Ekstrakt chmielowy -jako dodatek do koncernówki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
    Tak to wszystko przez rewolucję z Ameryki. Kiedyś było jasne pełne, jasne mocne i miodowe i był spokój.
    Było miodowe, ja nie kojarzę.
    Było jasne, porter i ciemne bezalkoholowe w granatach (to ojcu podpijałem)

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #17
      Zależy jak daleko w historię sięgniemy.

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
        Było miodowe, ja nie kojarzę.
        Było jasne, porter i ciemne bezalkoholowe w granatach (to ojcu podpijałem)
        No jeśli masz na myśli czasy PRL-u to tak, masz rację. Tak jak wymieniłeś to było jakieś 80% polskiej piwnej sceny. Kolorytu nieco dodawał Grodzisz i kilka koźlaków (tyski, krotoszyński, szczeciński)

        Comment

        • Gość

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
          No jeśli masz na myśli czasy PRL-u to tak, masz rację. Tak jak wymieniłeś to było jakieś 80% polskiej piwnej sceny. Kolorytu nieco dodawał Grodzisz i kilka koźlaków (tyski, krotoszyński, szczeciński)
          Grodzisz, nie był Polski, gdzieś to chyba tu czytałem alebo na piwo.org.
          Koźlak też nie pochodzi z Polski.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #20
            A jaki obszar/teren Polski uznajemy za polski? Wszak granice się z wiekami zmieniały.

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
              Grodzisz, nie był Polski, gdzieś to chyba tu czytałem alebo na piwo.org.
              Koźlak też nie pochodzi z Polski.
              Pisałem raczej w kategorii co było na rynku. A jeśli chodzi o "polskość" to jasny lager jak najbardziej z niej się nie wywodzi. Skoro Grodzisz nie jest polski to porter bałtycki też nie. W tym ostatnim przypadku z resztą cięzko przypisać jeden kraj macierzysty.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #22
                Pewnie z Zimbabwe pochodzi.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  #23
                  Miód pitny i piwo to napoje Słowian, German, i innych ludów. Co prawda w czasach Mierszka czy Chrobrego w Wielkopolsce na pewno uprawiano winorośl ale jednak miód piwny i piwo to nam przypisane trunki. Piwo miodowe jest zatem niczym dziwnym na naszych ziemiach .
                  Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-06-28, 13:40.

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #24
                    [QUOTE=wojmat74;1128367]Grodzisz, nie był Polski, gdzieś to chyba tu czytałem alebo na piwo.org.
                    Taaaa zapewne indyjski był a Poznań czy Gniezno to czysto niemieckie miasta. To piwo mogło się pochwalić chyba najdłuższą historia w europie. Jedyne chyba piwo o korzeniach lokalnych jakie przetrwało pierwszy najazd piw zza kanału w 18 wieku. Bo wtedy jak ktoś chciał byc na topie to musiał w piwniczce mieć angliki no i grodzisza.

                    Comment

                    • Mikko
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.12
                      • 583

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                      Miód pitny i piwo to napoje Słowian, German, i innych ludów. Co prawda w czasach Mierszka czy Chrobrego w Wielkopolsce na pewno uprawiano winorośl ale jednak miód piwny i piwo to nam przypisane trunki. Piwo miodowe jest zatem niczym dziwnym na naszych ziemiach .
                      chodzi o Anne German?

                      Comment

                      • gobong
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.04
                        • 658

                        #26
                        No oczywiście wszak byle jaki anglik czy hemerykan jest 100 razy lepszy niż marynka, lubelski na przykład. Nie trzeba szukać daleko poogladaj programy pana Makłowicza, jest taki jeden gdzie odwiedza mały browar w Walii warzący tradycyjne lokalne piwa, o dziwo zgadnij jakiego chmielu między innymi używaja ? Tak własnie polskiego że zacytuje "mózgojeba" jak go nazywasz.
                        Piwo do odtworzenia? Proponuje tradycyjne na naszych ziemiach pszeniczne, u nas to robiono często ze 100% zasypu pszennego, czy w 100% był to słód czy także zapewne część niesłodowanej pszenicy to już szczegół.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-06-28, 13:54.

                        Comment

                        • gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

                          #27
                          Zapewne powinno być germanów.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-06-28, 13:56.

                          Comment

                          • kibi
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 1875

                            #28
                            Walijczycy warzą tradycyjne lokalne piwa z polskimi chmielami?
                            Toż to tak, jakby Polacy używali amerykańskich.

                            Comment

                            • gobong
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.04
                              • 658

                              #29
                              Nie koniecznie, w tym konkretnym przypadku używali lubelskiego . Handel to nie wynalazek naszych czasów, chmiele angielskie kiedyś ze względu na klimat marne raczej były.

                              Comment

                              • Gość

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                                No oczywiście wszak byle jaki anglik czy hemerykan jest 100 razy lepszy niż marynka, lubelski na przykład. Nie trzeba szukać daleko poogladaj programy pana Makłowicza, jest taki jeden gdzie odwiedza mały browar w Walii warzący tradycyjne lokalne piwa, o dziwo zgadnij jakiego chmielu między innymi używaja ? Tak własnie polskiego że zacytuje "mózgojeba" jak go nazywasz.
                                A kto powiedział, że chmiel amerykański jest lepszy niż polski?!
                                Wszystko zależy jakie piwo warzysz.
                                Ja akurat używam niemieckich aromatów, mi pasują najlepiej. I od razu tłumaczę, dziadka w Wermachcie nie miałem.
                                Ostatni zrobiłem też górniaka na Cascade, zapowiada się na super piwo, wiec pewnie do niego powrócę.
                                Ale co tam Ci tłumaczyć, przeca Ty zapatrzony tylko w nasze, co obce to złe, diabli przenieśli na szkodę ludowi.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                                Piwo do odtworzenia? Proponuje tradycyjne na naszych ziemiach pszeniczne, u nas to robiono często ze 100% zasypu pszennego, czy w 100% był to słód czy także zapewne część niesłodowanej pszenicy to już szczegół.
                                Nie koniecznie to szczegóły, dobrze podałeś temat, teraz do tego jeszcze jaki chmiel i jakie drożdze i warzymy.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Orzech1988
                                  XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                                  Orzech1988
                                  Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
                                  zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
                                  XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


                                  Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
                                  2020-01-15, 17:07
                                • dulukgrzegorz
                                  Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                                  dulukgrzegorz
                                  Cześć wszystkim,



                                  Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                                  Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                                  Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                                  2022-10-04, 14:48
                                • darekd
                                  Moon Lark, Casual
                                  darekd
                                  West Coast Pale Ale.


                                  https://moonlark.pl/beers/casual

                                  Skopiowane ze strony:

                                  Jasne, klarowne, goryczkowe i sesyjne piwo. Nachmielone intensywnie na goryczkę oraz na aromat klasycznymi, amerykańskimi odmianami: Mosaic, Mosaic Cryo, Cascade i Citra.
                                  ...
                                  2024-01-03, 19:29
                                • dadek
                                  Lázeňský Luhačovice, Otto 10°
                                  dadek
                                  Pierwsze z piw z warzącego od sierpnia 2021 browarku we wschodniomoravskim uzdrowisku.
                                  Světlé výčepní, ekstrakt 10°Blg, alk. 3,9%.
                                  Barwa słomkowo żółta, piwo całkowicie mętne.
                                  Przy podaniu piana na około 4 cm, gęsta z nielicznymi większymi bąblami pośrodku ale większej...
                                  2021-12-18, 00:44
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Ciemny Lager
                                  dadek
                                  Ekstrakt 13,5 °Blg, alk. 5,2%.
                                  Barwa głęboko brązowa, pod światło ciemnobordowa, piwo lekko zmętnione.
                                  Piany bardzo mało, ledwie kilkumilimetrowa warstewka która szybko znikła, brak plam. Czy to też efekt złego mycia kufli?
                                  Pachnie ciemnymi słodami z lekkim diacetylem....
                                  2022-11-04, 22:28
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...