A BRJ to tak wielbicie za Kokosowe, zwalony potencjał Grand Prix, "Black IPA" smakujące chyba jedynie tym, którzy tego stylu nie widzieli na oczy, czy za pierdyliard jasnych lagerów?
Blogówka
Collapse
X
-
Za jedno z lepszych pszenicznych na rynku
Za lagerowe które jest dobrym lagerem w jeszcze lepszej cenie
Za inicjatywę grand prix (jaki zwalony potencjał?)
Za portery
Za miodowe - tak, dla tych którzy lubią tego typu rzeczy to też dobry okaz
Wymieniać dalej? Chyba starczy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krocz Wyświetlenie odpowiedziA BRJ to tak wielbicie za Kokosowe, zwalony potencjał Grand Prix, "Black IPA" smakujące chyba jedynie tym, którzy tego stylu nie widzieli na oczy, czy za pierdyliard jasnych lagerów?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wilkor Wyświetlenie odpowiedziZa inicjatywę grand prix (jaki zwalony potencjał?)
No a za miodowe to już w ogóle pomnik się należy...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79 Wyświetlenie odpowiedziDla niektórych zbyt pochopna teza,ale z tej całej rewolucji piwnej zostawiłbym tylko Pintę, Artezana i browary regionalne (Kormoran, BRJ). Multum się otwiera rzemieslników i kontraktowców, ale żaden nie zapadł mi w pamięć, poza ceną swoich wyrobów. Do napisania tego tekstu skłoniły mnie NĘDZNE ostatnie warki Rowing Jacka i Pracowni Piwa. Nudy."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Nie obciach, a nuda. Jakby szli w stronę Jankesów i nie-walenia piw, które im początkowo wyszły (examplum Belg, genialna pierwsza warka Grand Prix), a nie puszczali na rynek miodowe i inne kokosowe syfy, to owszem, i ja bym ich chwalił. Że robią piwa tanie, nie znaczy, że trzeba ich za wszystko wychwalać, takie jest moje zdanie.
A argument z miodowym genialny. Idąc tą drogą - za Kokosowe też należy im się piątka, bo pewnie komuś tam będzie smakowało. A tak z innej beczki - to i Sommersby fajna inicjatywa, ludzie pijo, nawet i na blogach opisujo!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziMnie pozostaje tylko przyklasnąć. A co śmieszniejsze cżęsto te wypusty są droższe od tych lepszych licząc wyłącznie na złapanie frajerów na "rewolucję".Niestety prawda jest taka, że tylko mała część piw "craft" jest w ogóle do picia, a jeszcze mniej jest naprawdę dobrych. Za to ceny są "elitarne".
Ze smutkiem muszę się pod tym podpisać. Teraz jest moda na piwa rzemieślnicze i wystarczy zrobić byle co, napisać....że wyrób rzemieślniczy a lud kupi za zabójczą cenę.
Niestety u wieli ludzi występuje taka autosugestia...że jeżeli zapłacili"dużo" to jest to dobre.
Comment
-
-
Mnie tylko drażni to ze każdy browar nowy robi tylko AIPA lub innego gorniaka na amerykanach. Uwielbiam amerykanskie chmile i pale ale, tyle że trochę nudno się robi, a same piwa też są jedynie dobre. Choćby imperial ipa się przydała, albo dobry stout, górniakowy porter, przecież je też można chmielić amerykańsko. Już nie mówiąc o kwachach bo na polskiego lambika czekam od lat. No mogliby ci kontraktowcy nowi czymś zaskoczyć. Podwedzany saison, Farmhouse ipa, berliner weisse, belgian strong ale,barley wine itp itd przecież stylów są dziesiątki w tym niektóre mocno modne w zagranicznych kraftach gdzie wszędzie się teraz wrzuca bakterie mlekowe i Brettanomyces lambicus a w Polsce nikt nie ruszał tematu komercyjnie. No można przykombinować a nie tylko "cześć, jesteśmy nowym browarem kontraktowym xxx i naszym pierwszym, drugim i trzecim piwem będzie średnia AIPA, bo pewnie macie niedobór".
Comment
-
-
Łojezu znowu wałkowanie tego samego tematu. Gdzieś już podobną dyskusję widziałem i to chyba nie na żadnym blogu.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Bo Wilki są wszędzie..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krocz Wyświetlenie odpowiedziNie obciach, a nuda. Jakby szli w stronę Jankesów i nie-walenia piw, które im początkowo wyszły (examplum Belg, genialna pierwsza warka Grand Prix), a nie puszczali na rynek miodowe i inne kokosowe syfy, to owszem, i ja bym ich chwalił. Że robią piwa tanie, nie znaczy, że trzeba ich za wszystko wychwalać, takie jest moje zdanie.
A argument z miodowym genialny. Idąc tą drogą - za Kokosowe też należy im się piątka, bo pewnie komuś tam będzie smakowało.
Argument z miodowym jest trafny i oparty na faktach (genialny to był Einstein). Ciechan Miodowe pojawiło się jakieś 10 lat temu, długo przed tak zwaną rewolucją i dalej jest dobre. Pewnie, lepiej gdyby zmienili na "Choney Imperial Pale Kraft AIPA" (w skrócie CIPKA) i dowalili do kotła po wagonie Simcoe, Amarillo, Centeniala i pociąg Cascade na zimno.
Piszesz że nuda. A wiesz co mnie nudzi? Ostatnio odwiedziłem 3 gdańskie lokale i na ogólną liczbę około 26 kranów około 20 zajmowały "Jankesy". Każdy nowy browar "rewolucyjny" zaczyna od APA albo AIPA bo to się sprzeda i to za duże pieniądze - i nie ma co się dziwić, o to chodzi w biznesie żeby zarobić. Amerykański chmiel jest drogi a to znaczy że piwo z nim uwarzone będzie droższe w produkcji od pozbawionego takiego dodatku - a droższy produkt pozwala dowalić większą marżę. Z czasem w miarę zwiększania podaży niewidzialna ręka rynku odsieje plewy i będzie można się bez obawy o jakość napić piwa "rewolucyjnego". Na razie strach jest, a kto nigdy nie trafił na spieprzone polskie piwo "rewolucyjne" niech pierwszy rzuci kamieniem. Dlatego właśnie produkujące nudne lagery, stouty, portery i weizeny browary regionalne cieszą się m.in. na tym forum dużym poważaniem - bo wiesz co dostaniesz.
Bojan Kokosowe mi smakuje. Wiem, obciach. Zresztą Fortuna Mirabelka też daje radę. A seria Podróże Kormorana z nudnego browaru regionalnego to absolutne mistrzostwo i o dziwo te piw trzymają równy, wysoki poziom - czyli można.
A BRJ wielbimy (tzn. nie wiem jak inni ale ja na pewno) m.in za reaktywację browaru w Lwówku i stałe rozszerzanie oferty.Last edited by Jimmy_jb; 2014-04-02, 23:05.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi... "cześć, jesteśmy nowym browarem kontraktowym xxx i naszym pierwszym, drugim i trzecim piwem będzie średnia AIPA, bo pewnie macie niedobór".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziŁojezu znowu wałkowanie tego samego tematu. Gdzieś już podobną dyskusję widziałem i to chyba nie na żadnym blogu.Last edited by Krzysiu; 2014-04-03, 07:01.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziWytłumaczenie jest proste - niechęć do ryzyka. Wiadomo, że się sprzeda, nawet jak będzie nieudane. Liczne już przykłady wsześniejszych kontraktowców tego dowodzą. W zasadzie potwierdza to tezę o "modzie", nie o "rewolucji"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziSądzę że gdyby wyskoczyli z np z nowoczesną interpretacja berliner weisse, to ludzie by się zabijali w sklepach o butelkę
Swoje zainteresowanie lokalnym piwem wyjaśniłem jego właścicielowi Ludgerowi Bergesowi, który poszperał nieco na zapleczu i wrócił z prawdziwym unikatem: butelką Bogk-Bier Berliner Weisse - nową, produkowaną w małych partiach wersją tradycyjnego berlińskiego piwa. Zamówienia przekroczyły produkcję o ponad 700 proc., co obrazuje niezadowolenie z przemysłowej wersji tego piwa, wciąż produkowanej w Berlinie.
i dalej:
Jak twierdzi, w Berlinie ludzie są coraz bardziej zainteresowani różnymi typami piwa. Teraz każdy browar w Berlinie ma coś takiego jak IPA (India Pale Ale).
i
- Nie mam pilsa i nie chcę go warzyć - mówi Heidenpeter.
całość: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=107557Last edited by jacer; 2014-04-03, 08:34.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment