Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #886
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
    Może na forum wprowadzimy taki regulamin?



    Tylko zanim skomentujecie to się dwa razy zastanówcie, bo pierwszy komentarz pod tym linkiem ma być pozytywny
    Usunąłem Twój komentarz? Nie płacz. Nie użalaj się, że to zrobiłem, że cenzura, że wolność słowa, nie pisz jaki to jestem zły, bo to też usunę, a dodatkowo wlepię Ci bana. Skoro coś Ci usunąłem, to znaczy, że naruszało to moje zasady.

    To tyle w kwestii Internetu jako oazy wolności.

    Comment

    • dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4015

      #887
      Mnie ten regulamin jakoś nie wzrusza.

      Jego piaskownica, jego zasady.
      Ma do tego prawo.
      Jego blog nie musi być oazą do swobodnej wypowiedzi, bo czasami owe "swobodne wypowiedzi" wiadomo jakie są.

      Jak się komuś coś tam nie do końca podoba, nie musi zaglądać. Ewentualnie może założyć swój otwarty na wszystko blog.

      Komentować takie ruchy w tzw "blogosferze" oczywiście możemy, ale piętnować je? niby za co?


      PS> Mnie po przeczytaniu kilku puntów też od razu zapachniało kominkiem, ale czy to źle?
      Zasady są w miarę klarowne, jedynie to zdanie, żeby pierwszy wpis w komentarzach danego usera był "wazelinką" bym sobie faktycznie darował lub sformułował w inny sposób
      Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-02-12, 13:29.
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        #888
        Wreszcie jakiś rzeczowy komentarz, więc się ustosunkuję.

        Regulamin chciałem wprowadzić już dawno, bo lubię jasne zasady i chcę, żeby czytelnicy wiedzieli czego sobie na swoim blogu nie życzę, dlaczego ich komentarz został usunięty lub czemu dostali bana. Myślę, że jest to z mojej strony uczciwe postawienie sprawy. A to, że nie lubię błota na swoim blogu, to chyba nikogo nie powinno dziwić.

        Co do punktu, który wywołał największe kontrowersje - nie chodzi w nim o to, aby w pierwszym komentarzu mi słodzić, tylko aby nie był negatywny. Jest to odzwierciedlenie pewnej teorii, co do której nie mam pełnego przekonania, ale chciałbym ją sprawdzić w praktyce. Oczywiście w regulaminie stoi, że taki koment RACZEJ usunę, a to nie oznacza, że usunę go zawsze. Jeśli będzie rzeczowy, to raczej na pewno go zostawię, bo rzeczowej krytyki się nie boję, a wręcz przeciwnie - bardzo ją cenię.

        A jeszcze co do wolności słowa: takowa panuje na onecie, youtubie, wp i w innych tego typu miejscach. Wszyscy wiemy jak wyglądają tamtejsze dyskusje. Ja czegoś takiego na swoim blogu nie chcę, dlatego na pewne rzeczy się nie zgadzam.
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

          #889
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
          jedynie to zdanie, żeby pierwszy wpis w komentarzach danego usera był "wazelinką" bym sobie faktycznie darował lub sformułował w inny sposób
          Aha, i nie chodzi o pierwszy komentarz danego usera, tylko pierwszy komentarz pod danym tekstem. Muszę sprawdzić, bo chyba rzeczywiście trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #890
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
            ... lubię jasne zasady...
            Tak, aby wszystko było równo jasne dla wszystkich, powinny znaleźć się definicje hejtu i trollingu. Posługiwanie się niezdefiniowanymi pojęciami jest bardzo poważną wadą prawną.

            Comment

            • wrednyhawran
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2010.07
              • 1784

              #891
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Tak, aby wszystko było równo jasne dla wszystkich, powinny znaleźć się definicje hejtu i trollingu. Posługiwanie się niezdefiniowanymi pojęciami jest bardzo poważną wadą prawną.
              Ok, wezmę to pod uwagę.

              A tak przy okazji, Krzysiu, ktoś się chyba pod Ciebie podszywa, bo nie zauważyłem wcześniej, abyś był jakimś wielkim kontemplatorem urody selera. Chyba, że się mylę

              Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2014-02-12, 14:16.
              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
              Małe Piwko Blog
              Małe Piwko Blog na facebooku
              Domowy Browar Demon

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #892
                To już nie pierwszy raz, że jakaś pierdoła chce mnie udawać. Widocznie są tacy, co uważają, że moja opinia ma jakieś znaczenie.

