Czy ktos mogl by mi wytlumaczyc co stoi pod okresleniem "Browar Rzemieślniczy" czy to odpowiednik "nano-brewery" w jez. angielskim a wlasciwie z USA. Z gory dziekuje
Co właściwie ma znaczyć określenie "Browar Rzemieślniczy"?
Collapse
X
-
W wydaniu polskim jak zwykle znaczy niewiele, bo rzemieślnik to człowiek prowadzący działalność wytwórczą własnoręcznie na własny rachunek, przy czym nie dotyczyło to branży spożywczej - właściciel gospody nie był rzemieśłnikiem, choć sam gotował i ścielił gościom łóżka.
W sekciarskiej nowomowie - to mały browar lub firma zlecająca produkcję, którą mają kumple.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziTo chyba generalnie "craft brewery" bardziej...Admin z Ratebeera
Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
Poromotor piwnej Polski na swiat :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak Wyświetlenie odpowiedziCzy ktos mogl by mi wytlumaczyc co stoi pod okresleniem "Browar Rzemieślniczy" czy to odpowiednik "nano-brewery" w jez. angielskim a wlasciwie z USA. Z gory dziekuje
Browar o wielkości produkcji zbliżonej do browaru restauracyjnego, jednak serwujący piwo nie na miejscu, ale w specjalistycznych knajpach i sklepach. Browar zlecający komuś produkcję to browar kontraktowy.Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2013-02-20, 07:40.
Comment
-
-
Browar kontraktowy to nie browar, to spółka nie posiadająca przedsiębiorstwa. Słownikowo - browar to zakład produkujący piwo, nie grupka ludzi, zamawiająca i handlująca tym piwem. W browarbizowej nomenklaturze jest bałagan, z dwóch głównych powodów:
- dowartościowanie w wykonaniu producenta,
- dowartościowanie w wykonaniu kumpli i znajomych królika.
Tak naprawdę według mojego rozeznania browarami, które spełniają definicję rzemieślniczych, są Edi i Artezan. Niektóre browary restauracyjny można by na siłę podciągnąć na rzemieślnicze, ale dla nich piwo jest z reguły dodatkiem do całości działalności gastronomicznej i innej.
Comment
-
-
Zgadzam się z Krzysiem absolutnie. Dodam tylko, że nasi południowi sąsiedzi (znani ze zdrowego podejścia do rzeczywistości) rozróżniają browary restauracyjne, o produkcji od 250 do 4500 - 5000 hl i rzemieślnicze, o produkcji od 5000 do 20000 hl. Przy browarze rzemieślniczym może funkcjonować własna restauracja, ale i tak znacząca część produkcji sprzedawana jest na zewnątrz, browar restauracyjny większość produkcji będzie sprzedawał u siebie, co nie wyklucza sprzedaży niewielkiej części produkcji na zewnątrz. Mówiąc inaczej, zakłady z warzelniami 2,5 - 5 - 10 hl to browary restauracyjne, 20 hl (i ew. większe) to browary rzemieślnicze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedziMówiąc inaczej, zakłady z warzelniami 2,5 - 5 - 10 hl to browary restauracyjne, 20 hl (i ew. większe) to browary rzemieślnicze.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Że o "Bartku" nie wspomnę ale przeca "Polska to dziwny kraj"..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedzi... Mówiąc inaczej, zakłady z warzelniami 2,5 - 5 - 10 hl to browary restauracyjne, 20 hl (i ew. większe) to browary rzemieślnicze.
- pod względem wielkości produkcji: małe, średnie, duże.
- pod względem stosunku własności do produkcji: rzemieślnicze i przemysłowe.
Rzemieślnicze to te, w których właściciele odwalają cała robotę, a przemysłowe to takie, w których właściciel zatrudnia ludzi do produkcji na zasadzie jakieś formy umowy. Proste jak budowa cepa, ale chyba za proste, bo jestem przekonany, że i tak nikogo nie da się namówić na czytelne stosowanie podziałów.
Słowa takie jak koncernowe i restauracyjne określają różne cechy producentów: koncern, to gospodarcza forma organizacji skupiającej przedsiębiorstwa o odrębnej osobowości prawnej należące do jednego właściciela - tak więc koncernem są browary Marka Jakubiaka, żeby nie wiem jak się od tego odżegnywać. Tyle, że jest to koncern browarów średnich, w przeciwieńtwie do koncernu browarów dużych, jak GŻ czy KP. Browar restauracyjny z kolei jest związany z działalnością gastronomiczną, prowadzoną w tym samym miejscu - to istotna cecha, bo w końcu Żywiec i Lech też sprzedaje się w restauracjach..
Pewne pojęcia mogą się nakładać - browary restauracyjne mogą być koncernem (sieć Bierhalle), mogą być przemysłowe (produkcja piwa na ewnątrz za pomocą zatrudnionych pracowników), a mogą być rzemiślnicze, jak to zdarza się w Czechach, gdzie właściciel restauracji jest nie tylko piwowarem, ale i szefem kuchni.
Comment
-
-
Krzysiu włozyłeś trochę trudu w opisanie różnic czy wręcz definicji browarów restauracyjnych, rzemieślniczych czy koncernowych i w zasadzie też mogę się pod tymi definicjami podpisać jednak nie ma tak dobrze i z pewnością nie da się zawsze w przypadku każdego browaru go jednoznacznie zaszufladkować.
Przykład:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziRzemieślnicze to te, w których właściciele odwalają cała robotę, a przemysłowe to takie, w których właściciel zatrudnia ludzi do produkcji na zasadzie jakieś formy umowy.
W praktyce też nie widzę ażeby te precyzyjne krzysiowe definicje zaistniały na naszym forum czy artykułach w prasie. Przykładem może być tu np ogólny i chyba znacznie prostszy podział szkła piwnego na kufle, pokale i szklanki gdzie nadal spora część "piwoszy" nie potrafi odróżnić szklanki od pokala czy nawet szklanki lub pokala od kufla.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Mi pasuje definicja browaru rzemieślniczego, jako takiego, który warzy na sprzęcie własnej produkcji, albo przynajmniej z własnymi przeróbkami, taki składak (np. warzelnia kupiona z zamkniętego browaru itd.). Do tego powinien warzyć mało i różnorodnie.
Z czeskich browarów, które lubię, Kocour podchodzi mi pod taki rzemieślniczy.
Comment
-
-
Rzemieślnicze to te, w których właściciele odwalają cała robotę, a przemysłowe to takie, w których właściciel zatrudnia ludzi do produkcji na zasadzie jakieś formy umowy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziRzemieślnicze to te, w których właściciele odwalają cała robotę, a przemysłowe to takie, w których właściciel zatrudnia ludzi do produkcji na zasadzie jakieś formy umowy. Proste jak budowa cepa, ale chyba za proste, bo jestem przekonany, że i tak nikogo nie da się namówić na czytelne stosowanie podziałów.
Słowa takie jak koncernowe i restauracyjne określają różne cechy producentów: koncern, to gospodarcza forma organizacji skupiającej przedsiębiorstwa o odrębnej osobowości prawnej należące do jednego właściciela - tak więc koncernem są browary Marka Jakubiaka, żeby nie wiem jak się od tego odżegnywać. Tyle, że jest to koncern browarów średnich, w przeciwieńtwie do koncernu browarów dużych, jak GŻ czy KP. Browar restauracyjny z kolei jest związany z działalnością gastronomiczną, prowadzoną w tym samym miejscu - to istotna cecha, bo w końcu Żywiec i Lech też sprzedaje się w restauracjach..
Pewne pojęcia mogą się nakładać - browary restauracyjne mogą być koncernem (sieć Bierhalle), mogą być przemysłowe (produkcja piwa na ewnątrz za pomocą zatrudnionych pracowników), a mogą być rzemiślnicze, jak to zdarza się w Czechach, gdzie właściciel restauracji jest nie tylko piwowarem, ale i szefem kuchni.
Podobno pierwszym prawdziwym rzemieślniczym browarem jest Artezan (tu zastanawiam się czy aby na pewno pierwszy ale to już nieistotne w tym przypadku). OK, pasuje on do powyższej definicji. Co jednak będzie jesli za jakiś czas grupa jego 3 właścicieli/współwłascicieli ze względu na pewien wzrost produkcji zatrudni na etacie jakąś osobę do pomocy ? Wtedy będzie i właściciel (w tym przypadku akurat 3) i 1 osoba przez niego zatrudniona czyli będzie to browar przemysłowy ?Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2013-02-21, 09:52.
Comment
-
Comment