Zimą pijmy dubeltowe koźlaki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #91
    Nic nie pozostaje jak wykreować modę na podwójne kozły.
    Zatem ogłaszam Święto Koźlaka Dubeltowego. Ja proponuję 13 grudnia
    No i trzeba brać się za otwieranie kontraktowca, tylko ja cholera nie znam się na warzeniu lagerów

    Comment

    • rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1839

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      trzeba brać się za otwieranie kontraktowca, tylko ja cholera nie znam się na warzeniu lagerów
      Co tam, jako porządny kontraktowiec będziesz sprzedawał "wyprodukowane w UE"
      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12563

        #93
        O ile klasycznych doppelbocków w tym roku na polskim rynku strasznie mało, to reprezentacja lodowych przedstawicieli koźlej rodziny w wydaniu jej silniejszej odmiany wynosi obecnie chyba trzy sztuki

        Bawarski Aventinus z browaru Schneider & Sohn to wymrożony pszeniczny koźlak. To właściwie legenda stylu



        Holenderski Jopen (Ex-girlfriend) - ciekawe piwo, bo na bazie czterech zbóż (jęczmień, pszenica, żyto, owies)



        Pinta Eisbock - krajowa propozycja, bardziej "klasyczna" tzn. uwarzona na bazie całej palety słodów jęczmiennych. Z tego co mi się wydaje, to pierwszy polski reprezentant tego stylu

        Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12563

          #94
          Wrocławski Stu mostów wypuścił Double Cherry Rauchweizenbock uwarzony wspólnie z hiszpańskim Naparbier.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12563

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
            Nic nie pozostaje jak wykreować modę na podwójne kozły.
            Zatem ogłaszam Święto Koźlaka Dubeltowego. Ja proponuję 13 grudnia
            Zbliża się Dzień Koźlaka Dubeltowego - 13 grudnia

            Z tego co wiem jeśli chodzi o krajowe doppelbocki to jest Palatum - klasyczny doppelbock oraz bock pszeniczny z parametrami dubeltowego oraz Haust z Zielonej Góry.

            Czy coś ominąłem?

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

              #96
              Gdański Browar WaRy, Koźlak Dubeltowy 17,5 blg, Jak byłem młody to też byłem Murzynem…
              No dobra, żartuję, zresztą już dawno wypity, a nie, jeszcze ze dwie flaszki leżakują... szkoda, że tak mało
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2556

                #97
                Na pewno nie te same piwa. Koźlaka warzą w Ingolstadt, Saphir Bocka w Neuhaus/Peg. Są to dwa browary, które nie mają ze sobą nic wspólnego.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2556

                  #98
                  Koźlaka z Ingolstadt warzy się wyłączniena polski rynek.
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12563

                    #99
                    Oczywiście wiem, że te piwa są warzone w innych browarach. Pamiętam, że w bezpośrednim teście wypadły bardzo podobnie.

                    Co do koźlaka z Herrnbräu (Ingolstadt) to szukałem w necie i piwa z tymi parametrami poza Polską nie znalazłem. Też mi się wydaje, że nie ma go poza naszym rynkiem, ale czy można to uznać za oficjalną informację czy bardziej wiesz to z obserwacji lub własnych źródeł?

                    W każdym razie jest szeroko dystrybuowany w popularnych sieciach w Polsce (m.in. Tesco, Kaufland i jeszcze kilka) i od lat utrzymuje podobną cenę - zazwyczaj nieco poniżej 5 PLN.

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zbliża się Dzień Koźlaka Dubeltowego - 13 grudnia

                      Z tego co wiem jeśli chodzi o krajowe doppelbocki to jest Palatum - klasyczny doppelbock oraz bock pszeniczny z parametrami dubeltowego oraz Haust z Zielonej Góry.

                      Czy coś ominąłem?
                      Dupa blada. Słabo zadziałaliśmy w mediach społęcznościowych
                      W TAKIM dniu, w Krakowie na kranach jest tylko Potężny Pinkus z Piwoteki w lokalu, który absolutnie omijam. Trochę można rozgrzeszyć Omertę za koźlaka z chili od Marusi. Palatum miało kilka dni temu kranobiegunkę w Kuflach i Widelcach ale ani lagerowego, ani ejlowego kozła nie zanotowałem.
                      Pozostaje się upić... Salvatorem

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9056

                        W warszawskim Bierhalle ma być doppelbock jak tylko klienci dopiją "pojedynczego". Tak jest przed każdymi świętami.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12563

                          13 XII Dzień Koźlaka Dubeltowego

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dupa blada. Słabo zadziałaliśmy w mediach społęcznościowych
                          W przyszłym roku trzeba zabrać się wcześniej, ale uznajmy że data ustalona

                          W związku z tym sięgnąłem po Winter-Bocka z Einbeckera.

                          Pół roku po terminie i zyskał:



                          Mam jeszcze jedną buteleczkę, ale długo nie wytrzyma

                          Comment

                          • zasada
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            🥛🥛🥛
                            • 2007.05
                            • 232

                            Dodam tylko, że jako poszukujący podwójnego pszenicznego koźlaka (w sumie nawet pojedyńczy by mnie urządził), w minionym tygodniu także byłem zawiedziony. Nie tylko brakiem polskiego kraftu w tych stylach, ale nikłą dostępnością importów. W Poznaniu zostały mi dwa sklepy na które liczę. Ale to już jutro.
                            A w planach na styczeń faktycznie mam uwarzenie sobie klona Aventinusa.
                            Last edited by zasada; 2017-12-17, 23:08.
                            Każde zwierzę koi dotyk
                            Blaszony

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12563

                              A propos Aventinusa, to gdzieniegdzie można chyba jeszcze dostać różnego rodzaje tego piwa - barrique (leżakowanych w dębowych beczkach) lub vintage ("przelażakowane"). Ja mam bodaj z 2012 r. Sprzedawane jest w butelce z "owijką" papierową:

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12563

                                Zielonogórski Haust uwarzył Doppelbocka.
                                Nie opisuję go konkretnie, bo jeszcze nie odnotowany jest w bazie... zatem trochę inny opis, ale to i tak nieważne...

                                ekstr. 20%
                                alk. 8%

                                Czyli sporo.

                                W przypadku tego piwa pojawia się problem, który bliższy jest jasnym koźlakom (heller/s bock). Otóż trudno rozeznać się czym ten styl różni się od klasycznego mocnego lagera.

                                Moim zdaniem, pomimo "rogów" koźlaki są bardziej od klasycznych lagerów "miękkie", krągłe", misiowate, jakby jeszcze bardziej słodowe i mniej wytrawne. Nie jest to związane bezpośrednio z użytym słodem, ale bardziej ze sposobem zacierania.

                                W tym piwie też jest ten problem. Jest dość ostre (choć nawet nie alkoholowo), stosunkowo wytrawne, jest (jak na styl zbyt) cierpkie, estrowe i dość sporo nachmielone, brakuje "dubeltowego" ciała i miękkości słodowej (mało melanoidowych klimatów i nawet karmelowych za mało). Klimaty koźlakowe a tym bardziej dubeltowe schowane. Wysoka w tym wypadku goryczka 25 IBU (choć jeszcze jakoś z trudem może mieścić się w skali stylu) jak na właśnie tak stosunkowo mało pełne i krągłe piwo oddala go jeszcze bardziej od stada rogacizny

                                Z drugiej strony dawno nie piłem ciekawego mocnego klasycznego lagera. Piwo ma cierpką owocową nutę, trochę ziemiste, trochę szorstkie, alkohol drapie w gardle, trochę goryczki, nieco karmelu, nie jest zbyt ciemne (herbaciano-rubinowe), nie jest jasne, nie wszystko się tu klei... ale jest w nim coś...

                                Przyjemne "oldskulowe" klimaty rzemieślniczych minibrowarów sprzed epoki "craft".
                                Nie nazwałbym tego doppelbockiem. Jednak ze względu na spory woltaż i dobrą pijalność idealnie zasługuje na miano "punk lager"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X