Za butelkę bezzwrotną nabywca płaci dwa razy - przy zakupie i przy zdawaniu jako odpady komunalne. Jak dla mnie to jest za dużo o jeden raz. Dlatego do piachu z Kormoranem i resztą cwaniaczków.
Butelki zwrotne / bezzwrotne
Collapse
X
-
-
Nie tylko Kormoran zaczyna rozlewać piwo w butelkach bezzwrotnych, bo Czarnków robi to samo. Ostatnimi czasy kupując piwo w sklepach firmowych Czarnkowa natrafiam na butelki bezzwrotne. Owszem są też butelki zwrotne, ale jest ich coraz mniej. Ciekawe skąd taka postać rzeczy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JanuszJG Wyświetlenie odpowiedziCiekawe skąd taka postać rzeczy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JanuszJG Wyświetlenie odpowiedziNie tylko Kormoran zaczyna rozlewać piwo w butelkach bezzwrotnych, bo Czarnków robi to samo. Ostatnimi czasy kupując piwo w sklepach firmowych Czarnkowa natrafiam na butelki bezzwrotne. Owszem są też butelki zwrotne, ale jest ich coraz mniej. Ciekawe skąd taka postać rzeczy?--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
Comment
-
-
Wyglada na to ze medialnie coś sie rusza, ale nawet dziennikarze nie znają szczegółów.
tu prawie całość:
Producenci piwa wierzą, że nowe przepisy uregulują kwestię zwrotu butelek w sklepie. Liczą na możliwość stworzenia systemu współpracy na linii browary – sklepy. To jednak nie wystarczy. Problemem może okazać się namówienie konsumentów do zwrotu butelek, ale jak mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich – Nowe przepisy dadzą nam możliwość wprowadzenia takiej kaucji, która uczyni zwrot butelek opłacalnym dla wszystkich zainteresowanych. Naszym zdaniem, powinna oscylować wokół 50-60 gr.
Korzyści ekonomiczne będą również miały browary. Obecnie, Grupa Żywiec musi kupować rocznie 60 mln szt. butelek, choć jak mówi Sebastian Tołwiński, rzecznik Grupy Żywiec -Dzięki jednej butelce zwrotnej konsument zapobiega wyrzuceniu na śmietnik 19 butelek bezzwrotnych. Na nowych przepisach skorzystałaby zatem każda ze stron.
wiecej podobno w pulsie biznesu...
pozdrawiam zwrotnie..
Comment
-
-
choć jak mówi Sebastian Tołwiński, rzecznik Grupy Żywiec -Dzięki jednej butelce zwrotnej konsument zapobiega wyrzuceniu na śmietnik 19 butelek bezzwrotnych
Raczej po 5-8 razach jest wizualnie nieapetyczna dla klienta (wg koncernów) i idzie na stłuczkę (choć nie wiem czy te rzeźbione też tak szybko dostają obrączek)
Jak się mylę proszę o wyprostowanie
pozdrawiamLast edited by dlugas; 2013-07-01, 14:17.
Comment
-
-
Coś kojarzę wypowiedź kogoś z GŻ (rzecznik Tołwiński?), że przeciętny czas życia butelki to ok. 12 napełnień.
Comment
-
-
Biorąc pod uwagę system rotacji (w przypadku GŻ raczej sprzedaży) opakowań zwrotnych, to sądzę że Żywiec robi trochę szumu, żeby podnieść cenę opakowań zwrotnych i ich pr nie ucierpiał. O przepisach ustalających kaucję na 35gr to chyba tylko oni słyszeli.--------------------
--------------------
Comment
-
-
Własnie się dowiedziałem, że Piwa Regionów(Ciechan, Lwówek) przyjmują znów tylko butelki z własnymi etykietami, nie bacząc na jej typ i zwrotność. Bywającemu na forum panu MarkowiJ., z nieukrywaną złośliwością gratuluje kolejnego żałosnego kroku w stronę koncernowych tradycji, jaki dokonała jego firma. A wszystkich zbieraczy etykiet i tych którym pod wpływem chłodzenia piwa ety odkleiły się, w imieniu Ciechan and Lwówek Co. odsyłam do kosza na smieci . Ku chwale Matki Ziemi.
Powyższy wpis ma charakter trolingu, sprowokowanego idiotyczną w opionii autora decyzją Piw Regionów.(ale autor nie morze czegoś nie wiedzieć) Pomimo iż PR przeszło na ciemną stronę mocy, są w Polsce nadal browary które zwrotność butelki oceniają po typie, a nie naklejce i nie przewiduje problemów z oddawaniem szkła dla detalistów--------------------
--------------------
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedzi(...) (ale autor nie morze czegoś nie wiedzieć) (...)Mors ultima linea rerum.
Comment
-
-
Ja przypuszczam, że jest im po prostu wygodniej brać tylko te z etykietami, w sklepie nie musi się nikt znać na butelkach tylko bierze kaucję z etykietą z którą ma brać, albo pika czytnikiem po kodzie i komputer już sam pokazuje ile się należy za kaucję itp.
Ale ja się nie znam tylko gdybam. Można popytać na FB na ich pejdżu fan
Comment
-
-
Ja ostatnio oddawałem butle z Miłosławia w PiP to babka miała problem aby je wbić i właśnie po etykiecie dochodziła ile ma mi zwrócić.Problemu nie ma z koncernami 35 gr i szlus a tu jedne za 50 gr a inne za 51 gr.Nie chcę tu bronic ani tłumaczyć stanowiska Ciechana ale w sumie jest mi to obojętnie.Kupuje piwo bo mi smakuję a butle mam na wymianę, problem pewnie się pojawi gdy obniżą loty bo nie mam paragonu.Nie oszukujmy się ale piwa w cenie 3 -3,5 w PiP są smaczne i jak nie te to inne a wybór jest spory.
Comment
-
-
Niedawno rozlewałem pierwszą samodzielnie uwarzoną warkę. Niektóre butelki uzbierane wcześniej wylądowały w koszu - bo nie mogłem domyć. To stosunkowo mała próbka. Obstawiam, że browary mają dużo ciekawsze przypadki.
Jaki sprzęt muszą mieć (albo ilu ludzi zatrudnić) i jakiej chemii używać (i zanieczyszczać środowisko) browary, by domyć butelki i wyłowić te, które nie domyły się bądź coś w nich zostało? A jeżeli przeżyje tam jakiś mikrob - i potem trzeba będzie wycofać partię ze sklepów albo i zapłacić ludziom odszkodowania?
A koszty skupu, transportu, mycia itd. itp. ?
Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że obsługa butelki zwrotnej jest droższa, niż zakup nowej bezzwrotnej z huty szkła. I że butelki bezzwrotne mogą być jednocześnie bardziej ekologiczne.
Mamy z bólami wchodzącą ustawę antyśmieciową (to osobny temat jak można zepsuć ideę przez złą ustawę - bo po co było zmieniać początkowy etap, jak wystarczyło nałożyć obowiązek segregowania śmieci na firmy śmieciowe, i one cenami wymusiłyby segregowanie na nas - albo zatrudniły ludzi do posegregowania niesegregowanych, koszmarnie drogich w odbiorze, śmieci). Ale co do zasady - szkło ma trafiać do osobnych pojemników. Więc nie wyląduje na wysypisku, tylko w hucie, gdzie zostanie przerobione na wełnę szklaną do ociepleń czy inne rzeczy. I będzie to tańsze i bardziej ekologiczne, niż butelki zwrotne.
A jak zwrócić butelkę zwrotną? Często trzeba być pedantem, trzymać paragony i pamiętać w którym sklepie które piwo się kupiło. Więc butelka i tak często ląduje w koszu.
Podsumowując - umiłowanie butelek zwrotnych nie ma racjonalnych podstaw:
- ani to ekologiczne
- ani to ekonomiczne
- ani to higieniczne
- ani to wygodne.
A jakby zwrotne były fajne (czy to patentowe, czy artystycznie wyglądające) - to i inne zastosowanie by znalazły nie lądując w ogóle w koszu.
BTW. Witam, to mój pierwszy post na tym forumLast edited by Kaizen; 2013-07-25, 21:20.
Comment
-
Comment