Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
Wyświetlenie odpowiedzi
Blogówka
Collapse
X
-
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziCzy biały porter to też byłaby część rewolucji?Last edited by Petitpierre; 2014-01-30, 17:25.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziCzy biały porter to też byłaby część rewolucji?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Polskie browary potrafią uwarzyć:
pszenicę na dolnych
stout na dolnych
radlera bez cytryny
6cio miesięczne niepasteryzowane
Leżajska w Cieszynie
Warkę w Leżajsku
Wrocławskie nie z Wrocławia
miodowe bez miodu
śliwkowe bez śliwek
to i porter z wybielaczem zrobią
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziTylko trudności technologiczne sprawiają, że jeszcze nikt nie odważył się go uwarzyćMały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziBiały porter to powrót do korzeni piwowarstwa czyli 100% tradycji, pod warunkiem, że będzie zawierał Rybią trutkę i drzewo św. IgnacegoJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Obawiam się Petitpierre, że Mason ma rację z porterem, chyba że masz jakieś szokujące źródła.
Co do piw "pszenicznych" to oczywiście, że mogą być na dolniakach. Np grodziskie. Wystarczy aby miały znaczny udział słodu pszenicznego (wędzonego lub nie), a będzie można je tak nazwać.
Jeśli zaś chodzi np o styl hefeweizen, to jak chyba w żadnym innym przypadku dedykowane drożdże to podstawa. Inaczej się nie da. Zrobisz pszenicznego lagera, albo pszeniczego ale'a (najlepiej american), ale nie hefeweizen. Prędzej zrobisz coś przypominającego hefeweizen na samym słodzie jęczmiennym, niż na innych drożdżach.
Comment
-
-
A proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.Last edited by Petitpierre; 2014-01-30, 19:43.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Ja też kojarzę jedno źródło wspominające o angielskim białym porterze. Samo źródło nie było szokujące.Last edited by delvish; 2014-01-30, 20:07."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziA proszę bardzo, Schmidt-"Dokładna nauka warzenia piwa", "A treatise on the art of brewing" Accum'a (w obu wydaniach zresztą), "The complete practical brewer" Byrn'a, "A practical treatise on brewing, distilling and rectification" Shannon'a, "The complete economical cook and frugal hosewife" itd itd. Żadne szokujące, zwykłe książki z tamtego okresu. Jestem w trakcie przeglądania niemieckich i francuskich w tymże temacie.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziPrzejrzałem na szybko trzy pierwsze z wymienionych i nigdzie białego porteru nie znalazłem. Co najwyżej że używano w równych proporcjach słodu jasnego, bursztynowego i brązowego, lub jasnego i brązowego w proporcjach 2:1. Tak czy siak jasne piwo z tego nie wyjdzie.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
Comment