Zimą pijmy dubeltowe koźlaki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GreenFox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 273

    #76
    Swoją drogą to od czasu do czasu bywa dostępny (niestety nie na szerszą skalę) Bok Bok z Fabryki Piwa - całkiem przyjemny koźlak dubeltowy.

    Comment

    • wsaczuk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.09
      • 182

      #77
      na początku przyszłego roku pojawi się podwójny koźlak pszeniczny (18,5 plato) z Browaru Jana w Zawierciu.

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox Wyświetlenie odpowiedzi
        Swoją drogą to od czasu do czasu bywa dostępny (niestety nie na szerszą skalę) Bok Bok z Fabryki Piwa - całkiem przyjemny koźlak dubeltowy.
        Widziałeś go może ostatnio na półkach w jakiejś konkretnej lokalizacji?
        Last edited by leona; 2015-12-09, 10:03.

        Comment

        • GreenFox
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.12
          • 273

          #79
          Jakieś 2-3 tygodnie temu zakupiłem dwie butelki w Rzeszowie, aczkolwiek po przecenie, blisko terminu, więc pewnie nowych warek na razie nie ma...

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12563

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marek- Wyświetlenie odpowiedzi
            W sieci Kocyk w Krakowie widziałem Paulanera Salvator...
            Jest też go widziałem wrocławskiej Piwnicy, gdzie również pojawił się też doppelbock od Andechsa!



            Wspomnianego Bok Boka z Fabryki Piwa (też uważam, że udanego) jeszcze nie tak dawno widziałem we Wrocławiu, ale obecnie już go niestety nie ma...

            Ale na naszym rynku pojawił się też dubeltowiec z Islandii:

            Icelandic Doppelbock, our winter brew, is so worth the wait! This limited-edition seasonal ale is rich on aroma and taste.

            Comment

            • zawel85
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.08
              • 79

              #81
              Odnośnie koźlaków dubeltowych w Polsce nie jest tak, że ich nie ma. Sam w tym roku warzyłem doppel weizenbocka w Łodzi (premiera na targach piw "Piwowary"), a w zeszłym roku doppel bocka. Nie wiem czy czasem w okolicach świąt nie pojawi się podwójny koźlak w BH Arkadia.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

                #82
                Proszę skupić się wyłącznie na doppelbockach/koźlakach dubeltowych
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12563

                  #83
                  Jakby ktoś nie wiedział wyglądają one tak:

                  W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12563

                    #84
                    Wraz z mrozem pojawiły się w dystrybucji piwa, które już były na polskim rynku.

                    Specyficzny heller doppelbock z Gessnera
                    oraz pszeniczne Aventinusy ze Schneider Weisse - Unser Aventunus i Aventinus Eisbock.

                    Myślałem, że ten lodowy koźlak jest wymrożoną wersją Aventinusa (piwa o ekstrakcie 18,5%, warzonego od 1907r.). Otóż nie do końca tak jest, bowiem Eisbock (ekstrakt wyciągnięty aż do 25,5 %, warzony od 2002 r.) różni się innym zasypem słodów. Ma aż 60% słodu pszenicznego w przypadku tego pierwszego jest pół na pół. Chmielone są tak samo: Hallertauer Tradition, Magnum - ale oczywiście chmiel nie odgrywa tu istotnej roli.

                    Według legendy koźlak lodowy powstał przypadkiem, gdy podczas transportu w zimie ok. 1890 zamarzły beczki koźlaka ze słynnymi piwami kulmbachskimi. Część piwa, ze względu na wyższą zawartość alk. nie zamarzło całkiem w beczkach, a okazały się świetne w smaku. Prawdopodobnie jest to tylko legenda. W każdym razie Kulmabecher warzy nadal swojego Reichelbrau Eisbock, który jest nieco lżejszy od Aventinusa.

                    Najmocniejszymi lodowymi koźlakami były takie piwa jak:

                    amerykański Southampton Double Ice Bock - 18% alk. "wymrażany" w krótkich seriach do 100 butelek

                    belgijski Alvinne (dostępne są u nas ich dzikie kwasy) - Mano Negra Eisbock - 19% alk.

                    berliński browarek Schoppe Bräu wypuścił ponoć eisbocka o zaw. alk. 27,6% alk.

                    Jednak niedościgniony jest tu znany na bbizie Schorsch Bräu. Osiągnął 57% alkoholu, za ok. 23 euro można nabyć przez internet, tylko uwaga - buteleczka o objętoścli 0,04 l.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12563

                      #85
                      Czytałem, że niektórzy już rozpoczęli sezon

                      U mnie na pierwszy ogień poszedł ReCraft Bourbon Bock 19° czyli Smoked Weizen Bourbon Doppelbock dodatkowo potraktowany amerykańskim Simcoe (jest też niemiecki Hallertau Blanc).

                      Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


                      Trochę się obawiałem, że za dużo grzybów w barszczu. W aromacie początkowo wędzonka, potem owoce od słodu. Dzięki temu, że wędzenie nie zdominowało aromatu mamy przyjemne tony suszono-podwędzanych owoców. Pojawiają się też delikatne akcenty chmielowe, o ile w aromacie są wycofane, to w smaku jak na styl goryczka jest pokaźna. Miałem obawy czy zastosowane chmiele nie będą się gryzły z beczką po burbonie i wędzeniem, bo nawet ten Hallertau Blanc ma taki owocowy profil. Nie do końca mi to pasuje, bo preferuje bardziej konserwatywne podejście do tematu. Tu beczki mocno nie czuć (jeszcze mniej jej dawnej zawartości), wędzenie łagodnie, ale przyjemnie i wystarczająco podkreślone. Goryczka z dość wyraźną cierpkością, trzeba przyznać że nawet fajnie łączy się z powidłowo-marmoladową słodową podstawą, taką typową dla pszenicznych dubeltowych koźlaków. Dzięki temu, pomimo umiarkowanego wysycenia, piwo ma całkiem rześki charakter. Alkohol minimalnie wyczuwalny, na finiszu rozgrzewa.

                      Nieszablonowe podejście do dubeltowego koźlaka. Przyznam, że efekt ciekawy i warty spróbowania.

                      I to chyba wszystko z krajowo-kraftowej sceny dubeltowej? Czy może coś jeszcze się pojawi?

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12563

                        #86
                        Zadziwiająco, aż podejrzanie podobne piwa (m.in. ten sam woltaż)



                        oraz

                        Attached Files

                        Comment

                        • Warzywo
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          🍼🍼
                          • 2016.08
                          • 955

                          #87
                          Koźlak z Bierhalle to naprawdę fajny klasyczny koźlak. Nalany jest zdecydowanie za zimny i trzeba poczekać i ogrzać ale potem smakuje fajnie.

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12563

                            #88
                            Z roku na rok chyba coraz większa bieda jeśli chodzi o mocne koźlaki.

                            Całkiem sympatyczny, krajowy Bok Bok z Fabryki Piwa chyba raczej niedostępny?

                            Dostępne jeszcze dwa lata temu z:


                            przepadły...


                            Tu i ówdzie jeszcze można dostać wędzoną Schlenkerlę Eiche i Aventinusa, bo nawet takie popularne marki jak Salvator (Paulaner) i Bajuvator (Tucher) zniknęły.

                            Trafić można jeszcze lodowego(Eisbock) Aventinusa ze starych dostaw. Jedyną nowością jaką odnotowałem w tym sezonie to również lodowy koźlak, ale z Holandii - Jopen i Ex - girlfriend, uwarzony m.in. z dodatkiem owsa i słodu żytniego.

                            Comment

                            • Warzywo
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼🍼
                              • 2016.08
                              • 955

                              #89
                              Wypiłem fajnego Koźlaka z Innych Beczek.

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12563

                                #90
                                W tym wątku chodzi o koźlaki dubeltowe - doppel bocki, a nie wszystkie koźlaki w ogóle.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X