Co właściwie ma znaczyć określenie "Browar Rzemieślniczy"?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

Co prawda odnosiłem się do pojęcia rzemieślnika, a nie piwa rzemieślniczego, ale niedawno ostrzegałem, że próby modyfikowania tego pojęcia skończą się większym bałaganem niż teraz
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Są następni. http://www.browarwielicki.pl/ Produkuje dla nich browar Południe.

Polska to jednak durnowaty kraj durnowatych ludzi.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• legart
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.06
        • 914

Irytują mnie browary widma, które wykazują inwencję tylko w projektach etykietek...

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Są następni. http://www.browarwielicki.pl/ Produkuje dla nich browar Południe.

Polska to jednak durnowaty kraj durnowatych ludzi.
          Mam nadzieję, że masz na myśli konsumentów

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Szczerze powiedziawszy nie sądziłem że termin "piwo rzemieślnicze" tak prędko stanie się łupem rynkowych krętaczy i ludzi, którzy tlyko szukają nośnych sloganów pod które łatwo mogliby się podpiąć. Modę na niepastery i regionalizm rozpoczęły browary małe-średnie, które wzięte do kupy trochę tych hl piwa jednak warzą. A kto rozpoczął lansowanie terminu "piwo rzemieślnicze"? Pinta, AleBrowar, Artezan, Widawa? Dwa browary kontraktowe, warzące kątem u innych, jeden restauracyjny i jeden rzemieślniczy od podstaw. Praktycznie rodzynki w cieście. A tu już pokazują się marni naśladowcy z inicjatywą Sulimar/Wielki mistrz bractwa na czele.

Comment

Przetwarzanie...
            X