Zimą pijmy dubeltowe koźlaki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    W Dino znowu pojawił się Koźlak Krotoszyński z Ambera.

    Comment

    • zasada
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      🥛🥛🥛
      • 2007.05
      • 232

      Ultimate Imperial Połczyn Doppelbock ma być dostępny w Żabkach. Opowiada Kopyra, opisują na ocen-piwo.
      Jestem bardzo ciekawy!
      Każde zwierzę koi dotyk
      Blaszony

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        To że Kopyr o czymś mówi nie znaczy, że jest to istotne i komuś potrzebne. Ja akurat nie spodziewam się efektu wow, ani nawet :finger:, bo Połczyn to nie jest browar który coś może poza klepaniem masówki. Nie oglądałem, więc nie wiem co powiedział, ale wyrobiłem swoje zdanie w tym temacie.

        Comment

        • SupeR_PiwosZ
          Porucznik Browarny Tester
          🥛🥛🥛
          • 2008.05
          • 361

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          To że Kopyr o czymś mówi nie znaczy, że jest to istotne i komuś potrzebne. Ja akurat nie spodziewam się efektu wow, ani nawet :finger:, bo Połczyn to nie jest browar który coś może poza klepaniem masówki. Nie oglądałem, więc nie wiem co powiedział, ale wyrobiłem swoje zdanie w tym temacie.
          Fakt. Tym bardziej, że jest to materiał zawierający płatną promocję. Więc raczej mało obiektywny. A piwa z Połczyna są mocno przeciętne lub słabe. Ich zwykły koźlak był kompletnie nie pijalny. Rozwodniony słodko-kwaśny o dziwnym posmaku ciemny płyn. I podejrzewam, że z tym podwójnym będzie podobnie. No i ta cena. Prawie 7 zł za piwo z dodatkiem ekstraktów, cukru i grysu browarnianego. Co kolwiek to jest...
          Last edited by SupeR_PiwosZ; 2022-03-09, 12:26.

          Comment


          • e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            Kukurydza, tylko tak lepiej brzmi A już dokładniej to ześrutowana kukurydza o ziarnie (250-1250μm).
        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8108

          Kopyr sie dawno sprzeda. No ale wiadomo, trzeba z czegoś żyć.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • SupeR_PiwosZ
            Porucznik Browarny Tester
            🥛🥛🥛
            • 2008.05
            • 361

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
            Kopyr sie dawno sprzeda. No ale wiadomo, trzeba z czegoś żyć.
            Wiadomo, trzeba ale po co nawijać ludziom makaron na uszy, że to dobre piwo. Dzięki za wyjaśnienie z tym grysem. Czyli już teraz wiem skąd praktycznie zerowa piana, brak treści i nadmierna słodycz w tym zwykłym koźlaku. Szkoda, że nie dogadali się z Aldi to może chociaż cena tego doppelbocka była by znośna.
            Last edited by SupeR_PiwosZ; 2022-03-09, 22:55.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12563

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada Wyświetlenie odpowiedzi
              Ultimate Imperial Połczyn Doppelbock ma być dostępny w Żabkach. Opowiada Kopyra, opisują na ocen-piwo.
              Jestem bardzo ciekawy!
              10% alk. w składzie grys browarniany (czyli zapewne kukurydza) i cukier czyli tniemy koszty. Aromat - wyraźnie słodki, nuty olejku migdałowego (mi to kojarzy się też z makowcem) Piana - niezbyt wysoka, rzadka, nietrwała, znika całkiem Barwa - prawie czarna, nieprzejrzysta Wysycenie - umiarkowane, musujące Smak -


              Wniosek taki, że blog kopyra kom przeżywa ten sam kryzys co browar.biz.

              Ale walczy, cytat: całkiem spoko piwo [...] no w Obornikach Śląskich nie ma, ale na szczęście dostałem przesyłkę z browaru.

              Nie wiem co on jeszcze dostaje w tych przesyłkach, że taki uspokojony. Jestem jednak pełen obaw


              Comment

              • zasada
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                🥛🥛🥛
                • 2007.05
                • 232

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                Wniosek taki, że blog kopyra kom przeżywa ten sam kryzys co browar.biz.
                Nie śledziłem upadków bloga i blogera (płatne recki podłych piw z Dr.Brew, pijane transmisje z festiwalu, dramatyczne deklaracje abstynencji i powroty do piwa) bardziej relacjonowano mi je.
                Piw z Połczyna unikałem w sumie od kilku lat po wtopie z koźlakiem majowym.
                Tym razem pomyślałem, że jednak spróbuję się przemóc, na szczęście b.bizowa czujność uratowała mi 14 zł (bo kupiłbym dwie butelki).

                Każde zwierzę koi dotyk
                Blaszony

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  Już niedługo National Bock Beer Day - 20 marca!

                  Comment

                  • Warzywo
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼🍼
                    • 2016.08
                    • 955

                    Dzisiaj wypiłem podwójnego z Ambera. Całkiem dobre piwo.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      To trzeba było to nagrać i wrzucić na YB, a przynajmniej pochwalić sie na FB czy Insta.

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12563

                        Ayinger Winterbock vs. Ayinger Celebrator

                        Dwa dubeltowe koźlaki z tego samego browaru. Mają ten sam ekstrakt – 18,5% i alk. 6,7%
                        Czy to te same piwa? Dyskusje wśród miłośników trwają. Niektórzy wskazują na różnice w IBU: https://birrapedia.com/comparador/ayinger-celebrator---ayinger-winter-bock/527f4e59d187e40109004216-584537091603da4914f340fa ale to raczej nieporozumienia jakieś.

                        Aromat, barwa, piana, wysycenie, treściwość według mnie są właściwie identyczne. Znikome, naprawdę bardzo znikome różnice tłumaczę, tym że Celebrator jest u kresu terminu a Winter Bock uwarzony został późniejszą jesienią.

                        Była jeszcze minimalnie inna temperatura. Bo choć piwa wyciągnięte z tej samej niskiej temperatury i odstały tyle samo czasu, to Celebrator jest 0,33 l. a Winter Bock 0,5 l.

                        Jakie są zatem różnice i które piwo lepsze? Dla niektórych ważny aspekt to plastikowy koziołek zawieszony na butelce Celebratora:
                        https://www.beerwanderers.com/2020/03/heavyweight-championship-of-beer-round-2-ayinger-winter-bock-vs-celebrator/

                        Cenniejsze spostrzeżenia ma BierHooligan:
                        https://www.youtube.com/watch?v=FE3IZCAbphw

                        Moim zdaniem różnica jest taka (oprócz opakowania), że Winter Bock jest dostępny/warzony na zimę, a Celebrator zdaje się być całoroczny.

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12563

                          Comment

                          • SupeR_PiwosZ
                            Porucznik Browarny Tester
                            🥛🥛🥛
                            • 2008.05
                            • 361

                            Koźlaka z Herrnbräu znowu pojawił się w Polomarkecie. Cena 4,99 zł.

                            Comment

                            • Brat_Piwny
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.01
                              • 685

                              Browar Piwoteka uwarzył doppelbocka: Hrabina Kosel. Wersja lana dostępna była na Warszawskim Festiwalu Piwa.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X