Ekstrakt chmielowy -jako dodatek do koncernówki
Collapse
X
-
No jeśli masz na myśli czasy PRL-u to tak, masz rację. Tak jak wymieniłeś to było jakieś 80% polskiej piwnej sceny. Kolorytu nieco dodawał Grodzisz i kilka koźlaków (tyski, krotoszyński, szczeciński)Comment
-
Koźlak też nie pochodzi z Polski.Comment
-
Pisałem raczej w kategorii co było na rynku. A jeśli chodzi o "polskość" to jasny lager jak najbardziej z niej się nie wywodzi. Skoro Grodzisz nie jest polski to porter bałtycki też nie. W tym ostatnim przypadku z resztą cięzko przypisać jeden kraj macierzysty.Comment
-
Pewnie z Zimbabwe pochodzi.Comment
-
Miód pitny i piwo to napoje Słowian, German, i innych ludów. Co prawda w czasach Mierszka czy Chrobrego w Wielkopolsce na pewno uprawiano winorośl ale jednak miód piwny i piwo to nam przypisane trunki. Piwo miodowe jest zatem niczym dziwnym na naszych ziemiach .Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-06-28, 13:40.Comment
-
[QUOTE=wojmat74;1128367]Grodzisz, nie był Polski, gdzieś to chyba tu czytałem alebo na piwo.org.
Taaaa zapewne indyjski był a Poznań czy Gniezno to czysto niemieckie miasta. To piwo mogło się pochwalić chyba najdłuższą historia w europie. Jedyne chyba piwo o korzeniach lokalnych jakie przetrwało pierwszy najazd piw zza kanału w 18 wieku. Bo wtedy jak ktoś chciał byc na topie to musiał w piwniczce mieć angliki no i grodzisza.Comment
-
Miód pitny i piwo to napoje Słowian, German, i innych ludów. Co prawda w czasach Mierszka czy Chrobrego w Wielkopolsce na pewno uprawiano winorośl ale jednak miód piwny i piwo to nam przypisane trunki. Piwo miodowe jest zatem niczym dziwnym na naszych ziemiach .Comment
-
No oczywiście wszak byle jaki anglik czy hemerykan jest 100 razy lepszy niż marynka, lubelski na przykład. Nie trzeba szukać daleko poogladaj programy pana Makłowicza, jest taki jeden gdzie odwiedza mały browar w Walii warzący tradycyjne lokalne piwa, o dziwo zgadnij jakiego chmielu między innymi używaja ? Tak własnie polskiego że zacytuje "mózgojeba" jak go nazywasz.
Piwo do odtworzenia? Proponuje tradycyjne na naszych ziemiach pszeniczne, u nas to robiono często ze 100% zasypu pszennego, czy w 100% był to słód czy także zapewne część niesłodowanej pszenicy to już szczegół.Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-06-28, 13:54.Comment
-
No oczywiście wszak byle jaki anglik czy hemerykan jest 100 razy lepszy niż marynka, lubelski na przykład. Nie trzeba szukać daleko poogladaj programy pana Makłowicza, jest taki jeden gdzie odwiedza mały browar w Walii warzący tradycyjne lokalne piwa, o dziwo zgadnij jakiego chmielu między innymi używaja ? Tak własnie polskiego że zacytuje "mózgojeba" jak go nazywasz.
Wszystko zależy jakie piwo warzysz.
Ja akurat używam niemieckich aromatów, mi pasują najlepiej. I od razu tłumaczę, dziadka w Wermachcie nie miałem.
Ostatni zrobiłem też górniaka na Cascade, zapowiada się na super piwo, wiec pewnie do niego powrócę.
Ale co tam Ci tłumaczyć, przeca Ty zapatrzony tylko w nasze, co obce to złe, diabli przenieśli na szkodę ludowi.
Nie koniecznie to szczegóły, dobrze podałeś temat, teraz do tego jeszcze jaki chmiel i jakie drożdze i warzymy.Comment