Akcja - bojkot piwa bez podanego miejsca produkcji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

    #76
    Ale po co od razu wyciągać sztandary i krzyczeć "Bojkot"? Czy nie można przeprowadzić spokojnej akcji informacyjnej, pozbawionej złych emocji? Ja napisałem tekst i już w wielu dyskusjach jestem stawiany jako ten, który chce bojkotować wszystko, łącznie z Szałpiw! A tak naprawdę nigdzie o żadnym bojkocie nie wspomniałem!

    Uważam, ze nieinformowanie klienta o miejscu produkcji jest nie w porządku, ale nie widzę sensu w bojkotowaniu takiego produktu, jeśli jest smacznym piwem (co się zdarza w takim wypadku niezwykle rzadko), a już tym bardziej nie widzę sensu w bojkotowaniu piw, których jeszcze nie ma nawet na rynku i tak naprawdę nie wiemy, czy producenci nie chcą zdradzać informacji zanim piwa się pojawią, czy też o ogóle ich nie chcą zdradzać.

    Mój postulat jest taki, żeby informować, nie krzyczeć. Preferuję pracę u podstaw, a nie włażenie na barykady.
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #77
      Co? Nie będzie powstania? Ty... ty...
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Co? Nie będzie powstania? Ty... ty...
        Nie, no.. żartowałem. Nap**dalać na hołotę!!!
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #79
          Czy potrzeba, żebyśmy zaraz w pole wyszli?

          Strzelców zebrać - rzecz łatwa; prochu mam dostatek,

          W plebaniji u księdza jest kilka armatek;

          Przypominam, iż Jankiel mówił, iż u siebie

          Ma groty do lanc, że je mogę wziąć w potrzebie;

          Te groty przywiózł w pakach gotowych z Królewca

          Pod sekretem; weźmiem je, zaraz zrobim drzewca,

          Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie,

          Ja z synowcem na czele i? - jakoś to będzie !"

          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Aleksandros
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 352

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
            A taki Weihenstephaner nie podaje ekstraktu, też zły?
            Akurat Weihenstephaner podaje ekstrakt. Nie mam teraz żadnej butelki, żeby sprawdzić czy jest tak na 100% nadal, ale parę miesięcy temu ekstrakt był podany na kontrze. Co nie zmienia faktu, że jest to w Niemczech stosunkowo rzadka praktyka. Niekiedy parametry piwa można wyczytać na stronie browaru.

            Comment

            • tomolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 1752

              #81
              Ja już od dawna taki bojkot prowadzę, nie piję takich piw bo najczęściej są syfiaste i nie warte moich pieniędzy.

              Jednak nie rozumiem dlaczego miałbym nie kupować naprawdę dobrego piwa tylko dlatego, że nie podano miejsca produkcji...

              Dla równowagi nie rozumiem po co ukrywać miejsce produkcji?

              Jedno i drugie jest dla mnie bez sensu.
              www.ohbeautifulbeer.com

              www.mateuszdrozdowski.pl

              „Kwaśny Edi herbu Koreb

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
                Mój postulat jest taki, żeby informować, nie krzyczeć. Preferuję pracę u podstaw, a nie włażenie na barykady.
                Mój też. Ale gadaniem nikt nic jescze nie wygrał. Producentów nie zmusi się do określonych zachowań inaczej, niż waląc go po kieszeni, a to można osiągnąć tylko w jeden sposób - wpłynąć na spadek sprzedaży.

                I nie chodzi mo o to, żeby wprowadzać jakieś wymogi ustawą - uważam, że to dobry obyczaj kupiecki powinien skutkować tym, że podstawowe dane producent poda na opakowaniu. Uczciwy kupiec nie powinien mieć nic przeciwko podaniu informacji o miejscu produkcji, surowcach czy ekstrakcie. Są tacy, co podają i nie sądzę, żeby to w jakiś znaczący sposób utrudniało im działalność.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #83
                  Eksperctwo na fejsbuku szaleje - Browar Szałpiw jest "dobry", bo jest nasz, a kto ma inne zdanie, ten jest hejter. Ktoś się pytał, jaka kategoria browarów będzie następna po "rzemieślniczych" - już wiadomo - browar kolesiarski.

                  Dla oprzytomnienia co poniektórych przypomnę, że browar to zakład produkcyjny, produkujący piwo. Browarem jest Bartek, a Szałpiw jest firmą handlującą piwem.

                  Comment

                  • Gość

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                    Piwo ma być dobre i ma mieć podane miejsce produkcji. Chcę i lubię wiedzieć skąd pochodzi produkt.

                    I co jeszcze ma mieć podane? Proponuje wymiary sekretarki prezesa, a może lepiej jej zdjęcie, właściwie to lepiej zdjęcie.