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #893
                  Mamy chyba sezon ogórkowy, bo na tapety wraca temat piwnych mitów. Przy okazji ich obalania wypisywane są czasami bzdury, które następnie powielane będą przez innych blogerów i nieświadomych czytelników.
                  A konkretniej, to piję do byczej żółci. Blogery twierdzą, że żółć bydlęca obniża napięcie powierzchniowe wody, przez co w piwie nie mogłaby tworzyć się piana. A przynajmniej byłoby to mocno utrudnione. Wniosek nasuwa się sam: "koncerniaki" słabo się pienią ergo dodaje się do nich żółć
                  Niestety fizyka ma inne zdanie. Jest dokładnie na odwrót - im niższe napięcie powierzchniowe tym większa skłonność do pienienia się. Obrazowym przykładem jest płynna rtęć posiadająca napięcie powierzchniowe 6 razy większe od czystej wody (w temp. 20 st.C), a spienić rtęć jest wielokrotnie trudniej niż wodę. Prawidłowy wniosek jest taki - dzięki żółci "koncerniaki" powinny pienić się jak dobry hefeweizen, a skoro tak nie jest, to żółci w nich nie ma

                  Jeszcze słowo o "skunksie" w zielonych butelkach. Szanujący się bloger świetnie operuje nazwą "izopentenylomerkaptan" aka "3-metylo-2-butenotiol". Niektórzy internetowi pisarze jednak zamieniają końcówkę "tiol" na "diol" tworząc tym samym nieistniejący związek chemiczny. Przypuszczam, że przyczyną tej zamiany jest bezrefleksyjne kopiowanie tego samego tekstu zawierającego błąd. A ojcem tego błędu jest prawdopodobnie... Krzysiu Najstarszy znaleziony przeze mnie internetowy wpis łączący piwo z nieistniejącym "diol-em" jest autorstwa Krzysia (2004 rok):
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Zapach skunksa osiąga się poprzez wystawienie dojrzewającego piwana światło słoneczne. Pod wpływem światła w piwie zachodzi fotoliza 4-metylopenenylowego łańcucha bocznego izoalfakwasów, uwalniająca rodnik izopentenylowy, który reaguje z rodnikiem tiolowym, tworząc 3-metylo-2-butenodiol (izopentenylomerkaptan), związek o bardzo silnym i charakterysytycznym "zapachu". Im mocniej nachmielone będzie piwo, tym tego skunksa będzie więcej.

                  Gustujesz w takich aromatach?
                  Cytat z Krzysia można znaleźć np. na piwo.org i pewnym forum grzybiarskim
                  Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2014-02-14, 11:45.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #894
                    Dobre!
                    Rzecz w tym, że chyba też skądś to zerżnąłem ...

                    Comment

                    • wi999
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.09
                      • 12

                      #895
                      u Simona Grand Prix poszedł na pierwszy ogień i jest "absolutli fantastik"
                      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #896
                        Ale entuzjazm, narobił mi smaka jak stąd do Grójca. Dobrze, że akurat mam dzisiaj pierwszy dzień piwny w tygodniu.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2014-02-20, 12:06.

                        Comment

                        • dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4015

                          #897
                          A u mnie w lodówce brak grand prixa i w dodatku znowu przeziębiony.

                          Nie wiem czy to oglądać, bo kto później pościera kałużę śliny spod biurka ?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-02-20, 12:10.
                          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                          Comment

                          • Marcellus
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.08
                            • 23

                            #898
                            Też mi smaka strasznego narobił, dobrze że 2 w lodówce jeszcze mam dzisiaj wieczorem znikną

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2594

                              #899
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wi999
                              u Simona Grand Prix poszedł na pierwszy ogień i jest "absolutli fantastik"
                              http://www.youtube.com/watch?v=lblr3G9aHRQ
                              I Ciecian

                              Czekam na drugą warkę, to porównam z pierwszą na spokojnie 1:1
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              • tomolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 1752

                                #900
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wi999
                                u Simona Grand Prix poszedł na pierwszy ogień i jest "absolutli fantastik"
                                http://www.youtube.com/watch?v=lblr3G9aHRQ
                                A piana "na dwa palce" :]
                                www.ohbeautifulbeer.com

                                www.mateuszdrozdowski.pl

                                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 20:34
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 15:40
                                • slawekkazek
                                  Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                                  slawekkazek
                                  Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                                  2025-01-18, 10:17
                                • darekd
                                  ? [Švabin], Walter Raleigh
                                  darekd
                                  Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
                                  2024-06-28, 23:01
                                • darekd
                                  Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                                  darekd
                                  "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                                  15% ekstr., 6,3% alk.

                                  Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                                  2024-02-25, 00:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...