Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lhunbleidd
Wyświetlenie odpowiedzi
Browary Regionalne Jakubiak
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziŻal może być tylko Ciechan Porter
reszty mi nie trzeba na rynku
Wtórne produkty lub mocno nietrzymające formy
Do tego ceny z kosmosu (np. lwówek jankes 5,99zł, czy wyborny ciechan po 3,99zł)
Większości brak głębi smaku, wodniste lub z wadami produkcyjnymi.
Widzę po swoich piwnych statystykach, jak na przestrzeni ostatnich kilku lat piwa z BRJ zostały u mnie wyparte przez Kormorana czy Fortunę/Grodzisk.
Porterka będzie faktycznie szkoda.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziMam nadzieję że nie przejmą to koncerny tylko po to żeby wygasić konkurencyjną produkcję.
Jeśli Jakubiak mówi prawdę o Amerykanach i Chińczykach, to być może chodzi np. o jakiś fundusz. Taki jeden wykupił grupę K-Brewery (Lobkowicz) w Czechach (browarów nie zamknął, choć dynamiki w marketingu raczej nie ma). Z Ameryki może być też Gostomski
Jednak nie wiadomo czy to prawda czy marketing. Skoro mówi, że chce się zająć polityką - niedawno na etykietach husarię promował a interesy robi ze spadkobiercami Mao i Palikotem, to chyba chyba się jakoś rozmija z linią programową kukizowych patriotów? i polityką i innymi projektami browarnianymi on się zajmuje już parę lat więc może być coś innego na rzeczy.
Nie jest wielką tajemnicą, że BRJ miał problemy dotyczące dystrybucji i sprzedaży. Wynikało to moim zdaniem z tego, że z jednej strony nie był to już taki mały gracz na rynku, jednak z drugiej też nie wielki koncern z całym marketingowo-logistycznym zapleczem.
Trochę przypomina to patenty polskich firm sportowo-trekkingowych. Powstawały znane marki typu Alpinus czy Bergson i potem były sprzedawane. Jakubiakowi jednak chwała za odbudowanie kilku historycznych zakładów.
Nie wiem, czy szybko znajdzie chętnych na kupno i czy utrzymają się na rynku. Ich los może pokazać co w rzeczywistości może oznaczać popularne hasełko o "piwnej rewolucji w Polsce".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedziNiestety, ale zgadzam się. Od kiedy właściciel poświęcił się polityce jakość piw BRJ mocno się opuściła.
Większości brak głębi smaku, wodniste lub z wadami produkcyjnymi.
.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Nie o to chodzi. Mam wrażenie, że trzymał większą pieczę nad browarami, kontrolą jakości, marketingiem itp.
Od pewnego czasu rozwój portfolio browarów się zatrzymał, firmowy pub w stolicy przestał istnieć, strona jest rzadko aktualizowana.
Tak jakby właścicielowi nie zależało, żeby to wszystko dalej rozwijać.
Comment
-
-
Osobiście wątpię żeby to jakiś koncern chciał to kupić. Za małe zakłady, pewnie jak by marka miała z 10% udziału w rynku to może wtedy a tak nawet marki BRJ nie ma jest Ciechan, Lwówek, Bojanów.
Zobaczmy może ktoś się znajdzie z kasą i kupi jak Tenczynek. Jak widać w biznesie pan Jakubiak nie patrzy na poglądy polityczne w sumie to zdrowe podejście
Pożyjemy zobaczymy
Comment
-
-
Wiele polskich marek zostało sprzedane firmom zagranicznym a skoro Marek Jakubiak tyle mówi o patriotyźmie to ciekawe w czyje ręce trafią browary BRJ. W Niemczech czwarte czy piąte pokolenie żyje z licencji na Amol, a u nas np gość tworzy dużą polską firmę Kamis, te przyprawy są w prawie wszystkich sklepach spożywczych i oświadcza, że w tej branży zrobił już wszystko, potrzebuje nowych wyzwań i sprzedaje firmę Amerykanom. Mam nadzieję że nie będzie coś takiego z BRJ.
Comment
-
-
Trochę żal mi tych browarów...
Często piłem piwa takie jak: Ciechan Porter, Lwówek Jankes, czy Bojan Toporek, ale miały one syndrom "argusowoporterowy", czyli różnica w smaku nawet w obrębie jednej warki, a płaciło się za nie pieniądze podobne (a czasem wyższe) niż za kraftowe alternatywy. Akurat ostatni Toporek trafił mi się wręcz fenomenalny... sentyment zostanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNo to kiedy do Biskupca przyjedzie TVN by w relacji na żywo pokazać jak to poseł Kukiz'15 zniszczył zabytek?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA kto jest obecnie właścicielem browaru? Dalej Jakubiak? No i jaki jest jego obecny stan?
Comment
-
-
Szkoda mi tego projektu odbudowywania starych polskich browarów. Mnóstwo pracy i nerwów kosztowała walka z urzędami, konserwatorami zabytków itp żeby to osiągnąć. Mam nadzieję że nie przejmą to koncerny tylko po to żeby wygasić konkurencyjną produkcję.
Comment
-
-
Jak widać są różne przypadki kontaktu inwestora z konserwą.
W Warszawie na przykład często konserwa to miękka pipka którą inwestor stawia przed faktem dokonanym burząc zabytek a ten może sobie conajwyżej pomachać papierkiem stojąc w kaloszkach koło łyżki koparki. Jeden weekend i kamienica w poniedziałek wyjeżdża w postaci cegieł i belek na wywrotce.
Tutaj widać Marek natrafił na lokalnego napinacza. Z jednej strony pewnie idealistę chcącego by w ponownie uruchomionym browarze były w stolarce okiennej orginalne śrubki z płaskimi (a nie nowoczesnymi krzyżakowatymi) łebkami a z drugiej strony zatwardziałego obrońcę na zasadzie "albo będzie w 100 procentach tak jak ja chcę albo won".
No i efekt na dziś jest taki że inwestor który nie spadł razem z deszczem meteorytów a ma jakies tam doświadczenie i w portfolio renowację i ponowne uruchomienie po latach zastoju 3 browarów (Ciechanów. Lwówek Śl, Bojanowo a później także Tenczynek) został pogoniony, w biskupieckim browarze pewnie już dawno wybrzmiały solówki na diax'ach złomiarzy a ściany są regularnie zwilżane mocznikiem po Harnasiu przez okoliczną menelkę.
Czy teraz ten konkretny z imienia i nazwiska konserwa (jeśli nadal jeszcze nim jest a pewnie nie) zaręczy własnymi cojones że stan browaru nie pogorszy/ł się i że produkcja w nim zostanie kiedykolwiek przywrócona ? No właśnie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Konserwator powinien być ciałem doradczym, pomagającym, swoją wiedzą, inwestorowi w przywróceniu zabytku do stanu użyteczności a nie tak jak w polskich warunkach, kolesiem z przerostem ego chcącym swoje widzimisię realizować za czyjeś pieniądze."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment