Zimą pijmy dubeltowe koźlaki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 232

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada Wyświetlenie odpowiedzi
    Jedna na teraz, dwie do piwnicy.(...)Coś mi nie gra, nie jestem w stanie powiedzieć co.
    Może za mało ciała, może za mało suszonych owoców, może poprzednie piwa w stylu (i obok stylu) bardziej mi podpasowały? No nie wiem.
    Dzisiaj odpaliłem drugą z zakupionych butelek Cieszyńskiego Koźlaka Dubeltowego i jest lepiej. Nie wiem do końca co zagrało, ale wydaje się nieco pełniejsze (?) i bardziej owocowe. Może to złudzenie, ale serio ucieszyłem się dzisiaj z małej szklaneczki, podczas gdy pierwsza szklanka mnie zasmuciła (koniec '18).
    Zdrowie piwowara!
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12564

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie wiem do końca co zagrało, ale wydaje się nieco pełniejsze
      Myślę, że to bardzo możliwe, że tego typu nabiera pełni, swego rodzaju krągłości czy miękkości.
      W przypadku cieszyńskiego Koźlaka, to ze względu na bodaj aż 20% ekstrakt można go potrzymać znacznie dłużej

      Ja już zbieram ekipę na nowy sezon zimowy W związku z tym proszę o informację o ewentualnej dostępności doppelbocków w kraju.

      Comment

      • Brat_Piwny
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.01
        • 685

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        W związku z tym proszę o informację o ewentualnej dostępności doppelbocków w kraju.
        Weltenburger Kloster Asam Bock dostępny w warszawskim Piwomaniaku

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12564

          13 grudzień dniem Dubeltowego Koźlaka !

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brat_Piwny Wyświetlenie odpowiedzi
          Weltenburger Kloster Asam Bock dostępny w warszawskim Piwomaniaku
          Dzięki za info We Wrocławiu widziałem walającą się pustą butelkę 0,3 l. i już myślałem że w okolicznym sklepie kupię to piwo, ale pudło.

          We wrocławskiej Piwnicy dostępny jest Aventinus Eisbock i dubeltowiec od Schlenkerli. W sklepiku Browaru 100 Mostów jest Ex-girlfriend z holenderskiego Jopena:



          oraz jego odmiana leżakowana w beczce chyba po bourbonie.

          Comment

          • Brat_Piwny
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.01
            • 685

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            We wrocławskiej Piwnicy dostępny jest Aventinus Eisbock
            W warszawskim Piwomaniaku dostępny jest także Aventinus Weizen-Doppelbock, którego dzisiaj z przyjemnością wypiłem. Ponadto kupiłem również Kulmbacher Eisbock...

            Comment

            • beaviso
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.02
              • 215

              Aventinus to moje ukochane piwo, absolutnie i nieodwołalnie, a już Eisbock w szczególności. Pasuje do każdej wyjątkowej sytuacji, tak w zimie, jak i w lecie Chyba nigdy nie piłem Eisbocka w domu, zawsze zabieram go w plener Podarowałem je kiedyś rzadko spotykanemu kumplowi, nie znalazł słów by opisać jak mu smakowało. Od tamtego czasu, wiedząc że się spotkamy na wyprawie (zwykle raz w roku ma to miejsce), to niosę Aventinusa Eisbocka i dla niego. I ciągle czekam na dzień, gdy będę miał okazję odwiedzić Monachium i skierować się do restauracji pod szyldem Schneider Brauhaus.

              M.
              Last edited by beaviso; 2019-11-29, 15:50.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12564

                13 grudzień dniem Dubeltowego Koźlaka !

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedzi
                Aventinus to moje ukochane piwo, absolutnie i nieodwołalnie, a już Eisbock w szczególności.
                M.
                W takim razie na zdrowie Aventinus klasyczny z nową etykietą.


                Czy ktoś z Was spróbował:

                Browar Port Gdynia / Doppelbock Browar Port Gdynia ? Dostępne tylko na miejscu?




                13 grudzień dniem Dubeltowego Koźlaka !


                Zachęcam do wychylenia tego dnia wychylenia i podzielenia się fotografią
                Attached Files

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12564

                  Starych wspomnień czar z Warszawy:

                  https://www.browar.biz/forum/attachm...1&d=1575974305
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zagadka rozwiązana. Jest to plakat litograficzny przepięknej urody. Znajduje się w zasobach warszawskiego Muzeum Woli. Jesli dobrze odczytałem podpis pod eksponatem to jest z roku 1877 a więc moje datowanie z 1 posta można uznać za prawidłowe.
                  Co ciekawe w Muzeum Woli "odnalazła" się słynna już malowana panorama browaru Haberbusch i Schiele której losy po zamknięciu browaru były nazwijmy to niezbyt jasne.
                  Cudeńka. Trzeba będzie obejrzeć lajf niczym Mona Lisę w Louvre

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12564

                    13 grudzień dniem Dubeltowego Koźlaka !

                    Dziś oficjalnie zaczynam sezon dubeltowy

                    Na zdjęciu część upolowanych ciężkich koziołków. Właściwie dominuje drużyna Niemiec, zdominowana przez Bawarię (jedno z Saksonii). Poza tym w zasobach jeden reprezentant Polski (Cieszyn), Holandii i po raz pierwszy - Węgier - po węgiersku koźlak dubeltowy to "duplabak". Mam nadzieję, że coś jeszcze dozbieram...
                    Attached Files

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9787

                      Właśnie wprowadzam Eisboczucha Awentyńskiego .
                      Muszę się sprężać, niestety, bo zaraz wychodzę na Krysmas Party do tzw. spółki-matki...

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12564

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Właśnie wprowadzam Eisboczucha Awentyńskiego .
                        Muszę się sprężać, niestety, bo zaraz wychodzę na Krysmas Party do tzw. spółki-matki...

                        A ja cytując pewnego fachowca sięgnąłem po porządną enerdowską kozę

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12564

                          Obecnie (trudno)dostępne są w Polsce Aventinusy, Celebratory z Aying, pewna warszawska hurtownia dystrybuuje eisbocki Loumbachera oraz Asam Bocki (Weltenburger). Z Holandii z trudem dostać można Ex-girlfriend. Jest też Poculator:



                          Ciekawostką jest, że pewna białostocka hurtownia ściąga te piwa z... Litwy

                          Życzę więcej dubeltowców w Nowym Roku!

                          Comment

                          • Brat_Piwny
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.01
                            • 685

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                            Życzę więcej dubeltowców w Nowym Roku!
                            Jeszcze w Starym Roku Doppelbock z Bierhalle Arkadia, już w Nowym Roku Paulaner Salvator zakupiony w Leclerc Warszawa Bielany.

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

                              Zima do luftu, a ja dzisiaj: dla oczu: Bal Mistrzów Sportu w Polsacie (Leon siódmy, żenada), a dla... reszty: najpierw Paulaner Salvator, a potem Eiche Doppelbock, wiadomo skąd... Zakąszałem... chałwą .

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12564

                                Pojedynek bawarskich Eisbocków

                                Aventinus Eisbock (pszeniczny koźlak lodowy) – Dolna Bawaria [AE]
                                „Aventinus Eisbock“ – der mahagonifarbene, fast schwarze Eisbock für sinnlichen Genuss im Cognacschwenker.



                                25,5% ekstr.
                                12% alk.

                                Kulmbacher Eisbock (klasyczny koźlak lodowy) – Górna Frankonia [KE]
                                Einer der exklusivsten Genüsse von Kulmbacher – nur im Winter von Oktober bis März erhältlich! Kräftig und doch malzbetont-süffig. Greifen Sie zu!


                                21% ekstr.
                                9,2% alk.

                                Aromat:
                                AE: są fenole, na początku lekki rozpuszczalnik. Potem jednak dominują ciepłe, słodowe tony – śliwka, powidła śliwkowe, kandyzowane wiśnie, lekka korzenność, ciut karmelu
                                KE : jest nieco mniej intensywny (ta pszenica robi różnicę, gdyż tu aromat jest bardziej jednolity, mniej złożony). Łagodny piernik, czekolada, suszone śliwki, łagodnie palone

                                Barwa:
                                AE: bardzo ciemny brąz, mocne zmienienie z osiadającymi drożdżami daje dodatkowo ciemny brunatny kolor pod słońce
                                KE: bardzo ciemny brąz, zmętnione, pod światło dodatkowo rubin z bardzo mocną herbatą

                                Piana:
                                AE: dość wysoka, zwarta, jasny beż, nietrwała, zostawią wątłą koronkę
                                KE: dość wysoka, kremowa/ecru, opada dość szybko ale zostawia zdecydowanie trwały kożuszek

                                Wysycenie:
                                AE: nie tyle wysokie, co szczypie mocno drobnymi igiełkami (efekt pewnie wzmaga alkohol)
                                KE: średnie, tu dłuższe musujące odczucia niż podszczypujące

                                Smak:
                                AE: śliwki – suszone i w likierze czekoladowym, ciut karmelu, jest kontra w postaci owocowej cierpkości (wiśnia). Alkohol jest wyczuwalny, trochę drapie choć nie drażni fałszywymi posmakami, nadaje długi rozgrzewający efekt z dodatkiem kandyzowanych czerwonych owoców. Pomimo ciężaru piwo jest stosunkowo żywe
                                KE: czekolada, suszone śliwki, trochę ciastkowe, alkohol delikatnie wyczuwalny, nie zaburza gładkiego odbioru piwa, rozgrzewa ale stosunkowo łagodnie (oczywiście w porównaniu do AE). Końcówka to susz owocowy z długim podpalanym akcentem muśniętym bardzo delikatną paloną goryczką.

                                Treściwość - wiadomo
                                Podsumowanie
                                Aventinus – pszeniczny zasyp robi różnicę – piwo jest bardziej złożone, owocowe, z wyraźniejszym aromatem, żywe (też dzięki związanemu z tym wysyceniu), alkohol mocniej rozgrzewa
                                Kulmbacher – jednolity zasyp jęczmienny powoduje, że piwo jest bardziej gładkie, ułożone. Mimo, że ma o 4,5% niższy ekstrakt nie wydaje się jakoś mniej treściwym piwem od Aventinusa. Bardziej deserowe

                                Konkluzja: Brać w ciemno oba
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X