W sieci Kocyk w Krakowie widziałem Paulanera Salvator...
Zimą pijmy dubeltowe koźlaki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi[...]
Coś wiadomo dostępności doppel bocków?
Na ogół d%^%&pa.
Ja dopiero w tym roku nabyłem znanego ci Otto z Thornbridge. Ale jak dotąd na tym skończyły się zakupy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi.
Ewentualnie Koźlak ( z Herrnbräu) ratuje sytuacje, ja ko sytuuję w dubeltowych.
Za to po odleżakowaniu nabiera sporej owocowości i głębi.
Kiedyś (tak z 2 lata temu) nawet ten w miarę świeży był ciekawy, albo ja mniej świadomy i wymagający :]
Za dużo mocnych koziołków u nas nie ma
Manufaktura Jabłonowo
Herrnbräu, ale to i tak "nie nasze"
i tyle pamiętam, ale ja tego stylu prawie nie pijam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzit
Na ogół d%^%&pa.
Ja dopiero w tym roku nabyłem znanego ci Otto z Thornbridge. Ale jak dotąd na tym skończyły się zakupy
No tak:
Dobry był, polecam. Fajnie, że jest gdzieś jeszcze dostępny.
Też Amerykanie mają niezłe mocne koźlaki, nawet z trzema rogami
Latarnik mógłby coś na ten temat napisać.
Szkoda, że importerzy boją się tych piw...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
Latarnik mógłby coś na ten temat napisać.
Szkoda, że importerzy boją się tych piw...
Akurat podales przyklad piwa, ktore kosztuje 9-10 dolarow za mala 355 ml butelke, a jesli do tego dodac wszystkie marze posrednikow w PL, to sam sobie policz ile kosztowalo by takie piwo w polskim sklepie.
Poza tym takie piwa w USA tez nie sa latwe do zdobycia5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziSzkoda, że importerzy boją się tych piw...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziKoźlaki [...] nie niosą ze sobą jakichś niesamowitych smaków i aromatów, jak to jest przy RISach czy imperialnych IPAch. Do tego stopnia, że - jak to skomentował jeden barman z katowickiego multitapu - nikt nie lubi bocków.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziMysle, ze najbardziej boja sie ceny takich wyjatkowych piw.
Akurat podales przyklad piwa, ktore kosztuje 9-10 dolarow za mala 355 ml butelke, a jesli do tego dodac wszystkie marze posrednikow w PL, to sam sobie policz ile kosztowalo by takie piwo w polskim sklepie.
Poza tym takie piwa w USA tez nie sa latwe do zdobycia
Życzę fajnych zdobyczy, niech się przynajmniej nacieszę Twoim opisem. Jakby co, to dodawaj informacje dodatkowo w tym wątku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
Życzę fajnych zdobyczy, niech się przynajmniej nacieszę Twoim opisem. Jakby co, to dodawaj informacje dodatkowo w tym wątku5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziA ja się nie dziwię. Koźlaki to nie jest popularny styl, nie jest, hmmm, ciekawy, w sensie, że nie niosą ze sobą jakichś niesamowitych smaków i aromatów, jak to jest przy RISach czy imperialnych IPAch. Do tego stopnia, że - jak to skomentował jeden barman z katowickiego multitapu - nikt nie lubi bocków. Bardzo słabo schodzą, więc jako importer też bym ich nie sprowadzał.
Moim zdaniem klasyczny ris czy iipa porównane z podobnym ekstraktowo koźlakiem (zapewne podwójnym) wcale nie muszą wygrać w cuglach i zdeklasować konkurencji a języczkiem u wagi będzie zapewne upodobanie konsumenta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziBarman z katowickiego multitapu i ty - oto wyrocznie smaków i aromatów
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziMam wątpliwość czy uczciwe metodologicznie jest stawianie jako przeciwwagi dla koźlaków, risów i iipa, które w przeważającej masie dostępnej na naszym rynku są chmielone mocno i z amerykańska oraz ulepszane masą innych dodatków.
Moim zdaniem klasyczny ris czy iipa porównane z podobnym ekstraktowo koźlakiem (zapewne podwójnym) wcale nie muszą wygrać w cuglach i zdeklasować konkurencji a języczkiem u wagi będzie zapewne upodobanie konsumenta.
Comment
-
-
Problem jest taki, że koźlak nie jest wcale łatwym piwem do uwarzenia i nie można wymagać od osób idących na łatwiznę, (łopata chmielu żeby przykryć niedoskonałości piwa albo jakaś fajna infekcja, że to niby kwas-bo modne), że porwą się na coś co może okazać się dlań jednak za trudne.
Oczekiwania konsumentów już dawno zdefiniował Zdzisław Maklakiewicz zamieńmy słowo "melodia" na "piwo."Last edited by Petitpierre; 2015-12-07, 18:26.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziNie wyszło Ci czytanie ze zrozumieniem, ale w Twoim wypadku to nic nowego.
Pewnie, że nie jest i nie stawianie jednego stylu nad drugim miałem na celu (wszak każdy pije to, co mu smakuje). Raczej modne podejście (które na szczęście chyba zaczyna się kończyć), że craftowe piwo musi być potężnie nachmielone, goryczka wykręcać swoją mocą język, a aromat cytrusów i żywicy być wyczuwalny ze 100 metrów (tutaj wyjaśnienie dla użytkownika darekd, gdyż może nie zrozumieć - to jest hiperbola). Wystarczy porównać liczbę warzonych u nas piw w stylu IPA i choćby koźlaków właśnie - myślę, że gdyby oczekiwania konsumentów były inne, to nowi kontraktowcy zaczynaliby właśnie od np. koźlaków, a nie kolejnych górniaków chmielonych po amerykańsku.
Założyłem ten wątek dla osób, które chciały się podzielić informacjami na temat wyboru, dostępności, smaków KOŹLAKÓW DUBELTOWYCH. Oczywiście nic na temat jakiegoś konkretnego koźlaka nie masz do napisania i tłumaczysz mi, dlaczego nie powinienem żałować, że mało się ich importuje! Ja lubię takie i piwa i żałuję, że brakuje ich w sklepach. Tak trudno to zrozumieć!
Guffno warte dywagacje o cytrusach, żywicach, IPAch, kontraktowcach, oczekiwaniach konsumentów, górniakach po amerykańsku w kontekście koźlakowym zostaw na swój blog. Zwisa mi co tam masz, ale nie zasrywaj chociaż tego wątku! BŁAGAM!
Comment
-
-
Nie sądzisz że się zagalopowałeś?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment