Do zadania pytania: co to właściwie jest browar kontraktowy zainspirowała mnie dyskusja w wątku dotyczącym browarów rzemieślniczych. Namnożyło się ostatnio tych projektów. O.K. - PINTA to browar kontraktowy. Ale czy za takowy uznamy przedsięwzięcie p. Wacka, który zarejestrował firmę Browar Iksice i zamawia piwo "z linii" jakiegoś browaru, bez własnej receptury czy nawet myśli browarniczej. Inaczej mówiąc, piwo różni się jedynie etykietą od firmowego, dla p. Wacka to mogłaby być woda mineralna albo maślanka, ale akurat piwo z "niezależnego browaru" świetnie się sprzedaje. Dla mnie "browar kontraktowy" to byłby taki który (nie posiadając własnych linii) zamawia piwo wedle własnej, tylko dla niego dedykowanej receptury. Przysłowiowy p. Wacek to dla mnie po prostu rozlewnia. I tyle.
"Browar kontraktowy". Co to właściwie oznacza ?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Przykład, który podałeś na zachodzie określają jako "private label". W tego typu przedsięwzięcia wchodzi większość browarów u których pytałem. Nic ich to nie kosztuje, nic nie muszą zmieniać. Zamawiasz tylko matrycę nowej etykiety, drukujesz, a oni ja naklejają. Możesz nawet własny kapsel dodać. Im większy wkład pracy w opakowanie i marketing tym efekt ciekawszy. Potępiać? Moim zdaniem nie.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-03-30, 12:38.Comment
-
Takie działania można wykonywać na większą i mniejszą skalę. Ta mniejsza to np. zloty korporacyjne. Potępiać ? Jasne, że nie. Niech się chłopaki napiją czegoś ciekawszego (choćby się to nazywało ... Piwo Prezesa, bez aluzji). Dowiedzą się, że piwo niejedno ma imię.Comment
-
Browar kontraktowy to moim zdaniem taki twór, który posiada wszystkie cechy browaru stacjonarnego poza własnym sprzętem na którym mógłby regularnie warzyć piwo. Tzn ma własnego piwowara, swoje receptury, autorski pomysł na rynkową działalność i przeważnie też własną bazę surowcową dla swoich piw. Na tej zasadzie Pinta, Antidotum czy ALebrowar podchodzą pod definicję browaru kontraktowego a Łebski browar mimo że się tak tytułuje już nie. Oczywiście to tylko moje zdanie.Comment
-
Tyle, że to kolejna błędnie sformułowana definicja. Zarówno Łebski, jak i Pinta zawierają kontrakt w znaczeniu umowy cywilno - prawnej. Żaden słownik nie precyzuje, co ma być przedmiotem tego kontraktu, oczywiście nikt też nie jest w stanie wyznaczyć granicy między "browarem kontraktowym" a zwykła firmą handlową, sprzedającą obce piwo pod własną marką.
Dla ilustracji wrzucę kilka różnych wariantów (dla uproszczenia podmiot rozważań będę nazywał browarem):
- browar sprzedaje pod własną marką piwo, kupione w inny browarze (Łebski, Wojcieszów, piwa sieciowe),
- browar udostępnia instrukcję technologiczną, piwowar, surowce i sprzęt są obce ( +-Cieszyn),
- browar ma instrukcję i surowce, piwowar i sprzęt jest obcy (?)
- browar ma piwowara, technologia, piwowar i surowce są obce (planują to niektóre browary restauracyjne)
- browar ma piwowara, technologię i surowce, sprzęt jest obcy (Pinta, AleBrowar)
- browar ma piwowara, sprzęt, technologię i surowce (Artezan).
Kto mądry podstawi granicę nmiędzy "kontraktowym" a rozlewnią lub hurtownią?Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-03-31, 12:07.Comment
-
-
Tyle, że to kolejna błędnie sformułowana definicja. Zarówno Łebski, jak i Pinta zawierają kontrakt w znaczeniu umowy cywilno - prawnej. Żaden słownik nie precyzuje, co ma być przedmiotem tego kontraktu, oczywiście nikt też nie jest w stanie wyznaczyć granicy między "browarem kontraktowym" a zwykła firmą handlową, sprzedającą obce piwo pod własną marką.
Dla ilustracji wrzucę kilka różnych wariantów (dla uproszczenia podmiot rozważań będę nazywał browarem):
- browar sprzedaje pod własną marką piwo, kupione w inny browarze (Łebski, Wojcieszów, piwa sieciowe),
- browar udostępnia instrukcję technologiczną, piwowar, surowce i sprzęt są obce ( +-Cieszyn),
- browar ma instrukcję i surowce, piwowar i sprzęt jest obcy (?)
- browar ma piwowara, technologia, piwowar i surowce są obce (planują to niektóre browary restauracyjne)
- browar ma piwowara, technologię i surowce, sprzęt jest obcy (Pinta, AleBrowar)
- browar ma piwowara, sprzęt, technologię i surowce (Artezan).
Kto mądry podstawi granicę między "kontraktowym" a rozlewnią lub hurtownią?
Trzymając się trochę archaicznych może już w dzisiejszych czasach klasyfikacji dla mnie browar to jest miejsce wytwarzania piwa (instalacja) a nie podmiot ją obsługujący.
Rozlewnia to miejsce gdzie rozlewa się piwo do opakowań. Zatem jeśli pan Wacek zakupił w browarze piwo już w opakowaniach jednostkowych, to raczej nie jest on rozlewnią. Ponieważ piwo zostało już zabutelkowane (zapuszkowane, zaPETowane czy zabeczkowane) w browarze.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Robiąc mapy na podstawie bazy danych na ratebeer rzuciło mi się w oczy panujące tam rozróżnienie browarów na "contract brewer" i "client brewer". Z pobieżnego przyjrzenia się temu zagadnieniu zauważyłem, że prawdopodobnie (jest tu wiele pomyłek ludzi zgłaszajacych nowy browar) jest tak, że pod pojęciem "client" kryją się wszelkie inicjatywy polegające na naklejaniu swojej etykiety na piwo już istniejące na rynku pod inną nazwą (private labels).
Zatem "contract brewers" to:
- Pinta
- AleBrowar
- Szałpiw
- Olimp
A "client brewers" to:
- Jako
- Łebski
- Dionizos
oraz...
- Barlan Beverages (marki: Faustus, Heban, Koźlak, Jantar, Jurand)
- Biedornka (marki: Keniger, Fasberg, VIP, Sarmackie)
- oraz inne marki robione na zamówienie Żabki, Intermarche czy innego Tesca.
Trzeba by zacząć rozróżniać w nazewnictwie tego typu browary". Tylko jak je nazwać, no bo przecież nie "klienckie"?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2013-11-20, 19:00."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Minibrowar, a właściwie firmowy pub minibrowaru Oso Brew.
Jeden z setek malutkich klimatycznych, jakie rozsiane są w najrozmaitszych zakątkach wąskich uliczek centrum Madrytu.
Po wejściu znajdujemy się w malutkim pomieszczeniu z barem, gdzie stali bywalcy zasiadają na wysokich krzesłach...-
Channel: Hiszpania
2023-09-13, 09:58 -
-
Nieopodal Pragi w wiosce Březová-Oleško od września 2019 roku działa browarek Vlastenec. Prace nad jego otwarciem trwały aż osiem lat, ale właściciel dopiął swego i w rodzinnej restauracji można napić się pysznego piwka
. Prostokątny, piętrowy budynek może nie jest najpiękniejszy, ale...
-
Channel: Czechy
-
-
Przyjechawszy wieczorem 14.08.2022 do Mainz i rozłożeniu się w hotelu, ten browarek był pierwszym wyborem na spędzenie reszty dnia, jako że jest czynny najdłużej.
Powstał w 1989 roku i położony jest u stóp Cytadeli tuż pod jej murami, a właściwie można rzec że właściwie w ich...-
Channel: Niemcy
-
-
Slovácký pivovar swoją działalność rozpoczął w 2016 roku i od tamtej pory działał jako browar kontraktowy. Po trzech latach tułaczki w roku 2019 w końcu dorobili się własnego sprzętu i obecnie działają już jako browar stacjonarny. Na stałe osiedli w małej wiosce Šardice. Pod wskazywany...
-
Channel: Czechy
2020-02-25, 07:01 -
-
Pod koniec września browar zorganizował dni otwarte, niestety w ostatniej chwili rodzinne sprawy pokrzyżowały nam plany i na imprezkę nie dotarliśmy. Drugie i udane podejście zrobiliśmy 01.11
.
Z racji, że browar otwierany jest codziennie, ale dopiero od godziny 15-22 do miejscowości...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment