Kormoran wypuszcza na rynek American IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

    Kormoran wypuszcza na rynek American IPA

    Jak poinformował na swojej stronie internetowej browar Kormoran, następnym piwem z serii "Podróże Kormorana" będzie American India Pale Ale.

    Trochę danych ze strony browaru:

    Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże.
    7-krotnie chmielone: na zacier, brzeczka przednia, 4 dawki do kotła warzelnego oraz chmielenie na zimno.
    IBU: 85
    Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane
    Pasteryzacja: Tak
    Gatunek piwa: AIPA
    Zawartość alkoholu: 6,0% obj.
    Ekstrakt: 16% wag.
    Barwa: mętna, bursztynowa
    Termin przydatności do spożycia: 2,5 miesiąca


    W sumie jak dla mnie jest to trochę zaskakujące (choć jest to miłe zaskoczenie). Po koźlaku pszenicznym spodziewałem się czegoś stonowanego w klimatach brytyjskich albo belgijskich, a tu proszę.

    Piwo ma się pojawić w sklepach w przyszłym tygodniu.
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    No i proszę - Kormoran publikuje podstawowe składniki. Nie trzeba zaraz żadnych nowych ustaw. Można?

    Comment

    • JanuszJG
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.04
      • 73

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      No i proszę - Kormoran publikuje podstawowe składniki. Nie trzeba zaraz żadnych nowych ustaw. Można?
      Oczywiście, że można. Tylko czekać na pojawienie się tego piweczka na półeczkach ...

      Comment

      • YouPeter
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 2379

        #4
        Można, tylko trzeba mieć się czym chwalić. Jakby dodawali grys kukurydziany to pewnie by o tym nie wspominali.
        Last edited by YouPeter; 2013-06-05, 13:25.
        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          A czemu? Dodatek kukurydzy w piwach angielskich mieści się w stylu, więc nie ma powodu się go wstydzić. Ja wielokrotnie robiłem piwo z kukurydzą i uważam, że ten dodatek w niczym nie pogarsza smaku piwa, nawet w ilości 20% zasypu.

          Obciach jest wtedy, jak ktoś chce robić pilsa pół na pół słód z kukurydzą.

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            A czemu? Dodatek kukurydzy w piwach angielskich mieści się w stylu, więc nie ma powodu się go wstydzić. Ja wielokrotnie robiłem piwo z kukurydzą i uważam, że ten dodatek w niczym nie pogarsza smaku piwa, nawet w ilości 20% zasypu.
            A w jakiej postaci dajesz kukurydze, kleikujesz ją wczesniej? Pytam, bo też mam zamiar użyć kukurydzy jako dadatku, ma być jakieś lajtowe amerykańskie piwo.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Obciach jest wtedy, jak ktoś chce robić pilsa pół na pół słód z kukurydzą.
            Albo pół na pół z cukrem (gotowiec + cukier, był niedawno taki temat ... ).

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Mąka kukurydziana Vitacorn, odtłuszczona.

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Mąka kukurydziana Vitacorn, odtłuszczona.
                I prosto do gara zaciernego?

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Zacierane normalnie ze słodem. Jest to w moim temacie, w piwowarstwie.

                  Comment


                  • #10
                    Dzięki, przejrzę

                    Comment

                    • Ravf
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.06
                      • 264

                      #11
                      Czy zatem będzie to pierwsza IPA w Polsce uwarzona przez tak duży, nierzemieślniczy browar (oraz co za tym idzie użycie na tak dużą skalę amerykańskich chmieli)? Dzięki temu spoko ludzi, którzy do tej pory nie znali tego stylu będą mieli okazję go poznać ponieważ, piwa z Kormorana mają dużo lepszą dostępność niż Pinta czy AleBrowar, nie wspominając już o Artezanie i Widawie...
                      Last edited by Ravf; 2013-06-05, 16:17.

                      Comment

                      • WojciechT
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2546

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ravf Wyświetlenie odpowiedzi
                        oraz co za tym idzie użycie na tak dużą skalę amerykańskich chmieli)?
                        W ciemnym owsianym piwie z Kormorana użyto chmielu Cascade.

                        Comment

                        • lucifuge
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.11
                          • 309

                          #13
                          No, no ciekaw jestem co im sie udało uwarzyć.

                          Comment

                          • yoda79
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.01
                            • 861

                            #14
                            Ogólnie inicjatywa jak najbardziej słuszna, kupię i ocenię czy ta słuszność idzie w parze z jakością.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19269

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                              W ciemnym owsianym piwie z Kormorana użyto chmielu Cascade.
                              W czasie zlotowej wizyty browarbizowiczów w 2012 roku były na stanie chmiele amerykańskie, ale użyto ich bardzo mało. Zresztą kto jak kto, ale właśnie Kormorana bym posądzał o to, że wypuści coś na tych chmielach.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X