po plecach - tutaj walutą jest od razu kop.

Comment

• wrednyhawran
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                        Po raz kolejny w ktoś zamienia dyskusję w pyskówkę przy użyciu argumentu pt "ból dupy", tym razem Nowak, poprzednio Napieraj (ostatnio dzisiaj przy tym samym temacie na fejsbóku), a wcześniej wielokrotnie Puta.

Argument ad rectum jest równie rozpaczliwy jak ad hitlerum, a stanowczo mniej zabawny.
                        Ależ kolego Zgoda, ja nie biorę udziału w dyskusji nad meritum tekstu, bo z tekstem Kuby się zgadzam, więc nie mam z czym dyskutować.

Ja tylko zapytałem kolegę Browar_Jezyce, czemu ostatnio w każdej wypowiedzi widzę u niego jakąś pretensję do kopyra. I byłem ciekaw o co. Tylko tyle.

Dyskutujcie sobie dalej śmiało.
                        Małe Piwko Blog
                        Domowy Browar Demon

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

Używając argumentu ad rectum? No gratuluję.

Comment

• wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            Używając argumentu ad rectum? No gratuluję.
                            Jakiego argumentu? Od kiedy to do zadania pytania potrzebne są argumenty?

W kwestii meritum: nie mam nic do dodania.
                            Małe Piwko Blog
                            Domowy Browar Demon

Comment

• VanPurRz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 4229

Cóż pisanie bolesnej prawdy nie jest w Polsce w cenie. Z tym co napisał ElDesmadre zgadzam się w 100%, szczególnie trafne było nawiązanie do pseudo-historyka, uprawiającego politykę historyczną, a nie historię - Daviesa. Simon jest sympatycznym gościem ale obejrzyjcie jego recenzje w necie, a będziecie wiedzieć o czym jest artykuł na blogu.
                              Podobnie trafne jest nawiązanie do tego, że Polacy łykają chętnie wszystko co przeciętne, czy wręcz słabe ale z Zachodu - wystarczy popatrzeć na to co się dzieje z językiem, uleganie amerykańskiej popkulturze (a właściwie przedstawianie jej jako jedynej), ślepe naśladownictwo wszystkiego co anglosaskie (w każdym właściwie obszarze życia).
                              Ten artykuł skłonił mnie do przeczytania innych rzeczy na tym blogu - z kilkoma się kompletnie lub w dużej mierze nie zgadzam (chociażby z artykułem o koncernach czy piwnym snobizmie) ale jednego nie odmawiam autorowi - porusza ciekawe, ważne tematy i ma swoje argumenty. Jest to bardzo ciekawy tematycznie blog, a artykuł o uleganiu wszystkiemu co zachodnie, w Polsce - jest tego przykładem.

ps. Samą inicjatywę piwa Call me Simon uważam, że ciekawą i fajną ale rzeczywiście otoczka wokół jednego, do tej pory kompletnie nie znanego człowieka jest zadziwiająca. Wiele osób które wPolsce zrobiły bardzo dużo dla rozwoju piwowarstwa nie doczekało się choćby 1% takiego przyjęcia i takiego lansowania.
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

Jakiego argumentu? Od kiedy to do zadania pytania potrzebne są argumenty?
                                Od kiedy uprawiasz seks z sześciolatkami?

Comment