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                      I co jeszcze ma mieć podane? Proponuje wymiary sekretarki prezesa, a może lepiej jej zdjęcie, właściwie to lepiej zdjęcie.
                      Po co te durne komentarze?
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #86
                        Dziwisz się? przeczytaj jego opis w profilu:
                        Ulubione piwo: nie ma takie, co bym nie wypił
                        Chciałbym, aby na piwie były podane miejsce produkcji, ekstrakt nastawny i alkohol. Na tej podstawie już sporo można wywnioskować. Ponadto surowce (bez wody). Można wymienić odmiany chmieli. Byłoby bardzo dobrze, gdyby piwa mające naśladować jakiś styl, miały to napisane.
                        Last edited by Krzysiu; 2013-04-17, 08:47.

                        Comment

                        • pajel
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.12
                          • 22

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                          I co jeszcze ma mieć podane? Proponuje wymiary sekretarki prezesa, a może lepiej jej zdjęcie, właściwie to lepiej zdjęcie.
                          Lepiej nie przyznawać się do sekretarki. Zaraz znajdzie się ktoś, kto będzie chciał umieszczenia na etykiecie miejsca jej poczęcia.

                          Ja bym poszedł dalej. Jak mamy się czuć "oszukiwani" brakiem jakiejś informacji to dlaczego ma nie być szczegółowej receptury. Zawsze, ktoś może dodać coś od siebie a my nie będziemy o tym wiedzieć. Dołączył bym jeszcze aktualne badania wody, co by jakiejś escherichy coli nie było, bo nas potrują.

                          Piwo ma być dobre i tyle. Nie rozumiem, jak informacja o miejscu produkcji ma mieć decydujący wpływ na to czy kupię to piwo czy nie. Jest dobre kupuję, nie - to nie.
                          Z drugiej strony nie rozumiem też nie podawania tej informacji przez browary skoro jest to dobrą praktyką (nie wiem czy uregulowaną prawnie). Jest to jednak informacja nie brana pod uwagę przeze mnie.

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2156

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pajel
                            Nie rozumiem, jak informacja o miejscu produkcji ma mieć decydujący wpływ na to czy kupię to piwo czy nie.
                            Wiesz, niektórzy (jak ja) mają takiego bzika. Jak jadę np do Czarnogóry na wakacje, to chcę pić piwo czarnogórskie (czy też śliwowicę), jeść suszoną szynkę, też czarnogórską. Jak spędzam wakacje nad naszym morzem to chcę pić piwa i jeść produkty regionalne produkowane w regionie którym przebywam, takie informacje są mi pomocne w identyfikacji miejsca powstawanie produktu. Nie sztuką jest dzisiaj kupić w Olsztynie węgorza z... Chin. Niektórzy przyjeżdzają do Bielska-Białej w celu spożycia regionalnego Bielitzera a dostają radomskiego Koźlaka, ja w takim przypadku czuję się oszukany. (Chociaż Bielitzer nie jest dobrym przykładem bo na pytanie odpowiadają zgodnie z prawdą, ale jednak trzeba pytać).
                            Tak to trzeba rozumieć.

                            Ja rozumiem tych którzy będąc w Alzacji jedzą żarcie z McDonalda i piją Heńka produkowanego gdzieś w UE.
                            Last edited by Gringo; 2013-04-17, 09:18.

                            Comment

                            • WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
                              Ja rozumiem tych którzy będąc w Alzacji jedzą żarcie z McDonalda i piją Heńka produkowanego gdzieś w UE.
                              A ja ich nie rozumiem. Nawet abstrahując od tego, że nie rozumiem, jak w ogóle można jeść w McDonaldzie, to nigdy nie zrozumiem, jak jadąc w jakiś odległy zakątek świata można jeść i pić to, co ma się pod nosem w miejscu zamieszkania. To tak, jakby pojechać na wakacje do dajmy na to Kenii, zamknąć się na tydzień w pokoju hotelowym i oglądać TVN zajadając kanapki z serem.

                              Comment

                              • rohozecky
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2008.11
                                • 1839

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT
                                nigdy nie zrozumiem, jak jadąc w jakiś odległy zakątek świata można jeść i pić to, co ma się pod nosem w miejscu zamieszkania.
                                Też nie jestem w stanie tego zrozumieć. A wracając do głownego nurtu tej dyskusji, myślę że w Polsce pożądanym wzorem oznakowania butelki piwa jest jednak Pinta. Gdyby jeszcze była browarem
                                Last edited by rohozecky; 2013-04-17, 09:52.
                                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                                Comment

                                Przetwarzanie...