Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #1441
    No to które z ich piw nadaje sie do popijania żarła w Sphinx'ie?


    Resztę browarów już wykluczyłeś
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • yoda79
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 861

      #1442
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
      Nie przypominam sobie bym w ostatnim roku trafił na takowe wady w Pincie, Alebrowarze, Artezanie, czy Pracowni Piwa. Wahania warek, odstępstwa owszem, ale nigdy tak radykalne wady o których piszesz.
      Nieźłe Cię poniosło
      Lady Blanche - coś ta nazwa mówi?

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #1443
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
        Nie przypominam sobie bym w ostatnim roku trafił na takowe wady w Pincie, Alebrowarze, Artezanie, czy Pracowni Piwa.
        W kontekście tego, co napisał fido zapytam: jak wygląda oferta ww. browarów dla gastronomii? Jaka jest regularność dostaw poszczególnych gatunków piwa?
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #1444
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
          W kontekście tego, co napisał fido zapytam: jak wygląda oferta ww. browarów dla gastronomii? Jaka jest regularność dostaw poszczególnych gatunków piwa?
          Ja odniosłem się do tematu "czy piwo kontraktowca nadaje się do posiłku" a nie czy kontraktowcy są w stanie zaspokoić potrzeby sieci restauracji. Czytanie ze zrozumieniem które tak cenisz tym razem zawiodło u Ciebie.

          Nieźłe Cię poniosło
          Lady Blanche - coś ta nazwa mówi?
          Jeden kontrprzykład to już powód by napisać "nieźle Cię poniosło"? Owszem przeoczyłem to piwo, ale żeby mnie poniosło to chyba z kilka tych przykładów powinno paść, a nie aż cały jeden i to jeszcze pośpiesznie wycofany z rynku.

          Comment

          • Piktor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 109

            #1445
            Zacznijmy od tego, że jedzenie w Sphinksie nie nadaje się do jedzenia.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13963

              #1446
              I może na tym skończmy.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #1447
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                Gdzie jakiś jest bo od dawna nic, zupełnie nic
                Faktycznie, najświeższy wątek w przechmielinach jest ze stycznia...

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #1448
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                  Ja odniosłem się do tematu "czy piwo kontraktowca nadaje się do posiłku" a nie czy kontraktowcy są w stanie zaspokoić potrzeby sieci restauracji. Czytanie ze zrozumieniem które tak cenisz tym razem zawiodło u Ciebie.
                  Dałbyś sobie kiedyś spokój z tandetnymi manipulacjami i zaczął merytoryczne dyskusje. Czytać potrafimy i doskonale wiemy, że wątek rozpoczął się od piwa po posiłku w lokalu i konkretnego przykładu. A jeśli już zmieniasz kierunek dyskusji to wypadałoby to zaznaczyć.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  No to które z ich piw nadaje sie do popijania żarła w Sphinx'ie?
                  Żadne... ze względów logistycznych
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

                    #1449
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                    Nie przypominam sobie bym w ostatnim roku trafił na takowe wady w Pincie, Alebrowarze, Artezanie, czy Pracowni Piwa. Wahania warek, odstępstwa owszem, ale nigdy tak radykalne wady o których piszesz.
                    Niestety - niedawno trafiłem na Oki Doki tak walące kalafiorem, że poszło w kanał.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #1450
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                      Faktycznie, najświeższy wątek w przechmielinach jest ze stycznia...
                      Przeczuwam, że niebawem się to zmieni
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19297

                        #1451
                        Ja też trafiłem dwa piwa AleBrowaru (Mild po terminie i Amber Boy w terminie) zwalone.

                        Comment

                        • EzEt
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.03
                          • 156

                          #1452
                          Było coś niedawno o beerlovers. Niektórzy nawet bronili tej strony:

                          ---------------

                          DLA ZAAWANSOWANYCH, CZYLI NAWARZ SOBIE PIWA

                          Oprócz brew-kitów istnieją także bardziej złożone metody warzenia piwa. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy mają już trochę doświadczenia i znają minimalne podstawy teoretyczne. Jest to również droższa impreza, ale na pewno warto. Przed przystąpieniem do opisu, zastrzegamy: to nie jest dokładna instrukcja warzenia, a jedynie kierunkowa. W celu uzyskania dokładniejszych i bardziej precyzyjnych informacji polecamy Wam poczytać nasz wcześniejszy artykuł o recepturach piw domowych. Gotowi? To jedziemy z koksem!

                          SKŁADNIKI

                          Zaopatrzcie się w specjalistycznym sklepie w niezbędne składniki: chmiel, słód i drożdże piwne. O tym, jakiego rodzaju ma to być piwo zdecyduje właśnie dobór składników. Jednym słowem powinniście wiedzieć, jaki gatunek piwny chcecie uzyskać.

                          SPRZĘT

                          Czas na osprzęt. Przygotujcie garnek 20-litrowy, fermentator z rurką fermentacyjną i kranikiem, butelki z ciemnego szkła, kapslownica, kapsle, mieszadło i wężyk. Z pewnością przyda się Wam także termometr, pirosiarczyn potasu i areometr. Brzmi groźnie? Bez obaw.

                          ZACIERANIE

                          Gdy zgromadzimy już sprzęt i niezbędne surowce, wsypujemy słód do garnka i w stosunku 1 do 3/4 zalewamy go wrzątkiem. Tak przygotowaną mieszaninę gotujemy przez ok. 70 minut, stopniowo podnosząc temperaturę gotowania.


                          FILTRACJA

                          Gdy zacier będzie gotowy, należy oddzielić „syrop” od „fusów”, czyli tzw. młóta. Piwowarzy domowi stosują różne metody, najważniejsze, by zrobić to skutecznie, przy użyciu np. cedzaka.


                          WARZENIE PIWA

                          Tak przygotowaną brzeczkę powinniśmy od momentu wrzenia gotować około godziny. Pierwszą partię chmielu (na goryczkę) dodajemy na początku wrzenia, a na 10 minut przed końcem dodajemy odmian aromatycznych. Po godzinie brzeczkę należy jak najszybciej schłodzić, przelać do zdezynfekowanego fermentatora i dodać drożdże.

                          FERMENTACJA

                          Po tygodniu fermentacji piwo można przelać do wysterylizowanych butelek, w których znajduje się po kilka gram cukru, glukozy lub ekstraktu słodowego i zakapslować. Czas na cichą fermentację. Przez najbliższe 2-3 tygodnie powinniście czekać cierpliwie.


                          To już wszystko. Kto z Was odważy się uwarzyć piwo?

                          ------------

                          To ja przyłączę się do pytania autorów. Kto z Was odważy się uwarzyć piwo według tej receptury?
                          https://www.facebook.com/browarbaluty/

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #1453
                            Ja nie - przecież na samym początku napisali, że to wychodzi drożej niż z brewkita i trudniej, to po co się męczyć
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2014-12-02, 13:13.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

                              #1454
                              Fajne przepisy.
                              - Drożdże

                              Comment

                              • EzEt
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.03
                                • 156

                                #1455
                                Swoją drogą, to sformułowanie "nawarz sobie piwa" w artykule, pasuje tutaj do zwyczajowo przyjętej interpretacji tego zwrotu.
                                https://www.facebook.com/browarbaluty/

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 20:34
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 15:40
                                • slawekkazek
                                  Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                                  slawekkazek
                                  Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                                  2025-01-18, 10:17
                                • darekd
                                  ? [Švabin], Walter Raleigh
                                  darekd
                                  Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
                                  2024-06-28, 23:01
                                • darekd
                                  Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                                  darekd
                                  "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                                  15% ekstr., 6,3% alk.

                                  Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                                  2024-02-25, 00:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...