Akcja - bojkot piwa bez podanego miejsca produkcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
    Wolę, że Porter jest produkowany w Cieszynie i już. Tak mi się podoba.
    Twoje zdanie, które masz, znaczy które jest twoje, jest twoje. Takie ono jest?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      Twoje zdanie, które masz, znaczy które jest twoje, jest twoje. Takie ono jest?
      Dokładnie takie. Jeszcze coś?
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

      Comment

      • KajusAnt
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.02
        • 347

        #33
        na niektórych piwach jest podawany pełny skład piwa, a na niektórych napisane tylko: zawiera słód z jęczmienia
        Polskie browary nie mają obowiązku podawania dokładnego składu, ale muszą podawać alergeny występujące w piwie i dla tego pojawia się słód jęczmienny.

        A co do podawania producenta to jestem za. Trafiłem ostatnio na piwo Husyckie i na kontrze przeczytałem, że Wyprodukowano w UE dla bla bla bla. Lecz kto to wyprodukował już nie podali.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #34
          Wpisz sobie w wyszukiwarkę, to będziesz wiedzieć skąd i czym jest Husyckie.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • KajusAnt
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.02
            • 347

            #35
            Ja to wiem. Podałem jako przykład braku konkretnego producenta.

            Comment

            • Micho441
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.04
              • 812

              #36
              Dziwisz się?Ja już przywykłem do braku podania browaru na piwach(etykiety,puszki etc.Jaki prawodawca takie prawo.

              Comment

              • KajusAnt
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.02
                • 347

                #37
                I zapewne nic się w tym temacie nie zmieni.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #38
                  Oczywiście, że się nie zmieni, skoro głównym argumentem w dyskusji jest zgadzanie się z przedmówcą. A ilu z was odpowiedziało na tę kwestię:
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... Do zastanowienia pozostaje, czy powinna robić to jedna osoba, czy ma to firmować browar.biz, czy może jakaś inna grupa (jest coraz więcej osób aktywnie zaangażowanych w tematykę piwną), i liczę na dyskusję.
                  Podpowiem - nikt.

                  W ogóle z kreatywnością to tutaj słabo. Prawie wszyscy zajmują się narzekaniem, jak to jest źle. Już nawet zwykłe egzekwowanie swoich praw w instytucja ochrony konsumenta jest śladowe. Dominują typowi narzekaczo - gawędziarze.

                  Liczyłem na coś więcej, niż wyrazy poparcia. Ale jest faktem, że zbyt wielkiej nadziei nie miałem - i nie zawiodłem się. Jak sam tego nie zrobię, to nikt nie zrobi. Nie dziwię się, że nieznany mi "szef małego browaru" obśmiał zdolność sprawczą browaru.biz. Doskonale o tym wiem. Miałem nadzieję, że w czasach "rewolucji" to się zmieni - ale jak mówi stare przysłowie - nadzieja matką głupich.
                  Last edited by Krzysiu; 2013-04-11, 22:49.

                  Comment

                  • WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Oczywiście, że się nie zmieni, skoro głównym argumentem w dyskusji jest zgadzanie się z przedmówcą.
                    Nieprawda, ja się nie zgodziłem
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                    Reprezentacja San Marino w piłce nożnej gra w eliminacjach Mistrzostw Świata. Po co ? Jaki jest sens ?
                    Studenci, fryzjerzy i nauczyciele przynajmniej świat sobie pozwiedzają


                    Wydaje mi się, że przeceniacie siłę i skalę "piwnej rewolucji". Faktem jest, że w ostatnim czasie powstało kilka fajnych projektów czy nawet niezła liczba browarów restauracyjnych, jednak dla przeciętnego "piwosza" piwo sprowadza się do jasnego pełnego - o czym można się nawet przekonać czytając artykuły w gazetach o nowych ciekawych piwach. Można się niemalże założyć, że w artykule prędzej czy później jako synonim piwa pojawi się "złocisty napój"; jednocześnie zdecydowana większość ludzi w tym kraju - nawet jeśli sięgnie po "wynalazki" - porówna je ze smakem Tyskiego lub Żywca i jeśli smak będzie nieco inny (tzn. smak będzie), automatycznie to odrzuci. Obawiam się, że jest nas po prostu za mało i mamy zbyt niewielką siłę przebicia, żeby jakikolwiek bojkot tego typu miał jakiekolwiek znaczenie.

                    I jeszcze jedna kwestia. Jaka będzie odpowiedź, gdy padnie zdanie: "dla mnie to nawet na Marsie mogą robić, ważne by było smaczne"?

                    Ale OK, pomyślmy, co można zrobić. Ja jestem z pokolenia pogranicza - z jednej strony jeszcze odbijało się piłkę od ściany bloku popołudniami, ale z drugiej strony internet stawał się coraz ważniejszym medium; dziś nie wyobrażam sobie bez niego jakiejkolwiek akcji. Czyli co - wydarzenie na FB? Strona w internecie? Krótki (max 1 minuta, dłuższego nikt oglądał nie będzie; a najlepiej 30 sekund, jak reklama w telewizji) filmik na Youtubie? Co dalej? Zaprzągnięcie do współpracy piwnych i prokonsumenckich (są tacy!) blogerów, skontaktowanie się z prasą branżową i zasugerowanie zainteresowania się tematem, w końcu listy otwarte w prasie skierowane do browarów "oszukujących" konsumentów? Tego ostatniego gazety chyba nie wydrukują, koncerny piwne to zbyt duzi klienci.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #40
                      Wydaje mi się, że generalnie chodzi nam o to, żeby piwo podlegało pod względem opisu takim samym regulacjom jak inne produkty spożywcze, gdzie musi być podany pełen skład i miejsce produkcji. Browary wywalczyły sobie "ulgi" w tym zakresie i teraz jest jak jest.
                      Może zamiast "zawiera" powinno być sformułowanie "do produkcji użyto".

                      Chciałbym by obowiązkowe było podanie ekstraktu. Ciekawe jakby to było, gdyby na każdym piwie koncernowym było 16 Pewnie by przekręcili to marketingowo jako ich zaletę.
                      Last edited by Pendragon; 2013-04-12, 09:21.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • ksy
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.07
                        • 280

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chciałbym by obowiązkowe było podanie ekstraktu. Ciekawe jakby to było, gdyby na każdym piwie koncernowym było 16 Pewnie by przekręcili to marketingowo jako ich zaletę.
                        Ale czemu 16 ? Nawet jeśli to jest wartość bazowa w hgb(zgaduje, że to miałeś na myśli), to produkty końcowe mają inny ekstrakt. Dla przykładu koncernowego - Lech 11,1, tyskie 11,7 Żubr 12.(KP podaje te wartości na etykietach)
                        --------------------
                        --------------------
                        "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #42
                          A bo nie znam się zbytnio na HGB i sobie wydumałem, że rozcieńcza się tylko gotowe (przefermentowane) piwo. Teraz czytam, że rozcieńczać można i samą brzeczkę, co czynią przecież i domowi piwowarzy. Może nie tyle, by zrobić 2 piwa, ale gdy im wyjdzie za duże stężenie.
                          Skoro KP podaje ekstrakt, to znaczy, że tam rozcieńczają brzeczkę, a w Heinekenie i Carlsbergu gotowe piwo?
                          Last edited by Pendragon; 2013-04-12, 09:36.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • ksy
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.07
                            • 280

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            A bo nie znam się zbytnio na HGB i sobie wydumałem, że rozcieńcza się tylko gotowe (przefermentowane) piwo. Teraz czytam, że rozcieńczać można i samą brzeczkę, co czynią przecież i domowi piwowarzy. Może nie tyle, by zrobić 2 piwa, ale gdy im wyjdzie za duże stężenie.
                            Skoro KP podaje ekstrakt, to znaczy, że tam rozcieńczają brzeczkę, a w Heinekenie i Carlsbergu gotowe piwo?
                            Nie odpowiem na to pytanie bo nie wiem czy w ogóle gdzieś rozcięńcza się gotowe piwo, czy brzeczkę, czy"żółć bydlęca";P. Ale gdyby tak było, to po dodaniu do pół litra piwa o ekstrakcie 12% pół litra wody, otrzymamy litr o ekstrakcie 6%. (dla uproszczenia[i z lenistwa-nie chce mi się szukać ani liczyć] pominąłem faktor gęstości), Więc nawet gdyby piwo rozcieńczane miało 16% ekstraktu i zostało rozwodnione do 12% ekstraktu. To otrzymamy z każdego litra piwa 16%ekstrakltu ok. 1,3l produktu końcowego o ekstrakcie 12% wagowo . Produkt końcowy znajdzie się w butelce, wiec prawdziwą informacją, którą należało by podać będzie że zawiera 12% ekstraktu wagowo - nie 16.
                            Last edited by ksy; 2013-04-12, 09:50.
                            --------------------
                            --------------------
                            "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

                            Comment

                            • rohozecky
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2008.11
                              • 1839

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wydaje mi się, że przeceniacie siłę i skalę "piwnej rewolucji".
                              Ależ oczywiście. Dla sekciarza zwykle świat zamyka się w sferze jego własnych wyobrażeń
                              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                #45
                                Ksy - tyle, że po fermentacji tego ekstraktu jest tam 1-2 stopnie, resztę drożdże zjadły. Więc jak rozwodnisz taki płyn 1 stopniowy o 1/4 to jaki ekstrakt osiągniesz?
                                Ni huhu, nie da się podać ekstraktu początkowego (a o taki nam chodzi) już po fermentacji, chyba że na podstawie jakiegoś skomplikowanego wzoru i będzie to tylko wartość matematyczna a nie faktycznie zmierzona. Jeśli wygląda to inaczej, to niech mnie mądrzejsi oświecą.
                                Last edited by Pendragon; 2013-04-12, 10:13.

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X