Dobra, czas kończyć to gadanie. Robimy głosowanie. Kto jest za bojkotem, dziękuję, kto przeciw, dziękuję, kto się wstrzymał...
Akcja - bojkot piwa bez podanego miejsca produkcji
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-04-17, 11:55.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Tonący brzytwy się chwyta. Co za bzdurne porównanie, sugerujące, że piwa mogą być kiepskie ze względu na miejsce produkcji. Bo to chciałeś przekazać pisząc o indonezyjskich oponach i chińskim czosnku, prawda?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
To oczywiście zmienia postać rzeczy - kraj produkcji ma oczywiście znaczenie(a czasami region).
Odnosząc się do twoich przykładów, chodziło mi o to, że miażdżącą większość konsumentów, sam browar obchodzi jak: miasto w którym stoi fabryka, czy rafineria tych opon, plantacja z której pochodzi czosnek, pomidory, daktyle, destylarnia w której wytwarzane jest wódka i whiskey. Oczywiście w każdym przypadku pojawią się wyjątki potwierdzające regułę dla których jest to istotna informacja, Co nie zmienia, że nazywanie oszustwem braku nieistotnej (dla większości) informacji jest śmieszne, i kojarzy mi się jedynie z tupaniem 5latka.Ostatnia zmiana dokonana przez ksy; 2013-04-17, 11:57.--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "Comment
-
Większość producentów, stosujących te praktyki nie oszukuje, tylko nie informuje, ale niektórzy oszukują. Dla mnie informacja o miejscu produkcji jest istotna, bo o ile dla koncernów takich jak KP nie ma to znaczenia, bo technologia powoduje, że te piwa są jednakowe niezależnie od miejsca produkcji, o tyle w przypadku takich browarów jak Witnica, Fortuna, Edi czy Koreb (że wymienię tylko najbardziej znane przypadki) ich piwa są obciążone istotnymi wadami. Są także browary, które produkują piwo teoretycznie poprawne, ale w praktyce pijalne z najwyższym trudem.
Może jednak zamiast szukania dziury w całym zająłbyś się czymś pożytecznym?Comment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
To ja już nie wiem, jakie właściwie masz zdanie na ten temat. Dlaczego niby kraj lub region się liczy, a producent nie? Na zdrowy rozum to ostatnie jest ważniejsze, bo dotyczy konkretnych osób robiących konkretny produkt. Co z tego, że oscypek x jest z Podhala, skoro jego wytwórca robi go z mleka krowiego?Comment
-
Większość producentów, stosujących te praktyki nie oszukuje, tylko nie informuje, ale niektórzy oszukują. Dla mnie informacja o miejscu produkcji jest istotna, bo o ile dla koncernów takich jak KP nie ma to znaczenia, bo technologia powoduje, że te piwa są jednakowe niezależnie od miejsca produkcji, o tyle w przypadku takich browarów jak Witnica, Fortuna, Edi czy Koreb (że wymienię tylko najbardziej znane przypadki) ich piwa są obciążone istotnymi wadami. Są także browary, które produkują piwo teoretycznie poprawne, ale w praktyce pijalne z najwyższym trudem.
Może jednak zamiast szukania dziury w całym zająłbyś się czymś pożytecznym?
Krzysiu, proponuję abyś i Ty zajął się czymś pożytecznym, a nie wywijasz szabelką czy tam muszkietem, bo nie ma miejsca produkcji.Comment
-
Comment
-
Temat kiepskiej jakości wody w Poznaniu zapodał mi jeden z pracowników KP podczas rozmowy o róznicach smakowych tych samych produktów.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Pracownicy browarów niejednokrotnie zdradzali istotne sekrety produkcyjne. M.in. dzięki ich informacjom opinia publiczna poznała prawdę o żółci w piwie i coraz powszechniejszej metodzie produkcji piwa - rozpuszczaniu w wodzie chińskiego piwa w proszku.Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2013-04-17, 12:34.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Jestem pewny, że wielu tutejszych "bojkoterów" i rycerzy lepszej sprawy, nie tylko że będzie piło piwo bez podanego miejsca produkcji, a po Szałpiw sięgnie nawet zdecydowana większość. Ot kolejna klepanina na tym forum. Bojkotuję wasze bojkotyComment
-
Co nie zmienia faktu, że piwa KP pochodzące z Poznania są najgorszeGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment