Blogówka
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Rewolucję trzeba zacząć od edukacji. Jeśli nadal w knajpach spotyka się ludzi, którzy mimo że zamówią Podróże Kormorana czy Atak Chmielu, i tak walą je bezmyślnie z gwinta, to raczej nie piją tego piwa dla przyjemności, bo też o tym w piwie przede wszystkim powinno chodzić; zdrowie, owszem, orzeźwienie też, summa summarum, przyjemność, tylko w wiadomym celu.
Nasze kraft'y-srafty są na etapie pierwszym rzekomej rewolucji-chmielu ile wlezie i jakoś będzie. Amerykanie zakończyli już etap drugi (sour is the new hoppy), a aktualnie są na etapie trzecim, czyli warzą piwa tradycyjne, starzone, odkrywają to, co już było. Nie wiem jak mamy przejść do nawet drugiego etapu, jak edukacja leży? Przecież jak taki jeden z drugim dostanie lambik'a (a ów mógłby wreszcie posłać w diabły redds'y, sommersby, i inne freeq'i) i go wydulda, to tylko się skrzywi i dalej będzie taki mądry, jaki był i pewnie wróci do harnasiów-baranów swych.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Coś w tym jest, ja już się nachlałem wszystkich ajp -srajp i wydałem na te wynalazki kupę kasy...jedne mi bardzo smakowały inne mniej a jeszcze inne wcale.Jednak zawsze przychodzi szara rzeczywistość i muszę robić powrót do brackiego za 2.50 bo bym zbankrutował.
Od czasu do czasu pozwalam sobie na coś rzemieślniczego, ale troszkę już mi się to też przejadło....
Głównym problemem też jest mus ciągłego picia, oraz niskie zarobki.Ostatnia zmiana dokonana przez Szakali; 2014-04-03, 17:20.Comment
-
@Albeer tego pils'a to my chyba nigdy nie zobaczymy, trzeba czekać aż Urquell będzie gdzieś na promocji, albo Lidl będzie miał tydzień niemiecki; taki klimat.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Ja piję piwo tylko wieczorem po 20, takie mam zasady...choćbym nie wiem jak popił to nigdy rano nie piję.
Cały dzień staram się spędzać aktywnie i na sportowo jak się tylko da..a wieczorem po 20 chill przy piwku
Gdybym zaczynał od piwa z rana to bym się zmenelizował i skończył na odwyku.Comment
-
Tak nam każą myśleć ci, którzy na tych kokosy zarabiają, brzóski i inne takie. Ważne, żeby smakowało, nieważne o której.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Rewolucję trzeba zacząć od edukacji. Jeśli nadal w knajpach spotyka się ludzi, którzy mimo że zamówią Podróże Kormorana czy Atak Chmielu, i tak walą je bezmyślnie z gwinta, to raczej nie piją tego piwa dla przyjemności, bo też o tym w piwie przede wszystkim powinno chodzić; zdrowie, owszem, orzeźwienie też, summa summarum, przyjemność, tylko w wiadomym celu.
Nasze kraft'y-srafty są na etapie pierwszym rzekomej rewolucji-chmielu ile wlezie i jakoś będzie. Amerykanie zakończyli już etap drugi (sour is the new hoppy), a aktualnie są na etapie trzecim, czyli warzą piwa tradycyjne, starzone, odkrywają to, co już było. Nie wiem jak mamy przejść do nawet drugiego etapu, jak edukacja leży? Przecież jak taki jeden z drugim dostanie lambik'a (a ów mógłby wreszcie posłać w diabły redds'y, sommersby, i inne freeq'i) i go wydulda, to tylko się skrzywi i dalej będzie taki mądry, jaki był i pewnie wróci do harnasiów-baranów swych.Comment
-
Oczywiście z gwinta piję też różne wynalazki z dyskontów i marketów.
Dla mnie to nie ma różnicy, wszystko zależy od nastroju. Chcę wypić barley wine z Mikkellera, to je piję. Chcę wypić Brewer Pils za 1.70? To idę do Arhelana, kupuję i piję pod chmurką jak dziś czy wczoraj.
Jednak, kiedy oceniam jakieś piwo tu na forum, to piję je w domu i oczywiście nie z gwinta.
Jutro, po południu weekend, znów wypiję więcej piwek pod chmurką ... tylko te cholery ze straży miejskiej stresują mnie...Comment
Related Topics
Collapse
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 15:40 -
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
-
Channel: Czechy
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment