Instalacja pompy do kega w stylu staro angielskim.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #31
    Nie. Nikt nie nalewa piw do formułowane.
    Ten typ kegów jest używany tylko przez piwowarów domowych.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
      hmm czemu wiec Anglikom nie kiśnieje ?
      Bo oryginalne piwo w beczce było (i bywa nadal) z drożdżami, a drożdże są do pewnego stopnia antyutleniaczem. Nie ma jednak piwa, które można polewać z beczki kilka dni bez utraty smaku.

      Rzecz jest do zrobienia, bo można pompę przerobić na zawór, a do kega podawać normalnie CO2. Ale nie sądzę, żebyś sam sobie z tym poradził.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
        formułowane..
        Przepraszam. Tutaj miało być corneliusów.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • felice
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.02
          • 25

          #34
          W takim razie gdybym sam zamierzal warzyc piwa, jakiego rodzaju musialy by to byc, by dobrze smakowaly z pompy (skoro lager odpada), - prosilbym o nazwy typow piw

          I kolejne pytanie, jak rozumiem po uplywie fermentacji (okolo 7dni) piwo z beczki, przelewam do corny kega, i odstawiam na 3-4 tyg. I potem podlaczam pompe i mozna pic, czy konieczne sa jakies jeszcze dzialania w procesie przelewania piwa do corny kega ?

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
            W takim razie gdybym sam zamierzal warzyc piwa, jakiego rodzaju musialy by to byc, by dobrze smakowaly z pompy (skoro lager odpada), - prosilbym o nazwy typow piw

            I kolejne pytanie, jak rozumiem po uplywie fermentacji (okolo 7dni) piwo z beczki, przelewam do corny kega, i odstawiam na 3-4 tyg. I potem podlaczam pompe i mozna pic, czy konieczne sa jakies jeszcze dzialania w procesie przelewania piwa do corny kega ?
            Wszystkie tradycyjne style brytyjskie.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10789

              #36
              Może raczej coś takiego
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
                Oprócz wikipedi odniosę się do Nowego Filmu Quentin'a Tarantino "Django" w którym w jednej ze scen rozgrywających się w ówczesnym Saloon'ie postać nalewa piwo do kufla własnie dzięki Beer Engine inaczej pompy.
                PS. Chce dodać iż panowie na tym filmie nie posiadają zbiornika CO2
                Quentin dosć mocno zamieszał w tej scenie, jeśli rozpatrujemy ją w aspekcie historyczności, ale to takie info na boku.

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, w USA czy Europie w latach około 1700 r Pub'y czy Saloon'y posiadały własnie pistolety typu pompy o których pisze, i tym samym nie wydaje mi się iż posiadali zbiorniki CO2
                  No tyle że w 1700 roku nie było też lagerów na rynku poza Bawarią. A co do trwałości lagerów vs. gatunki brytyjskie: piwa w UK są w większości refermentowane, co sprzyja ich trwałośc. Lagery nie, z resztą wypychanie ich powietrzem jest jakieś takie dla mnie...faux pa.

                  Comment

                  • felice
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.02
                    • 25

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wszystkie tradycyjne style brytyjskie.
                    Co masz przez to na myśli ?

                    Anteks ciekawa rzecz rozumiem tam się wkłada małego kega i piwo jest świeższe. Lecz kurcze stracę styl :/
                    Ostatnia zmiana dokonana przez felice; 2013-02-10, 16:40.

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
                      Co masz przez to na myśli?
                      Wszystkie piwne gatunki, które posiadają brytyjski rodowód, tzn zosały wprowadzone na rynek i spopularyzowane w Wielkiej Brytanii. Bitter ale, mild ale, brown ale, scottish ale, brown porter, English-style IPA...dla przykadu.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10789

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
                        Co masz przez to na myśli ?

                        Anteks ciekawa rzecz rozumiem tam się wkłada małego kega i piwo jest świeższe. Lecz kurcze stracę styl :/
                        Nic nie wkładasz, podpinasz węzykami jak z twojego linka z YT
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • felice
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.02
                          • 25

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wszystkie piwne gatunki, które posiadają brytyjski rodowód, tzn zosały wprowadzone na rynek i spopularyzowane w Wielkiej Brytanii. Bitter ale, mild ale, brown ale, scottish ale, brown porter, English-style IPA...dla przykadu.
                          E no super a powiedzcie mi jak się robi takie własne browary i czy jest to ciężka sprawa ?
                          Ja robię sobie od czasu do czasu wino i wychodzi bardzo dobre więc domyślam się iż są jakieś podobieństwa ?

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10789

                            #43
                            Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • felice
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.02
                              • 25

                              #44
                              Panowie jeszcze jedno pytanie, jeśli zdecyduję się na robienie własnych piw i zakupie "beczkę" do robienia piwa, zakupie kega cornelius to powiedzcie mi jaka jest trwałość piwa po przelaniu do kega.
                              Aha i rozumiem ze będę mógł używać pompy której chce ?
                              PS. czy jest możliwość robienia piwa w Kegu typu cornelus czy potrzebna jest beczka?
                              Ostatnia zmiana dokonana przez felice; 2013-02-10, 17:26.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10789

                                #45
                                Zależy od stylu piwa, ale po roku można pić spokojnie. Swoje piwo możesz wlać w co chcesz( keg, butelka, pet)
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X