Akcja - bojkot piwa bez podanego miejsca produkcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Dobra, czas kończyć to gadanie. Robimy głosowanie. Kto jest za bojkotem, dziękuję, kto przeciw, dziękuję, kto się wstrzymał...
    Last edited by Pendragon; 2013-04-17, 11:55.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      Opony produkowane w Słowenii albo Indonezji, czosnek z Polski lub Chin, pasta pomidorowa z Grenlandii lub Włoch, daktyle z Maroka lub Rosji, wódka z Rosji lub Szkocji, whiskey z USA czy Zielonej Góry...
      Dla wielu ta informacja znaczy naprawdę dużo.
      Tonący brzytwy się chwyta. Co za bzdurne porównanie, sugerujące, że piwa mogą być kiepskie ze względu na miejsce produkcji. Bo to chciałeś przekazać pisząc o indonezyjskich oponach i chińskim czosnku, prawda?
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy Artezan też będzie bojkotowany?
        A czemu miały być bojkotowany? Na razie wiadomo, gdzie robi swoje piwa. Może zamiast błazenady wniesiesz coś merytorycznego do dyskusji?

        Comment

        • ksy
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.07
          • 280

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          Opony produkowane w Słowenii albo Indonezji, czosnek z Polski lub Chin, pasta pomidorowa z Grenlandii lub Włoch, daktyle z Maroka lub Rosji, wódka z Rosji lub Szkocji, whiskey z USA czy Zielonej Góry...
          Dla wielu ta informacja znaczy naprawdę dużo.
          hmmm .. czyli chodzi o kraj pochodzenia piwa... a to sorry bo ja myślałem ze browar. Mój błąd. To oczywiście zmienia postać rzeczy - kraj produkcji ma oczywiście znaczenie(a czasami region).
          Odnosząc się do twoich przykładów, chodziło mi o to, że miażdżącą większość konsumentów, sam browar obchodzi jak: miasto w którym stoi fabryka, czy rafineria tych opon, plantacja z której pochodzi czosnek, pomidory, daktyle, destylarnia w której wytwarzane jest wódka i whiskey. Oczywiście w każdym przypadku pojawią się wyjątki potwierdzające regułę dla których jest to istotna informacja, Co nie zmienia, że nazywanie oszustwem braku nieistotnej (dla większości) informacji jest śmieszne, i kojarzy mi się jedynie z tupaniem 5latka.
          Last edited by ksy; 2013-04-17, 11:57.
          --------------------
          --------------------
          "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Większość producentów, stosujących te praktyki nie oszukuje, tylko nie informuje, ale niektórzy oszukują. Dla mnie informacja o miejscu produkcji jest istotna, bo o ile dla koncernów takich jak KP nie ma to znaczenia, bo technologia powoduje, że te piwa są jednakowe niezależnie od miejsca produkcji, o tyle w przypadku takich browarów jak Witnica, Fortuna, Edi czy Koreb (że wymienię tylko najbardziej znane przypadki) ich piwa są obciążone istotnymi wadami. Są także browary, które produkują piwo teoretycznie poprawne, ale w praktyce pijalne z najwyższym trudem.

            Może jednak zamiast szukania dziury w całym zająłbyś się czymś pożytecznym?

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale chyba tu chodzi nie o podanie producenta tylko miejsca wyprodukowania, to jest zasadnicza róznica.
              Co za różnica, czy piwo zostało zrobione w Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie, dla mnie żadna.

              Dla mnie ważne, w Poznaniu mają wstrętną wodę
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedzi
                hmmm .. czyli chodzi o kraj pochodzenia piwa... a to sorry bo ja myślałem ze browar. Mój błąd. To oczywiście zmienia postać rzeczy - kraj produkcji ma oczywiście znaczenie(a czasami region).
                To ja już nie wiem, jakie właściwie masz zdanie na ten temat. Dlaczego niby kraj lub region się liczy, a producent nie? Na zdrowy rozum to ostatnie jest ważniejsze, bo dotyczy konkretnych osób robiących konkretny produkt. Co z tego, że oscypek x jest z Podhala, skoro jego wytwórca robi go z mleka krowiego?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  Wszyscy wiedza gdzie to piwo jest warzone, chodzi o to że nie ma tego napisanego na etykiecie? Której i tak nikt nie widział
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dla mnie ważne, w Poznaniu mają wstrętną wodę

                    A skąd wiesz, że nie jest przez producenta woda filtrowana i uzdatniana specjalnie na potrzeby warzenia piwa.

                    Comment


                    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Większość producentów, stosujących te praktyki nie oszukuje, tylko nie informuje, ale niektórzy oszukują. Dla mnie informacja o miejscu produkcji jest istotna, bo o ile dla koncernów takich jak KP nie ma to znaczenia, bo technologia powoduje, że te piwa są jednakowe niezależnie od miejsca produkcji, o tyle w przypadku takich browarów jak Witnica, Fortuna, Edi czy Koreb (że wymienię tylko najbardziej znane przypadki) ich piwa są obciążone istotnymi wadami. Są także browary, które produkują piwo teoretycznie poprawne, ale w praktyce pijalne z najwyższym trudem.

                      Może jednak zamiast szukania dziury w całym zająłbyś się czymś pożytecznym?

                      Krzysiu, proponuję abyś i Ty zajął się czymś pożytecznym, a nie wywijasz szabelką czy tam muszkietem, bo nie ma miejsca produkcji.

                      Comment

                      • rohozecky
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2008.11
                        • 1839

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                        . Co z tego, że oscypek x jest z Podhala, skoro jego wytwórca robi go z mleka krowiego?
                        Jeżeli z krowiego, to nie jest oscypek
                        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          A skąd wiesz, że nie jest przez producenta woda filtrowana i uzdatniana specjalnie na potrzeby warzenia piwa.
                          I tak to nic nie daje, piwa z KP pochodzące z Białegostoku czy Tych są dobre, najzwyczajniej dobre i wypijalne, natomiast te z Poznania są moim zdnaiem ohydne.

                          Temat kiepskiej jakości wody w Poznaniu zapodał mi jeden z pracowników KP podczas rozmowy o róznicach smakowych tych samych produktów.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • chemmobile
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.03
                            • 2168

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Temat kiepskiej jakości wody w Poznaniu zapodał mi jeden z pracowników KP podczas rozmowy o róznicach smakowych tych samych produktów.
                            Pracownicy browarów niejednokrotnie zdradzali istotne sekrety produkcyjne. M.in. dzięki ich informacjom opinia publiczna poznała prawdę o żółci w piwie i coraz powszechniejszej metodzie produkcji piwa - rozpuszczaniu w wodzie chińskiego piwa w proszku.
                            Last edited by chemmobile; 2013-04-17, 12:34.
                            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12561

                              Jestem pewny, że wielu tutejszych "bojkoterów" i rycerzy lepszej sprawy, nie tylko że będzie piło piwo bez podanego miejsca produkcji, a po Szałpiw sięgnie nawet zdecydowana większość. Ot kolejna klepanina na tym forum. Bojkotuję wasze bojkoty

                              Comment

                              • becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

                                Co nie zmienia faktu, że piwa KP pochodzące z Poznania są najgorsze
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X