Akcja - bojkot piwa bez podanego miejsca produkcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
    Co nie zmienia faktu, że piwa KP pochodzące z Poznania są najgorsze
    A skąd to wiesz, skoro niby nie ma podanego miejsca produkcji?
    Last edited by Gość; 2013-04-17, 12:54. Powód: -

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
      A skąd to wiesz, skoro niby nie ma podanego miejsca produkcji?
      Bo piłem wszystkie, a miejsce produkcji można rozszyfrować po kodzie umieszczanym na puszkach czy butelkach. Jeszcze jakieś pytania?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
        Krzysiu, proponuję abyś i Ty zajął się czymś pożytecznym, a nie wywijasz szabelką czy tam muszkietem, bo nie ma miejsca produkcji.
        A dlaczego? Dla wielu osób miejsce produkcji jest istotne. Ne potrafisz wyjść poza swój mały nosek? Dla mnie jest to podstawowa informacja.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          Póki koncerny zatajały miejsce produkcji to były bee, jak zaczynają rzemieślnicy/kontraktowcy to już zostaje przyznane przyzwolenie. Kolejny krok to będzie "zawiera słód jęczmienny".

          Miejsce produkcji jest ważna, to oznaka szacunku dla konsumenta. Piwo uwarzone z takich składników i w tym konkretnym miejscu - to jest oznaka szacunku. Tak samo jak w rozmowie telefonicznej należy się przedstawić na początku, na przywitanie podać rękę, to na tej samej zasadzie należy swój produkt przedstawić klientowi. To są podstawy.

          Comment

          • VanPurRz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 4229

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale chyba tu chodzi nie o podanie producenta tylko miejsca wyprodukowania, to jest zasadnicza róznica.
            Co za różnica, czy piwo zostało zrobione w Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie, dla mnie żadna.
            Wiekszęj głupoty dawno nie czytałem - wymiękam przy takim poziomie dyskusji. Oczywiście, że ma znaczenie i to istotne. Piwo wyprodukowane np.: w Czarnkowie będzie zupełnie inaczej smakowało niż to w Ciechanowie, a to z Ciechanowa inaczej niż to z Miłosławia. Itp, itd. Każdy z tych browarów ma inną wodę, inny stan urządzeń, inną kadrę, inaczej przechowuje słód i wiele wiele innych czynników wpływających na to, że niezmiernie istotne jest podawanie w jakim konkretnie browarze piwo jest warzone.

            ps. Drugi aspekt o którym powtarzam to zwykła uczciwość wobec kupującego. Ma on prawo wiedzieć z jakiego miejsca produkcji nabywa dany produkt. Przynajmniej dla części osób jest to ważne.
            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              Każdy z tych browarów ma inną wodę(...)
              Stacje uzdatniania niwelują tą różnicę. Nie mniej występują inne, związane z technologią produkcji.
              Last edited by pioterb4; 2013-04-17, 14:02.

              Comment


              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                Wiekszęj głupoty dawno nie czytałem - wymiękam przy takim poziomie dyskusji. Oczywiście, że ma znaczenie i to istotne. Piwo wyprodukowane np.: w Czarnkowie będzie zupełnie inaczej smakowało niż to w Ciechanowie, a to z Ciechanowa inaczej niż to z Miłosławia. Itp, itd. Każdy z tych browarów ma inną wodę, inny stan urządzeń, inną kadrę, inaczej przechowuje słód i wiele wiele innych czynników wpływających na to, że niezmiernie istotne jest podawanie w jakim konkretnie browarze piwo jest warzone.

                ps. Drugi aspekt o którym powtarzam to zwykła uczciwość wobec kupującego. Ma on prawo wiedzieć z jakiego miejsca produkcji nabywa dany produkt. Przynajmniej dla części osób jest to ważne.

                Czy w Czarnkowie robią to samo piwo co w Ciechanowie i w Miłosławiu jest też to samo?
                Widać, naczytałeś się głupot i należysz do sekciarzy browar.biz, a samemu nigdy bo nie robiłeś ("... wiele wiele innych czynników wpływających ...")

                I jeszcze ma prawo wiedzieć z jakiego pola zboże pochodzi, z jakiej plantacji chmiel i jakim szczepem drożdży i w jakiej temperaturze była fermentowana brzeczka (dla mnie to bardzie istotne niż Twoje „…inną kadrę, inaczej przechowuje słód …”) - czemu nikt o tym nie wspomina, przecież drożdże mają wręcz kluczowy smak dla piwa, o ile wiem taką informację podaje tylko Pinta.

                Comment

                • wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

                  Fajne rozwiązanie widziałem na piwach z Rosji, bodaj na Baltice. Jest to tak rozwiązane jak na powyższym przykładzie z przyprawami. Jest kod, a pod spodem jest legenda i wymienione klika browarów z których to konkretne piwo może pochodzić dopasowane do odpowiedniej litery. Super sprawa.
                  Last edited by wrednyhawran; 2013-04-17, 14:19.
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                    I jeszcze ma prawo wiedzieć z jakiego pola zboże pochodzi, z jakiej plantacji chmiel i jakim szczepem drożdży i w jakiej temperaturze była fermentowana brzeczka
                    Próbujesz sprowadzić dyskusję do poziomu absurdu, rozmawiamy o podstawowych informacjach, jakie mogą się zmieścić na etykiecie.

                    Comment


                    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                      Próbujesz sprowadzić dyskusję do poziomu absurdu, rozmawiamy o podstawowych informacjach, jakie mogą się zmieścić na etykiecie.
                      Drożdże to nie absurd, mają znacznie większy wpływy na piwo niż "poznańska" woda.
                      Widocznie też nie warzysz samemu piwa, skoro tego nie wiesz.
                      Last edited by Gość; 2013-04-17, 14:47. Powód: -

                      Comment

                      • wpadzio
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2011.06
                        • 2654

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Drożdże to nie absurd, mają znacznie większy wpływy na piwo niż "poznańska" woda.
                        Widocznie też nie warzysz samemu piwa, skoro tego nie wiesz.
                        Kolego, woda ma jednak zasadniczy wpływ na smak i charakter piwa. Na Twoim miejscu bym się tak nie miotał, bo zaczynasz być mało poważnym elementem tej dyskusji.
                        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                        Serviatus status brevis est
                        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Drożdże to nie absurd, mają znacznie większy wpływy na piwo niż "poznańska" woda.
                          Widocznie też nie warzysz samemu piwa, skoro tego nie wiesz.
                          Koleżko, zbastuj z pouczaniem wszystkich, jak to nie wiedzą tego, co ty wiesz, bo drażniące się to staje. W cytacie były nie tylko drożdże, ale cała litania: z jakiego pola zboże, z jakiej plantacji chmiel i w jakiej temperaturze jest fermentowana brzeczka. To jest właśnie poziom absurdu, do spółki z wymiarami sekretarki prezesa z innego twojego merytorycznego postu.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            A czemu miały być bojkotowany? Na razie wiadomo, gdzie robi swoje piwa. Może zamiast błazenady wniesiesz coś merytorycznego do dyskusji?
                            Widzisz biedaku, nawet nie pamiętasz co napisałeś w pierwszym poście.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Motyw przewodni jest taki: nie kupuję piwa, o którym nie wiem, gdzie jest zrobione. Chodzi rzecz jasna o konkretny zakład, nie siedzibę spółki. Każde uczciwe piwo ma posiadać czytelną informację, gdzie zostało wyprodukowane, nie w postaci jakiegoś zakichanego kodu, ale w formie nazwy miejscowości, gdzie znajduje się przedsiębiorstwo producenta.
                            Artezan podaje siedzibę firmy, tak samo jak koncerny a nie w jakiej miejscowości znajduje się browar.

                            my z synowcem na przedzie jakoś to bedzie
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • tomolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 1752

                              Panowie! Moje gratulacje, bicie piany najprzedniejszej marki, przechodzicie sami siebie...
                              www.ohbeautifulbeer.com

                              www.mateuszdrozdowski.pl

                              „Kwaśny Edi herbu Koreb

                              Comment

                              • rivendel
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2010.06
                                • 262

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Krzysiu, proponuję abyś i Ty zajął się czymś pożytecznym, a nie wywijasz szabelką czy tam muszkietem, bo nie ma miejsca produkcji.
                                rewelacja
                                Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X