Instalacja pompy do kega w stylu staro angielskim.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #16
    by wydostać piwo z kega trzeba będzie dostarczyć do środka powietrze. Postaw otwartą butelkę i sprawdź po kilki dniach jak smakuje
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • felice
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.02
      • 25

      #17
      hmm czemu wiec Anglikom nie kiśnieje ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        Pytanie do Makarona jako tambylca
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • felice
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.02
          • 25

          #19
          no właśnie mnie to ciekawi

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
            hmm czemu wiec Anglikom nie kiśnieje ?
            Pewnie by skisło, gdyby postało. Zamierzasz w tym domowym barku rozlać daną beczkę na jednej imprezie, czy sączyć ją przez tydzień?

            Inna sprawa to wspomniane nagazowanie, którego brak lagerom nie służy. Chyba musisz po prostu zacząć warzyć...

            Comment

            • felice
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.02
              • 25

              #21
              mam zamiar je sączyć nawet dłużej niż tydzień.
              A czemu to nie służy lagerom ? pod względem możliwego skiśnięcia ??

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                Zrób test z otwartą butelką piwa
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • felice
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.02
                  • 25

                  #23
                  ja wiem o co chodzi że po prostu zacznie dochodzić do fermentacji. Kurde tylko nie mogę pojąć w takim razie jak to jest w Anglii że nic im się z tym nie dzieje. Ma może na to rodzaj piwa np Guinnes ??

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
                    mam zamiar je sączyć nawet dłużej niż tydzień.
                    A czemu to nie służy lagerom ? pod względem możliwego skiśnięcia ??
                    Niskie nagazowanie nie pasuje do lagerów smakowo. Po prostu stają się lurowate. Zrób ten test. Z kolei powietrze w beczce ogólnie nie służy trwałości, łagodnie mówiąc. Ponad tydzień na opróżnienie beczki to długo chyba nawet dla instalacji z CO2. Jest gdzieś na forum wątek, ile wytrzymuje piwo w podpiętej beczce, spróbuj go znaleźć, a ja tymczasem pozwolę sobie pójść spać.
                    Last edited by żąleną; 2013-02-10, 03:19.

                    Comment

                    • felice
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.02
                      • 25

                      #25
                      myślałem ze czas nie stanowi tu problemu :/
                      zrobię ten test z piwem pewnie smaczne nie będzie

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #26
                        piłeś już takie angielskie piwo z pompy?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • felice
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.02
                          • 25

                          #27
                          tak Guinessa i właśnie nie miało bombli
                          Spodobało mi się i sam chce sobie w domu takie lać
                          Last edited by felice; 2013-02-10, 03:35.

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika felice Wyświetlenie odpowiedzi
                            tak Guinessa i właśnie nie miało bombli
                            Spodobało mi się i sam chce sobie w domu takie lać
                            Guinness nie jest nalewany z pompy tylko z kega przy użyciu zwykłych kranów "napędzanych" mieszanką co2 i azotu.

                            Te dwa systemy naprawdę działają bardzo odmiennie i piwa kegowego nie nalejesz przy użyciu pompy. Po pierwsze pompa nie ma zaworu zwrotnego tylko tłok do zasysania piwa.
                            Druga sprawa to budowa pompy jest taka by podczas nalewania spienić piwo co rozgazowuje jeszcze bardziej piwo. Przy bitterach, stoutach itp działa to bardzo pozytywnie na smak piwa. Poziom co2 wpływa na pełnie smaku, czyli piwa typu lager/pils rozgazowane będą smakowały bardzo wodniście i mało przyjemnie.
                            Trwałość piwa jest bardzo krótka maksymalnie trzy dni. W pubach nie jest to problem, bo można zamówić beczki 20L jeśli obrót jest niski.

                            Czyli podsumopwując nie ma to najmniejszego sensu.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • felice
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.02
                              • 25

                              #29
                              Czyli jeśli chce mieć "kega" w domu wraz z pistoletem to co będzie najlepszym wyjściem ??
                              Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, w USA czy Europie w latach około 1700 r Pub'y czy Saloon'y posiadały własnie pistolety typu pompy o których pisze, i tym samym nie wydaje mi się iż posiadali zbiorniki CO2
                              Tu przykładem może być Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_engine
                              Wynalezienie, opatentowanie i wdrożenie tak zwanych Beer Engine o który mi chodzi.
                              Oprócz wikipedi odniosę się do Nowego Filmu Quentin'a Tarantino "Django" w którym w jednej ze scen rozgrywających się w ówczesnym Saloon'ie postać nalewa piwo do kufla własnie dzięki Beer Engine inaczej pompy.
                              PS. Chce dodać iż panowie na tym filmie nie posiadają zbiornika CO2 http://www.youtube.com/watch?v=rnqvDLxwk3w
                              ?????
                              Last edited by felice; 2013-02-10, 08:31.

                              Comment

                              • felice
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2013.02
                                • 25

                                #30
                                Aha jeszcze jedna rzecz czy mogę kupić od browaru lub hurtowni kega typu Cornelius już napełnionego
                                tego typu http://allegro.pl/keg-18l-cornelius-...991621484.html
                                ????

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X