No to się nie znam. Jak dobrze, że piwowar w Bojanowie również.
Blogówka
Collapse
X
-
On się zna bo wie jakie piwo chce warzyć i je warzy ale nazwą na butelce to chyba ktoś inny się zajmuje, ktoś kto lubi kreować rzeczywistość."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZłe zestawienie - wg Tego kryterium oba adresy powinieneś wykasować, bo w pierwszym hipotetyczny bloger wykazał brak znajomości parametrów stylu
Dla niektórych tost ze środkowego ustawienia gałki na tosterze jest wyżyną spalenizny a dla innych skórka z pieczonego ziemniaka to rarytas
itp.
Paloności jest mnóstwo a progów jej tolerancji także :]
nie pisać o BJCP/PSPD tylko o blogierach
a teorii jak powinien wyglądać styl BIPA/BAIPA/CDA itp. jest już kilkanaście/kilkadziesiąt i pewnie w każdej było trochę racjiLast edited by dlugas; 2015-01-07, 12:13.
Comment
-
-
No nie bardzo, akurat ma to być smak IPA, tylko kolor czarny. Jak jest jakakolwiek paloność, to już jest American Stout. Napisałam o tym po to, żeby Ci zwrócić uwagę, że sam nie bardzo jesteś w stanie ocenić, czy blogerzy piszą bzdury o smakach, czy nie. Ja nie jestem zwolenniczką trzymania się stylów, jednakże jeśli już ktoś coś nazywa nazwą przypisaną do stylu, to piwo powinno spełniać te parametry, a osoba oceniająca brać je pod uwagę.
Comment
-
-
Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo nie bardzo, akurat ma to być smak IPA, tylko kolor czarny. Jak jest jakakolwiek paloność, to już jest American Stout.
The finish may include a light roast character that contributes to perceived dryness, although this is not required.
Very low to moderate dark malt aroma, which can optionally include light chocolate, coffee, or toast notes.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziJakby ktoś chciał sobie zagłosować w ramach rozgrzewki przed plebiscytem b.bizu, to zapraszam.
http://www.malepiwko.pl/wszystkie-wp...e-dziury-2014/
Człowiek roku- Marek Jakubiak - za inwestycje w Tenczynku i Biskupcu, oraz umiejętne robienie szumu wokół siebie i swojej firmy
Faktycznie jest za co stawiać go do nominacji.
A jak Artezan czy Spirifer chcą komuś zasadzić kopa to już się robi skandal i żenada. Widać nie tej osobie zasadzają, co trzeba.
Czarna dziura roku- Browar URSA Maior - jakość piw i komunikacja z klientami
To już naprawdę gorszych browarów nie ma, aby ten jako jedyny znalazł się tu z nazwy?pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziCiekawy niektóre opcje:
Człowiek roku- Marek Jakubiak - za inwestycje w Tenczynku i Biskupcu, oraz umiejętne robienie szumu wokół siebie i swojej firmy
Faktycznie jest za co stawiać go do nominacji.
A jak Artezan czy Spirifer chcą komuś zasadzić kopa to już się robi skandal i żenada. Widać nie tej osobie zasadzają, co trzeba.
Czarna dziura roku- Browar URSA Maior - jakość piw i komunikacja z klientami
To już naprawdę gorszych browarów nie ma, aby ten jako jedyny znalazł się tu z nazwy?
Odnośnie URSY - nominacja wynika z akcji z początku ubiegłego roku, która obok BRJ niewątpliwie była najgłośniejszą wizerunkową wtopą 2014, i która praktycznie ciągnie się za nimi aż do dziś. Więc nie wiem w czym problem.
Zresztą, zawsze możesz dopisać swoją.Last edited by wrednyhawran; 2015-01-07, 19:53.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziCiekawy niektóre opcje:
[*]Marek Jakubiak - za inwestycje w Tenczynku i Biskupcu, oraz umiejętne robienie szumu wokół siebie i swojej firmy
1. stawianie w jednym rzędzie reaktywacji 2 browarów z wypowiedziami Marka na temat adopcji dzieci przez miłośników kakao, co ma wspólnego włożenie grubej kasy w te dwa browary z publiczną ale prywatną wypowiedzią, oceniamy tu sprawy związane z rynkiem piwnym czy tworzymy afery? Może znajdziemy jakiegoś piwowara popierającego PIS i wrzucimy go tego plebiscytu oczerniając za to ze popiera partię gdzie się zrodziła wycieczka madrycka?
2. Kontrrewolucja koncernów (Żywiec APA) - dlaczego czarna dziura? przecież to dobry trend, wręcz bym powiedział, że bardzo dobry. Stronniczość blogera jest aż zbyt rażąca, dlaczego za czarna dziurę uważa żywiecką APĘ, a nie np wtopy Twigga?
3. Afery z udziałem BRJ i Marka Jakubiaka (etykieta Grand Prix, Michalczewski, wahania jakości piw) - jakoś Bloger, Bartosz Nowak w zbyt rażący i jaskrawy sposób stawia siebie jako tego, który siedzi po stronie rewolucji i jest wyjątkowo nastawiony anty-BRJ. Wahania piw - a takich u rzemieślników nie ma?, że wymienia akurat BRJ i ponownie sprawa z miłośnikami kakao, nie zdziwię się jeśli Bloger Bartosz Nowak też wylewał Ciechana.
Mógłbym zacząć komentować pozostałe stronnicze plebiscytowe zajawki ale mi się nie chceLast edited by becik; 2015-01-07, 19:57.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziI tu uwydatnia się przewaga forum, które gromadzi opinie wielu osób, a nie tylko jednej, jak w przypadku bloga. Na 4 amatorskie znajdzie się przynajmniej jedna sensowna ocena. Dzięki temu nie jestem skazany na wazeliniarskie recenzje blogerów. Jeden z lepszych przykładów: "znany" bloger wysoko ocenił pewną rzemieślniczą Black IPĘ, która Black IPĄ nie była; ale skoro jemu smakowała, to wysmarował jej laurkę. Była to jak najbardziej subiektywna ocena, tyle że merytorycznie gówno warta.
PS. nie trzeba być sensorykiem, aby obiektywnie ocenić piwo.
Rada słabo przydatna dla tych, którzy na co dzień nie brylują na piwnych salonach...
A kwestia, czy piwo ma być dobre, czy zgodne ze stylem, przewijała się przez to forum już mnóstwo razy. Ja jestem zdania, że piwo ma być przede wszystkim smaczne, a napis na etykiecie jego smaku nie zmienia - chociaż stanowi oczywiście pewną wskazówkę, czego po piwie możemy się spodziewać. Nie jestem "style nazi". Ale oczywiście ktoś może mieć inne zdanie i nie będę przekonywał go do swojego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziMJa jestem zdania, że piwo ma być przede wszystkim smaczne, a napis na etykiecie jego smaku nie zmienia - chociaż stanowi oczywiście pewną wskazówkę, czego po piwie możemy się spodziewać.Last edited by chemmobile; 2015-01-07, 20:39.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo nie bardzo, akurat ma to być smak IPA, tylko kolor czarny. Jak jest jakakolwiek paloność, to już jest American Stout. Napisałam o tym po to, żeby Ci zwrócić uwagę, że sam nie bardzo jesteś w stanie ocenić, czy blogerzy piszą bzdury o smakach, czy nie. Ja nie jestem zwolenniczką trzymania się stylów, jednakże jeśli już ktoś coś nazywa nazwą przypisaną do stylu, to piwo powinno spełniać te parametry, a osoba oceniająca brać je pod uwagę.
Z początku sam twierdziłem, że BIPA, to czarna zwykła (A)IPA, ale takiej na naszym rynku praktycznie nie ma (nie było) to mój mózg przesiadł się na tezę, że BIPA to American Stout
Wracając do blogierki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziKupując kartonik czy butelkę z napisem "Mleko" spodziewam się mleka w środku. I za cholerę nie będę równie zadowolony i szczęśliwy, jeśli w środku znajdę jednak maślankę, choćby nie wiem jak była pyszna. No sorry, ale nadmierna tolerancja staje się frajerstwem.
Aczkolwiek w przypadku BIPA od zawsze był choas i burdel. Nie tylko na etykietach, bo i w "piwnych organizacjach" także.
Comment
-
Comment