Blogówka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    No to które z ich piw nadaje sie do popijania żarła w Sphinx'ie?


    Resztę browarów już wykluczyłeś
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • yoda79
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 861

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie przypominam sobie bym w ostatnim roku trafił na takowe wady w Pincie, Alebrowarze, Artezanie, czy Pracowni Piwa. Wahania warek, odstępstwa owszem, ale nigdy tak radykalne wady o których piszesz.
      Nieźłe Cię poniosło
      Lady Blanche - coś ta nazwa mówi?

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie przypominam sobie bym w ostatnim roku trafił na takowe wady w Pincie, Alebrowarze, Artezanie, czy Pracowni Piwa.
        W kontekście tego, co napisał fido zapytam: jak wygląda oferta ww. browarów dla gastronomii? Jaka jest regularność dostaw poszczególnych gatunków piwa?
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
          W kontekście tego, co napisał fido zapytam: jak wygląda oferta ww. browarów dla gastronomii? Jaka jest regularność dostaw poszczególnych gatunków piwa?
          Ja odniosłem się do tematu "czy piwo kontraktowca nadaje się do posiłku" a nie czy kontraktowcy są w stanie zaspokoić potrzeby sieci restauracji. Czytanie ze zrozumieniem które tak cenisz tym razem zawiodło u Ciebie.

          Nieźłe Cię poniosło
          Lady Blanche - coś ta nazwa mówi?
          Jeden kontrprzykład to już powód by napisać "nieźle Cię poniosło"? Owszem przeoczyłem to piwo, ale żeby mnie poniosło to chyba z kilka tych przykładów powinno paść, a nie aż cały jeden i to jeszcze pośpiesznie wycofany z rynku.

          Comment

          • Piktor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 109

            Zacznijmy od tego, że jedzenie w Sphinksie nie nadaje się do jedzenia.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              I może na tym skończmy.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Gdzie jakiś jest bo od dawna nic, zupełnie nic
                Faktycznie, najświeższy wątek w przechmielinach jest ze stycznia...

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja odniosłem się do tematu "czy piwo kontraktowca nadaje się do posiłku" a nie czy kontraktowcy są w stanie zaspokoić potrzeby sieci restauracji. Czytanie ze zrozumieniem które tak cenisz tym razem zawiodło u Ciebie.
                  Dałbyś sobie kiedyś spokój z tandetnymi manipulacjami i zaczął merytoryczne dyskusje. Czytać potrafimy i doskonale wiemy, że wątek rozpoczął się od piwa po posiłku w lokalu i konkretnego przykładu. A jeśli już zmieniasz kierunek dyskusji to wypadałoby to zaznaczyć.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  No to które z ich piw nadaje sie do popijania żarła w Sphinx'ie?
                  Żadne... ze względów logistycznych
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie przypominam sobie bym w ostatnim roku trafił na takowe wady w Pincie, Alebrowarze, Artezanie, czy Pracowni Piwa. Wahania warek, odstępstwa owszem, ale nigdy tak radykalne wady o których piszesz.
                    Niestety - niedawno trafiłem na Oki Doki tak walące kalafiorem, że poszło w kanał.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                      Faktycznie, najświeższy wątek w przechmielinach jest ze stycznia...
                      Przeczuwam, że niebawem się to zmieni
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19269

                        Ja też trafiłem dwa piwa AleBrowaru (Mild po terminie i Amber Boy w terminie) zwalone.

                        Comment

                        • EzEt
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.03
                          • 156

                          Było coś niedawno o beerlovers. Niektórzy nawet bronili tej strony:

                          ---------------

                          DLA ZAAWANSOWANYCH, CZYLI NAWARZ SOBIE PIWA

                          Oprócz brew-kitów istnieją także bardziej złożone metody warzenia piwa. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy mają już trochę doświadczenia i znają minimalne podstawy teoretyczne. Jest to również droższa impreza, ale na pewno warto. Przed przystąpieniem do opisu, zastrzegamy: to nie jest dokładna instrukcja warzenia, a jedynie kierunkowa. W celu uzyskania dokładniejszych i bardziej precyzyjnych informacji polecamy Wam poczytać nasz wcześniejszy artykuł o recepturach piw domowych. Gotowi? To jedziemy z koksem!

                          SKŁADNIKI

                          Zaopatrzcie się w specjalistycznym sklepie w niezbędne składniki: chmiel, słód i drożdże piwne. O tym, jakiego rodzaju ma to być piwo zdecyduje właśnie dobór składników. Jednym słowem powinniście wiedzieć, jaki gatunek piwny chcecie uzyskać.

                          SPRZĘT

                          Czas na osprzęt. Przygotujcie garnek 20-litrowy, fermentator z rurką fermentacyjną i kranikiem, butelki z ciemnego szkła, kapslownica, kapsle, mieszadło i wężyk. Z pewnością przyda się Wam także termometr, pirosiarczyn potasu i areometr. Brzmi groźnie? Bez obaw.

                          ZACIERANIE

                          Gdy zgromadzimy już sprzęt i niezbędne surowce, wsypujemy słód do garnka i w stosunku 1 do 3/4 zalewamy go wrzątkiem. Tak przygotowaną mieszaninę gotujemy przez ok. 70 minut, stopniowo podnosząc temperaturę gotowania.


                          FILTRACJA

                          Gdy zacier będzie gotowy, należy oddzielić „syrop” od „fusów”, czyli tzw. młóta. Piwowarzy domowi stosują różne metody, najważniejsze, by zrobić to skutecznie, przy użyciu np. cedzaka.


                          WARZENIE PIWA

                          Tak przygotowaną brzeczkę powinniśmy od momentu wrzenia gotować około godziny. Pierwszą partię chmielu (na goryczkę) dodajemy na początku wrzenia, a na 10 minut przed końcem dodajemy odmian aromatycznych. Po godzinie brzeczkę należy jak najszybciej schłodzić, przelać do zdezynfekowanego fermentatora i dodać drożdże.

                          FERMENTACJA

                          Po tygodniu fermentacji piwo można przelać do wysterylizowanych butelek, w których znajduje się po kilka gram cukru, glukozy lub ekstraktu słodowego i zakapslować. Czas na cichą fermentację. Przez najbliższe 2-3 tygodnie powinniście czekać cierpliwie.


                          To już wszystko. Kto z Was odważy się uwarzyć piwo?

                          ------------

                          To ja przyłączę się do pytania autorów. Kto z Was odważy się uwarzyć piwo według tej receptury?
                          https://www.facebook.com/browarbaluty/

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Ja nie - przecież na samym początku napisali, że to wychodzi drożej niż z brewkita i trudniej, to po co się męczyć
                            Last edited by Marusia; 2014-12-02, 13:13.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

                              Fajne przepisy.
                              - Drożdże

                              Comment

                              • EzEt
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.03
                                • 156

                                Swoją drogą, to sformułowanie "nawarz sobie piwa" w artykule, pasuje tutaj do zwyczajowo przyjętej interpretacji tego zwrotu.
                                https://www.facebook.com/browarbaluty/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X