Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
Wieści z Czech - browary, piwo, rynek
Collapse
X
-
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób ma to powodować zamykanie lokali? Chyba do tej pory też uczciwie płaciły podatki? Oczywiście system listkowy mnie się bardzo podoba i powinien zostac sobie równolegle jako atrakcja ale nie widzę zagrożenia przy prowadzeniu lokalu po wprowadzeniu tego systemu? No chyba, że ta kasa online i miesieczny koszt transmisji danych jest ogromny, albo obsługiwanie tego jest mocno nieprzyjazne?
ps/ widziałem na jednym zdjęciu, że z powodu wprowadzenia tego systemu obiady zdrożały...o JEDNĄ koronę (czyli ok. 16-17 groszy) - i to ma spowodować, że ludzie przestaną kupować te obiady?
Coś czuję tu jakąś histerię bez podstaw,
Comment
-
-
Dokładnych kosztów i kwot nie znam.
Nawet przy zapowiadanym obniżeniu stawek VAT, dla niektórych lokali może to być koszt przy którym granica opłacalności zostaje złamana.
Jeszcze w listopadzie w związku ze zmianami fora i media społecznościowe obiegła wiadomość o zamknięciu lokalu na stacji Praga Bubenecz. Na wsiach, gdzie zachowało się wiele lokali może dojść do zamknięć. Podobnie też "oldskulowe" vycepy mogą mieć problemy. Rozmawiałem z kolegą z Pragi, który ma lokal. Nie jest to jego jedyne źródło utrzymania i też bierze pod uwagę zamknięcie lokalu.
Comment
-
-
70-80 tys. koron za nowe kasy. W tym 32 tys. za oprogramowanie. Do tego zapewne koszt połączenia z internetem. Dla wiejskich hospod to katastrofa.Last edited by Pendragon; 2016-12-05, 16:32.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi70-80 tys. koron za nowe kasy. W tym 32 tys. za oprogramowanie. Do tego zapewne koszt połączenia z internetem. Dla wiejskich hospod to katastrofa.
Comment
-
-
Haczyk, to ten pan, minister finansów, który przy okazji skupuje całe Czechy. Trzyma w rękach wszystko co da się zeżreć -od kosteleckiego salami po kiełbasę wyborczą (posiada dwa główne dzienniki)
Tu jego biznesowe powiązania:
W branży gastronomicznej niezbyt popularna figura
Obok tego wprowadzono obniżenie stawki VAT na usługi gastronomiczne do 15% (z 21%), ale z wyłączeniem alkoholu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedziBrowarek Ostružná-Cestář oficjalne otwarcie lokalu we wtorek 20.12. Mają być trzy rodzaje piw: jasne, miodowe i świąteczne dymione.
Comment
-
-
Oficjalne otwarcie nie musi oznaczać pierwszego dnia sprzedaży. Mają pewnie wszystko gotowe i ruszają pełną parą, a wcześniej to nie do końca tak było. Zdaje się, że widziałem fotkę z kartką, że lokal otwierali tylko po umówieniu dla większej grupy.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedziTaką wczoraj dostałem odpowiedz, a piszesz o knajpce czy browarze?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziOficjalne otwarcie nie musi oznaczać pierwszego dnia sprzedaży. Mają pewnie wszystko gotowe i ruszają pełną parą, a wcześniej to nie do końca tak było. Zdaje się, że widziałem fotkę z kartką, że lokal otwierali tylko po umówieniu dla większej grupy.
Comment
-
-
Sam nie byłem. Byli inni. Rozumiem. Ja chciałem być tam teraz, ale podczas rozmowy telefonicznej dostałem takie info jak napisałem. Owszem w tą sobotę MOŻE będzie otwarte od 18-22, ale tylko może. Oficjalnie od wtorku. Zamykam ten wątek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedziZamykam ten wątek.
Comment
-
Comment