Czym różni się quadrupel od belgian dark strong ale?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wasyll
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 1823

    Czym różni się quadrupel od belgian dark strong ale?

    Chodzi mi głównie o wrażenia smakowe, chociaż jakieś inne różnice (np. kwestia sposobu warzenia) też mnie interesują.

    A może to po prostu ten sam styl? W sieci ogólnie rzecz ujmując jest trochę bałaganu na ten temat, bo jedni opisują dwa style, a drudzy nawet o quadruplu nie wspominają.
    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Możesz mi przy jakiejś okazji postawić parę dobrych piw.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      A kto powiedział, że quadrupel musi być "dark"? "Strong" jak najbardziej, ale "dark" już nie.

      Comment

      • wasyll
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 1823

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
        A kto powiedział, że quadrupel musi być "dark"? "Strong" jak najbardziej, ale "dark" już nie.
        A nie wiem, czy musi być 'dark', ale spotkałem się z kilkoma quadruplami i jasne to one na pewno nie były.
        www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
          A nie wiem, czy musi być 'dark', ale spotkałem się z kilkoma quadruplami i jasne to one na pewno nie były.
          Zwykłe przeszukanie forum może sporo dać. Urthel Quadrium ma kolor jak tripel. Gulden Draak 9000 Quadruple jest troszkę ciemniejszy. La Trappe jest czerwonobrązowy. Amerykański Weyerbacher Quad to nasycona czerwień. Owszem, żadne z tych [iw nie jest zupełnie jasne, ale przy takim ekstrakcie byłoby to trudne.
          Choć więc "dubbel" wyraźnie kojarzy się z piwem ciemnym, a "tripel" z mocniejszym od niego jasnym, to określenie "quadrupel"/"quad" postrzegam raczej jako określenie mocy niż koloru.

          Comment

          • wasyll
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 1823

            #6
            Ok, to może inaczej - czy te dwa style mają ze sobą coś wspólnego? Może konkretnie na przykładzie Rochefort 10. Wg BJCP jest to BDSA, a już wg beeradvocate.com , czy ratebeer to quadrupel.

            W sumie mogłem na początku ująć problem w ten sposób, trudno.
            www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              "Belgian dark strong ale" to zdecydowanie nazwa stylu. "Quadrupel" już nie.
              Ale pomijając semantykę, oba określenia na pewno maja spory zbiór wspólny. BDSA to styl jednoznacznie ciemny, wg BJCP zawierający 8-11% alk., wg Beer Advocate widełki to aż 7-15%. Quadrupel nie jest ujęty w BJCP, a wg BA ma 9-13% alk., lecz dodatkowo piszą o nim: "typically a dark creation that ranges within the deep red, brown and garnet hues". Celowo podkreśliłem "typically", bo pasuje do mojej tezy .
              Jak wiec już wspomniałem, są piwa, które można nazwać i BDSA i quadruplami, ale określenia te nie są tożsame, po prostu mają wspólny podzbiór.
              Czy zresztą aż tak ważne są szufladki i kategorie?

              Comment

              • wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy zresztą aż tak ważne są szufladki i kategorie?
                To tylko moja ciekawość i chęć poznania
                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12699

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
                  To tylko moja ciekawość i chęć poznania
                  Z buta na dzien dobry - witaj w klubie, niestety odnoszę wrażenie, że tu od jakiegoś czasu lepiej nie przyznawać się do niewiedzy i pytać,a lepiej szafować tezami, nie ważne czy prawdziwymi...

                  A pytanie całkiem zasadne...

                  Najlepiej przeczytaj:



                  TA ma chyba rację pisząc, że są piwa które można nazwać i BDSA i quadruplami.
                  Wydaje mi się generalnie, że BDSA to produkt, który jest szerszy, oprócz ewentualnie wspomnianych quadrupli obejmuje ciężkie piwa sezonowe (świąteczne) oraz tzw. wina jęczmienne (barley wine).

