A świstak siedzi i skład na piwa dyktuje...

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.07
    • 280

A świstak siedzi i skład na piwa dyktuje...

Jak to jest z tym składem podanym na etykiecie piwa. Z opiewanym i wysławianym na blogach i forum mitycznym "pełnym składem" się jeszcze nie spotkałem. Napis na piwie skład nim nie jest i nie jest w składem w rozumieniu produktu żywnościowego. Chyba, że:
    - w Ciechanie, Raciborzu, Namysłowie i paru innych nie używa się drożdży,
    - w Sweet Cow z AleBrowaru laktozy jest naprawdę niewiele (mniej niż drożdży)
    - powyższe i wiele innych browarów stosuje wyłącznie refermentację w butelce celem nagazowania piwa.
    - a najciekawsze (i to co mnie pchnęło do tego postu) oskarżany o bycie klonem Skalaka, Wojcieszów nie może nim być bo ma inny skład (choć ten sam smak ;p)

Stąd moje pytanie. Czy ktoś wie czy "Skład:" na piwie w/g polskich norm należy czytać jako "zawiera", czy w ogóle jest to (lub raczej może być) tekst w stylu "według pradawnej receptury"?
    --------------------
    --------------------
    "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Kto w Polsce stosuje refermentacje?

Polskich Norm nie o ma obowiązku używać.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• ksy
      • 2011.07
      • 280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Kto w Polsce stosuje refermentacje?
      Najwyraźniej wszyscy... bo piwa w butelkach gazowane a co2 nikt nie dodaje ;p. (oczywiście przy pełnym ufności założeniu "Skład:" = "Pełny skład:")
      --------------------
      --------------------

Comment

• jacer
        • 2006.03
        • 9875

Ty to masz chłopie problemy
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• ksy
          • 2011.07
          • 280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Ty to masz chłopie problemy
          A jakieś trzeba mieć ... lepiej żeby takie jak ten.

Ten napis "Skład:" jest opiewany jako wielki plus dla browarów. Ale jeśli na piwie z dodatkiem cukru, ekstraktu chmielowego, isoekstraktu (???) i kwasu askorbinowego może być napisane:
          "Skład: źródlana górska woda, słód, chmiel" to mnie to będzie męczyć i doputy nie okaże sie że a) czas zawiadomić UOKIK albo b) w co niestety bardziej wierze (ale jeszcze nie wiem) "Skład:" (na piwie) to bajki dla dzieci a jego prawdziwość zależy od dobrej woli browaru.
          --------------------
          --------------------

Comment

• gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

Nie bardzo rozumiem, co co koledze chodzi. Przecież większość browarów nie dodaje sztucznie dwutlenku węgla, tylko w zwyczajnie w świecie nie dopuszcza do rozgazowania się piwa podczas fermentacji i leżakowania.

A co do pełnego składu, to patrzcie, co znalazłem na puszce piwa kupionego w Barcelonie. Gdyby ktoś nie znał angielskiego to tłumaczę skład zamieszczony na puszce:

"100% naturalnych składników: woda, słód jęczmienny (17,7%), ryż, kukurydza, chmiel."

Piwo kiepskie, ale pogratulować odwagi. Chyba, że to jakieś nowe przepisy ich do tego zmusiły, o których nie wiem.

Comment

• gwzd
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2012.01
              • 622

Zapomniałem dołączyć zdjęć
              Attached Files

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Browary mają obowiązek, wedle prawa, podawać jedynie alergeny. Wałkowane to było dziesiątki razy na forum. Jeżeli ktoś umieszcza coś więcej to z dobrej woli.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• ytzek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.03
                  • 81

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak to jest z tym składem podanym na etykiecie piwa. Z opiewanym i wysławianym na blogach i forum mitycznym "pełnym składem" się jeszcze nie spotkałem. Napis na piwie skład nim nie jest i nie jest w składem w rozumieniu produktu żywnościowego. Chyba, że:
                  - w Ciechanie, Raciborzu, Namysłowie i paru innych nie używa się drożdży,
                  - w Sweet Cow z AleBrowaru laktozy jest naprawdę niewiele (mniej niż drożdży)
                  - powyższe i wiele innych browarów stosuje wyłącznie refermentację w butelce celem nagazowania piwa.
                  - a najciekawsze (i to co mnie pchnęło do tego postu) oskarżany o bycie klonem Skalaka, Wojcieszów nie może nim być bo ma inny skład (choć ten sam smak ;p)

Stąd moje pytanie. Czy ktoś wie czy "Skład:" na piwie w/g polskich norm należy czytać jako "zawiera", czy w ogóle jest to (lub raczej może być) tekst w stylu "według pradawnej receptury"?
                  Moja propozycja: wklep w google "rozporządzenie o znakowaniu żywności" i poczytaj ze zrozumieniem.
                  trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

Comment

Przetwarzanie...
                  X