W Dino znowu pojawił się Koźlak Krotoszyński z Ambera.
Zimą pijmy dubeltowe koźlaki
Collapse
X
-
Ultimate Imperial Połczyn Doppelbock ma być dostępny w Żabkach. Opowiada Kopyra, opisują na ocen-piwo.
Jestem bardzo ciekawy!Każde zwierzę koi dotyk
Blaszony
Comment
-
-
To że Kopyr o czymś mówi nie znaczy, że jest to istotne i komuś potrzebne. Ja akurat nie spodziewam się efektu wow, ani nawet :finger:, bo Połczyn to nie jest browar który coś może poza klepaniem masówki. Nie oglądałem, więc nie wiem co powiedział, ale wyrobiłem swoje zdanie w tym temacie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTo że Kopyr o czymś mówi nie znaczy, że jest to istotne i komuś potrzebne. Ja akurat nie spodziewam się efektu wow, ani nawet :finger:, bo Połczyn to nie jest browar który coś może poza klepaniem masówki. Nie oglądałem, więc nie wiem co powiedział, ale wyrobiłem swoje zdanie w tym temacie.Last edited by SupeR_PiwosZ; 2022-03-09, 12:26.
Comment
-
-
Kopyr sie dawno sprzeda. No ale wiadomo, trzeba z czegoś żyć.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziKopyr sie dawno sprzeda. No ale wiadomo, trzeba z czegoś żyć.Last edited by SupeR_PiwosZ; 2022-03-09, 22:55.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada Wyświetlenie odpowiedziUltimate Imperial Połczyn Doppelbock ma być dostępny w Żabkach. Opowiada Kopyra, opisują na ocen-piwo.
Jestem bardzo ciekawy!10% alk. w składzie grys browarniany (czyli zapewne kukurydza) i cukier czyli tniemy koszty. Aromat - wyraźnie słodki, nuty olejku migdałowego (mi to kojarzy się też z makowcem) Piana - niezbyt wysoka, rzadka, nietrwała, znika całkiem Barwa - prawie czarna, nieprzejrzysta Wysycenie - umiarkowane, musujące Smak -
Wniosek taki, że blog kopyra kom przeżywa ten sam kryzys co browar.biz.
Ale walczy, cytat: całkiem spoko piwo [...] no w Obornikach Śląskich nie ma, ale na szczęście dostałem przesyłkę z browaru.
Nie wiem co on jeszcze dostaje w tych przesyłkach, że taki uspokojony. Jestem jednak pełen obaw
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziWniosek taki, że blog kopyra kom przeżywa ten sam kryzys co browar.biz.
Piw z Połczyna unikałem w sumie od kilku lat po wtopie z koźlakiem majowym.
Tym razem pomyślałem, że jednak spróbuję się przemóc, na szczęście b.bizowa czujność uratowała mi 14 zł (bo kupiłbym dwie butelki).
Każde zwierzę koi dotyk
Blaszony
-
👍 1
Comment
-
-
Ayinger Winterbock vs. Ayinger Celebrator
Dwa dubeltowe koźlaki z tego samego browaru. Mają ten sam ekstrakt – 18,5% i alk. 6,7%
Czy to te same piwa? Dyskusje wśród miłośników trwają. Niektórzy wskazują na różnice w IBU: https://birrapedia.com/comparador/ayinger-celebrator---ayinger-winter-bock/527f4e59d187e40109004216-584537091603da4914f340fa ale to raczej nieporozumienia jakieś.
Aromat, barwa, piana, wysycenie, treściwość według mnie są właściwie identyczne. Znikome, naprawdę bardzo znikome różnice tłumaczę, tym że Celebrator jest u kresu terminu a Winter Bock uwarzony został późniejszą jesienią.
Była jeszcze minimalnie inna temperatura. Bo choć piwa wyciągnięte z tej samej niskiej temperatury i odstały tyle samo czasu, to Celebrator jest 0,33 l. a Winter Bock 0,5 l.
Jakie są zatem różnice i które piwo lepsze? Dla niektórych ważny aspekt to plastikowy koziołek zawieszony na butelce Celebratora:
https://www.beerwanderers.com/2020/03/heavyweight-championship-of-beer-round-2-ayinger-winter-bock-vs-celebrator/
Cenniejsze spostrzeżenia ma BierHooligan:
https://www.youtube.com/watch?v=FE3IZCAbphw
Moim zdaniem różnica jest taka (oprócz opakowania), że Winter Bock jest dostępny/warzony na zimę, a Celebrator zdaje się być całoroczny.
Comment
-
Comment