                  A poza tym nazwa Belgian Dark Strong Ale dla anglojęzycznego klienta jest jaśniejszy

                  Poza tym to tak jak w alternatywnej muzyce. Kiedyś był punk i metal, teraz stylów tyle ile zespołów

                  Comment

                  • wasyll
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 1823

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z buta na dzien dobry - witaj w klubie, niestety odnoszę wrażenie, że tu od jakiegoś czasu lepiej nie przyznawać się do niewiedzy i pytać,a lepiej szafować tezami, nie ważne czy prawdziwymi...
                    A tam nie pytać, jak mawiał jeden z moich profesorów - być mądrym znaczy zadawać pytania

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                    A pytanie całkiem zasadne...

                    Najlepiej przeczytaj:



                    Wydaje mi się generalnie, że BDSA to produkt, który jest szerszy, oprócz ewentualnie wspomnianych quadrupli obejmuje ciężkie piwa sezonowe (świąteczne) oraz tzw. wina jęczmienne (barley wine).
                    Czytałem to, nawet wydrukowałem cały plik i sobie przetłumaczyłem.

                    Odnośnie tego co napisałeś to jest tu mała sprzeczność. Sugerujesz BJCP, gdzie jest zupełnie odwrotna informacja:

                    Piwo typu Barleywine (na przykład Scaldis/Bush, La Trappe Quadrupel, Weyerbacher QUAD) i piwa typu Przyprawowego/Świątecznego (na przykład N’ice Chouffe, Affligem Nöel) powinny być wystawione w kategorii Belgian Specialty Ale (16E), a nie w tej kategorii. (BDSA, przyp. Ja) .
                    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12699

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi

                      Piwo typu Barleywine (na przykład Scaldis/Bush, La Trappe Quadrupel, Weyerbacher QUAD) i piwa typu Przyprawowego/Świątecznego (na przykład N’ice Chouffe, Affligem Nöel) powinny być wystawione w kategorii Belgian Specialty Ale (16E), a nie w tej kategorii. (BDSA, przyp. Ja) .
                      Chodziło mi, że też mogą wchodzić. Oczywiście nie wszystkie Barleywine mogą wchodzić do "Belgian", bo nie wywodzą się z Belgii.

                      Dlatego tak jak napisałem, coś takiego jak np. "BDSA" to bardziej informacja komercyjna. Przynajmniej moim zdaniem.

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

                        #12
                        Nie można zapominać o tym, że nazwa Quadrupel powstała w Holandii, natomiast Belgian Dark Strong Ale dotyczy piw takich jak quadrupel tylko że belgijskich.

                        Comment

                        • Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

                          #13
                          Czy Quadrupel od La Trappe w końcu jest wzorcowym quadem, czy belgijskim barleywine?
                          A jak z Blue od Chimay?

                          Comment

                          • telek
                            Podpułkownik Chmielowy
                            🥛🥛🥛
                            • 2011.05
                            • 565

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                            A jak z Blue od Chimay?
                            Jak dla mnie odpowiednio odleżakowany jest wzorcowym quadruplem, lepszym niż Westvleteren 12.

                            A w temacie (za najnowszym BJCP styles guidelinem):
                            26D. Belgian Dark Strong Ale
                            [...]
                            Comments: Authentic Trappist versions tend to be drier
                            (Belgians would say more digestible) than Abbey versions,
                            which can be rather sweet and full-bodied. Traditionally bottleconditioned
                            (or refermented in the bottle). Sometimes known
                            as a Trappist Quadruple, most are simply known by their
                            strength or color designation.
                            Commercial Examples: Achel Extra Brune, Boulevard The
                            Sixth Glass, Chimay Grande Réserve, Gouden Carolus Grand
                            Cru of the Emperor, Rochefort 8 & 10, St. Bernardus Abt 12,
                            Westvleteren 12

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X