Bo oryginalne piwo w beczce było (i bywa nadal) z drożdżami, a drożdże są do pewnego stopnia antyutleniaczem. Nie ma jednak piwa, które można polewać z beczki kilka dni bez utraty smaku.
Rzecz jest do zrobienia, bo można pompę przerobić na zawór, a do kega podawać normalnie CO2. Ale nie sądzę, żebyś sam sobie z tym poradził.
W takim razie gdybym sam zamierzal warzyc piwa, jakiego rodzaju musialy by to byc, by dobrze smakowaly z pompy (skoro lager odpada), - prosilbym o nazwy typow piw
I kolejne pytanie, jak rozumiem po uplywie fermentacji (okolo 7dni) piwo z beczki, przelewam do corny kega, i odstawiam na 3-4 tyg. I potem podlaczam pompe i mozna pic, czy konieczne sa jakies jeszcze dzialania w procesie przelewania piwa do corny kega ?
W takim razie gdybym sam zamierzal warzyc piwa, jakiego rodzaju musialy by to byc, by dobrze smakowaly z pompy (skoro lager odpada), - prosilbym o nazwy typow piw
I kolejne pytanie, jak rozumiem po uplywie fermentacji (okolo 7dni) piwo z beczki, przelewam do corny kega, i odstawiam na 3-4 tyg. I potem podlaczam pompe i mozna pic, czy konieczne sa jakies jeszcze dzialania w procesie przelewania piwa do corny kega ?
Wszystkie tradycyjne style brytyjskie.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Oprócz wikipedi odniosę się do Nowego Filmu Quentin'a Tarantino "Django" w którym w jednej ze scen rozgrywających się w ówczesnym Saloon'ie postać nalewa piwo do kufla własnie dzięki Beer Engine inaczej pompy.
PS. Chce dodać iż panowie na tym filmie nie posiadają zbiornika CO2
Quentin dosć mocno zamieszał w tej scenie, jeśli rozpatrujemy ją w aspekcie historyczności, ale to takie info na boku.
Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, w USA czy Europie w latach około 1700 r Pub'y czy Saloon'y posiadały własnie pistolety typu pompy o których pisze, i tym samym nie wydaje mi się iż posiadali zbiorniki CO2
No tyle że w 1700 roku nie było też lagerów na rynku poza Bawarią. A co do trwałości lagerów vs. gatunki brytyjskie: piwa w UK są w większości refermentowane, co sprzyja ich trwałośc. Lagery nie, z resztą wypychanie ich powietrzem jest jakieś takie dla mnie...faux pa.
Wszystkie piwne gatunki, które posiadają brytyjski rodowód, tzn zosały wprowadzone na rynek i spopularyzowane w Wielkiej Brytanii. Bitter ale, mild ale, brown ale, scottish ale, brown porter, English-style IPA...dla przykadu.
Wszystkie piwne gatunki, które posiadają brytyjski rodowód, tzn zosały wprowadzone na rynek i spopularyzowane w Wielkiej Brytanii. Bitter ale, mild ale, brown ale, scottish ale, brown porter, English-style IPA...dla przykadu.
E no super a powiedzcie mi jak się robi takie własne browary i czy jest to ciężka sprawa ?
Ja robię sobie od czasu do czasu wino i wychodzi bardzo dobre więc domyślam się iż są jakieś podobieństwa ?
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
Panowie jeszcze jedno pytanie, jeśli zdecyduję się na robienie własnych piw i zakupie "beczkę" do robienia piwa, zakupie kega cornelius to powiedzcie mi jaka jest trwałość piwa po przelaniu do kega.
Aha i rozumiem ze będę mógł używać pompy której chce ?
PS. czy jest możliwość robienia piwa w Kegu typu cornelus czy potrzebna jest beczka?
Ostatnia zmiana dokonana przez felice; 2013-02-10, 17:26.
Comment