Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
Wyświetlenie odpowiedzi
Butelki zwrotne / bezzwrotne
Collapse
X
-
Last edited by YouPeter; 2013-01-20, 02:43.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
-
-
Rozwiązanie może i dobre, ale nie wyobrażam sobie, gdzie w Biedronkach miałoby się jeszcze znaleźć miejsce na automat do przyjmowania butelek
No, ale jeśli chłopaki i dziewczyny ustanowią takie prawo to już będzie pozamiatane i jakoś się sieci będą musiały dostosować.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedziA nie lepiej zrobić tak, jak poradzono sobie z tym problemem w Holandii? Każdy sklep wielkości marketu (...) i większy ma obowiązek posiadania automatów do przyjmowania opakowań zwrotnych (butelek i skrzynek).
Comment
-
-
Automaty w każdym większym markecie, czyli znowu znajomi królika zarobią krocie (bo dogadają się na cmentarzu), wystarczy tylko mieć dojścia do urzędników i polityków oraz umieć się podzielić. Pieprzę to.
To już lepiej zrobić to co i tak musimy, a mianowicie objąć wszystkie gminy gospodarką odpadami. Przybędzie wiele tysięcy miejsc pracy dla niewykwalifikowanych pracowników, przybędzie zamówień dla producentów butelek. Same plusy, szczególnie przy niemiłosiernie szybującym w górę bezrobociu, obecnie 12,9% a prognozują w tym roku osiagnąć 14%..
Wbrew powszechnemu wyobrażeniu butelka zwrotna nie jest nieskończenie zwrotna, a w całym systemie chodzi o to by stłuczka wrociła do huty szkła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wiktoria Wyświetlenie odpowiedziJestem właśnie na świeżo po próbie oddania butelek w sklepie. Już wcześniej doczytałam, że butelki mają być z etykietami, więc dokładnie takie wzięliśmy ze sobą. Do tego odpowiednie paragony i miało być pięknie i gładko i spokojnie. Jednak na miejscu, w hipermarkecie R., okazało się, że nie można ich zwrócić, po paragon się przeterminował . Butelki można oddać do trzech miesięcy od daty paragonu, a nasz miał... trzy lata. I tak osiemnaście flaszek z Noteckiego zmieniło się w stłuczkę . Mogłabym zrozumieć, gdyby już tego piwo nie sprzedawali, ale przecież cały czas je mają."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziAutomaty w każdym większym markecie, czyli znowu znajomi królika zarobią krocie (bo dogadają się na cmentarzu), wystarczy tylko mieć dojścia do urzędników i polityków oraz umieć się podzielić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziAutomaty w każdym większym markecie, czyli znowu znajomi królika zarobią krocie (bo dogadają się na cmentarzu), wystarczy tylko mieć dojścia do urzędników i polityków oraz umieć się podzielić. Pieprzę to.
.
Automaty do butelek i puszek widziałem w Szwecji ponad 20 lat temu.
W Austrii u bardzo bogatych właścicieli kilku pensjonatów i dużego gospodarstwa zostałem delikatnie poproszony o segregację butelek.
A u nas teorie spiskowe.
Comment
-
-
Kormoran sam powoduje paranoiczne sytuacje nalewając piwa do zwykłych butelek ŻGB, wsadzając je do kartonów i traktując jako bezzwrotne. A potem w tanim sklepie czy markecie Rześkie kosztuje 3,60 a Świeże 4 zł nie wspominając o droższych piwach z Olsztyna. Dlatego popieram apel Pendragona bo po pierwsze to nieekologiczne a po drugie dlaczego klient ma płacić za lenistwo browaru przerzucającego na niego koszt butelki i kartonu. Sklepy specjalistyczne zachowują się świetnie kaucjonując i przyjmując te butelki ale jest ich mało i z jakiej racji mają wyręczać producenta? Inna kwestia to, że rzeczywiście żyjemy w paranoicznym kraju gdzie takie praktyki są tolerowane, niechby spróbowali tak zrobić w Niemczech czy Czechach szybko by odczuli skutki swojego wygodnictwa i arogancji do tego bezczelnie argumentowanej troską o konsumenta.
Comment
-
-
Podoba mi się ten argument o lenistwie. Jeszcze nie słyszałem, aby jakiś przedsiębiorca robił coś na rynku z lenistwa. Dotąd uważałem, że kierują się innymi pobudkami, ale teraz chyba zmienię zdanie pod waszym wpływem...
W moim osiedlowym sklepiku Kormorany sprzedają zawsze jako bezzwrotne. Większość niemieckich piw także. Taką politykę maja właściciele i za cholerę nie wpadłem jeszcze na pomysł, aby zbojkotować ich sklep za te "niechlubne" działania podwyższające końcową cenę piwa.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziDlatego popieram apel Pendragona bo po pierwsze to nieekologiczne a po drugie dlaczego klient ma płacić za lenistwo browaru przerzucającego na niego koszt butelki i kartonu. niechby spróbowali tak zrobić w Niemczech czy Czechach szybko by odczuli skutki swojego wygodnictwa i arogancji do tego bezczelnie argumentowanej troską o konsumenta.
A co do Czechów i Niemców to nie wiem, jak to jest w Czechach, ale w Niemczech ludzie oddają butelki zwrotne WYPŁUKANE! i nikomu nie przyjdzie tam do głowy, żeby przed oddaniem zrobić z niej śmietniczkę.
Comment
-
-
A co w tym dziwnego? Browar swoimi tłumaczeniami przekonał, że wycofuje butelki zwrotne bo tak mu wygodniej i przerzuca cały koszt wytworzenia opakowania (jednorazowego) na klienta, co będzie skutkować podwyżką cen. Jeśli ktoś kupuje ich piwa dość często to różnica kilkunastu/kilkudziesięciu groszy przy każdej butelce w dłuższej perspektywie czasu daje dość spore kwoty.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojciechzmc Wyświetlenie odpowiedziBojkot browaru dlatego że nie ma butelek zwrotnych ............?
Mleka kolega też nie będzie pił ??
Nie napisał, że rezygnuje z piwa w ogóle, tylko z piwa z Kormorana. Ja jakiegoś systematycznego bojkotu urządzać nie zamierzam, ale będę pamiętał o bezzwrotności niektórych, a niedługo być może wszystkich butelek z BK.
Comment
-
-
A ja w kontekście wycofywania z butelek zwrotnych Kormorana chciałbym pochwalić Ciechana za konsekwencję w używaniu butelek zwrotnych dzięki czemu nawet średnio kumata ekspedientka spożywczaka czy monopola u mnie w okolicy wie (oczywiście tam gdzie mają na składzie), że Ciechanów jest zwrotny (inna sprawa że nie przymują każdej ilości).
A że kulturę społeczeństwa mamy taką jaką mamy, to butelki zwrotne plus aluminiowe puchy są wyzbierane z trawników, a niezwrotne butelki przeważnie w mojej okolicy po Łomży czy Perle tygodniami leżą w parkach czy na skwerkach. Ekonomia jest najlepszą ekologią .Last edited by legart; 2013-01-21, 10:55.
Comment
-
Comment