Właśnie ta edukacja piwna jest też ważna. Ona powinna również wychodzić od piwowarów i browarników, nie tylko tych wymienionych przez leonę. Etykieta jest oczywiście za mała, ale są strony internetowe, broszury, książki, zawieszki, filmy edukacyjne itp. Ja śledzę rynek niemiecki. Wydawałoby się, że tam przynajmniej o niemieckich piwach wszyscy wszystko wiedzą. Nic bardziej mylnego, browary i organizacje co rusz wymyślają nowe akcje edukacyjne w prasie, radiu, tv, internecie. Ostatnio np. furorę robi ten radosny filmik rysunkowy o piwowarstwie w Badenii-Wirtembergii i szerzej w ogóle o piwie. Powstał na zlecenie Związku Browarów w B-W i promuje piwa z tego regionu.
Etyka etykiety
Collapse
X
-
- nazwa producenta, miejsce produkcji
- stężenie brzeczki nastawnej i zawartość alkoholu.
- jeżeli piwo ma reprezentować jakiś styl - to informacja o tym. Wtedy także IBU orwaz temperatura przechowywania i serwowania.
- dodatkowe informacje, jeśli piwo wymaga szczególnego traktowania (jak Komes).
Mam wątpliwości co do składników. Po pierwsze, słody i chmiele są tak różne, że nawet różne partie od tego samego producenta mogą się znacznie różnić. Sam spis bez instrukcji technologicznej mają znaczenie tylko jako ciekawostka, a dla osób, które się na tym nie znają (czyli dla 99,999% populacji) są bez znaczenia - wtedy można to potraktować jako czystą propagandę: o, zobaczcie, jak się staramy. A tak naprawdę nikt nie będzie w stanie tego zweryfikować.
Wzory kieliszków, sugerowane potrawy itp. pierdoły uważam za zbędne. Do oceny organoleptycznej piwa i tak jest potrzebna wyłącznie sucha bułka pszenna, a ja osobiście piwa do konsupcji nie używam. Jak piję, to się nie obżeram.
Część wymogów jest tak oczywista, że nie powinna być w ogóle wymieniana, jak "zjawisko pod tytułem Piwo nam skwaśniało - sprzedajmy, i mówmy że tak ma być, bo jest naturalne!". To jest złamanie warunków transakcji pomiędzy sprzedawcą a nabywcą. To regulują przepisy związane z prawami konsumentów.Comment
Related Topics
Collapse
-
Szcześć Boże
Czego obecnie wam brakuje na rynku piwnym
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
Z dworca kolejowego...-
Channel: Bułgaria
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Wielki mam problem z tym piwem (w tytule wątku). Otóż w Potštejnie, gdzie Clock ma już dobrych parę lat swój browar jego właściciele zakupili historyczną fabrykę Fenetra i tam warzą nowe piwa pod nową marką. Chodzi o piwa kojarzące się z Belgią - saisony, spontaniczna fermentacja, itd....
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment