Jak myć szkło do piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tofas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.11
    • 131

    #16
    Ponieważ sam jestem mocno zboczony na punkcie nie używania płynu do mycia naczyń przy myciu szkła do piwa, długo szukałem w necie informacji na ten temat. I w końcu gdzieś na zagranicznych forach natrafiłem na informację o myciu miękką gąbką ciepłą wodą z łyżką sody oczyszczonej. Działa bezbłędnie. Szkło aż błyszczy, świetnie usuwa każdy osad a piana na piwie jak malowanie, zero bąbelków na szkle. Tylko trzeba dobrze potem opłukać samą wodą szkło żeby nie został biały osad po sodzie oczyszczonej.

    Comment

    • Jack75g
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.02
      • 555

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tofas Wyświetlenie odpowiedzi
      Ponieważ sam jestem mocno zboczony na punkcie nie używania płynu do mycia naczyń przy myciu szkła do piwa, długo szukałem w necie informacji na ten temat. I w końcu gdzieś na zagranicznych forach natrafiłem na informację o myciu miękką gąbką ciepłą wodą z łyżką sody oczyszczonej. Działa bezbłędnie. Szkło aż błyszczy, świetnie usuwa każdy osad a piana na piwie jak malowanie, zero bąbelków na szkle. Tylko trzeba dobrze potem opłukać samą wodą szkło żeby nie został biały osad po sodzie oczyszczonej.
      SODA OCZYSZCZONA - potwierdzam opinię kolegi, ten specyfik działa cuda między innymi jako środek czyszczący. Nie straszny mu bród w kuchni, łazience, oknach itp. co ważne jest nieszkodliwy dla człowieka i środowiska. Szkoda, iż tak mało znany i stosowany powszechnie bo może być zamiennikiem większości chemicznych środków czystości.
      Kto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.

      Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak dla mnie tragedia.
        Nigdy nie uzywam plynu do mycia naczyn.
        Piwo nie jest tluste zeby byl potrzebny.
        Zimna woda i szczotka zupelnie wystarczaja.
        A co tragicznego jest w płynie? Dobrze wypłukać i śladu nie zostanie, a zmyje wszystko lepiej niż sama woda.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak dla mnie tragedia.
          Nigdy nie uzywam plynu do mycia naczyn.
          Piwo nie jest tluste zeby byl potrzebny.
          Zimna woda i szczotka zupelnie wystarczaja.
          Oczywiście jame ustną przed każdym łykiem dezynfekujesz spirytusem, na dłoni masz rękawiczkę jednorazową a piwo wlewasz do ust z wysokości dwóch stóp, dlatego masz szklanki czyste i niezatłuszczone.

          Comment

          • Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Oczywiście jame ustną przed każdym łykiem dezynfekujesz spirytusem, na dłoni masz rękawiczkę jednorazową a piwo wlewasz do ust z wysokości dwóch stóp, dlatego masz szklanki czyste i niezatłuszczone.
            Nie trafiles, pije przez slomke.
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

            Comment

            • nikita_banita
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 1363

              #21
              Ja mycie szkła dzielę na dwa rodzaje: mycie "wystawki" czyli kolekcji z półki oraz mycie szkła użytkowego.

              "Pułkowników" myję co jakiś czas (2-3 razy do roku) ręcznie, z płynem i szczotką.
              Szkło użytkowe myję samą wodą, ale co kilka myć myję dokładniej z płynem.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #22
                Ja myję domestosem, żeby usunąć osady z miejsc, gdzie nie sięgam zmywakiem przy normalnym myciu.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Krejn
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.07
                  • 102

                  #23
                  Ja myję tak, żeby były czyste. Podobnie jak talerze, szklanki, sztućce etc. W kontekście szkła użytkowego ta dyskusja jest bezsensowna, podobnie jak kopyrowy film instruktażowy. Co innego gdy mówimy o konserwacji kolekcji.
                  What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Kolekcja - mycie ręczne, "łagodna" strona gąbki, płyn do naczyń, płukanie w wodzie, płukanie w bardzo rozcieńczonym płynie nabłyszczającym do zmywarek.

                    Szkło spożywcze - myjka, płyn, płukanie w wodzie, albo na całość - zmywarka.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X