Dlaczego żaden browar nie warzy piwa niskoalkoholowego w Polsce?
Collapse
X
-
U Czechów nie trzeba się specjalnie naszukać, żeby trafić na piwo w okolicach 4%.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Comment
-
Moim zdaniem 3% alkoholu to minimum, poniżej tej wartości piwo musiało by mieć chyba mniej niż 6% ekstraktu, a z czegoś takiego wiele smaku się nie da wycisnąć. Co prawda można napić się całkiem przyzwoite piwa o zawartości alkoholu w dolnych granicach 3% ,ale to przy górnej fermentacji no i piwa są raczej ciemne (na polskie warunki) no i często gazowane mieszakną azotową. Przy dolnej fermentacji bardzo ciężko byłoby uzyskać dobre efekty.Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2013-06-10, 23:40."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Moim zdaniem 3% alkoholu to minimum, poniżej tej wartości piwo musiało by mieć chyba mniej niż 6% ekstraktu, a z czegoś takiego wiele smaku się nie da wycisnąć. Co prawda można napić się całkiem przyzwoite piwa o zawartości alkoholu w dolnych granicach 3% ,ale to przy górnej fermentacji no i piwa są raczej ciemne (na polskie warunki) no i często gazowane mieszakną azotową. Przy dolnej fermentacji bardzo ciężko byłoby uzyskać dobre efekty."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Comment
-
Nadal jednak pytanie pozostaje bez odpowiedzi. 2,3 to nawet jak na piwo trochę mało, bowiem nie udajmy piwo jest napojem alkoholowym i ilość tego alkoholu ma także duży wpływ na smak. Tak od 3,5 no do 4,5 to takie sesyjne fajne piwka, no i takich to ze świecą szukać. więc ponowie pytanie założyciela wątku DLACZEGO ICH NIE MA? Dlaczego u południowych sąsiadów pełno takich smacznych(bardzo nie modne jest to co napiszę teraz) w przyzwoitej cenie. U nas się nie da.Lepiej wypuścić jakieś IPA za 8 PLN. Uwarzcie sobie JAPE i sprzedajcie za 40. Tak samo nie kupię. Więc dlaczego się nie da u nas?Comment
-
Bo naszym browarom nie zależy na lansowaniu lekkich i sesyjnych piw. I wydaje mi się, że przekonanie o słabości piw lekkich to nie tyle problem społeczeństwa co właśnie browarników. Odsyłam do wywiadu z właścicielem Zodiaka - dobre ma 12% ekstraktu, jak mniej to oszukane - taki mniej więcej był wydźwięk. Ciekawe ilu jeszcze właścicieli/piwowarów ma takie zdanie, może więcej niż nam się wydaje.Comment
-
To wszystko z poczucia obowiązku wobec państwa
Wyższy ekstrakt oznacza zapłacenie wyższej akcyzy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Należy rozdzielić dwa aspekty tej kwestii. Niskoalkoholowe, czyli poniżej (strzelam!) 2,6%, i niskoalkoholowe dziewiątki i dziesiątki, dolnej i górnej fermentacji, inaczej mówiąc piwa sesyjne, czy jak dawniej określano - wyszynkowe.
W tej pierwszej grupie bardzo sobie cenię Pécheresse Peches Lambic Lindemansa, w drugiej Dead Pony Club BrewDoga. Wśród polskich niestety na nic fajnego nie trafiłem, a szkoda i to jest nisza do zagospodarowania. Szkoda również, że mała...Comment
-
Nadal jednak pytanie pozostaje bez odpowiedzi. 2,3 to nawet jak na piwo trochę mało, bowiem nie udajmy piwo jest napojem alkoholowym i ilość tego alkoholu ma także duży wpływ na smak. Tak od 3,5 no do 4,5 to takie sesyjne fajne piwka, no i takich to ze świecą szukać. więc ponowie pytanie założyciela wątku DLACZEGO ICH NIE MA? Dlaczego u południowych sąsiadów pełno takich smacznych(bardzo nie modne jest to co napiszę teraz) w przyzwoitej cenie. U nas się nie da.Lepiej wypuścić jakieś IPA za 8 PLN. Uwarzcie sobie JAPE i sprzedajcie za 40. Tak samo nie kupię. Więc dlaczego się nie da u nas?Mniej książków więcej piwaComment
-
Nie sądzę, żeby to była mała nisza. Była moda na strongi i zdechła, teraz rozkręcają się piwa wynalazkowe o smakach owocowych. Uważam, że jest duże pole dla zagospodarowania dla piw o niższym ekstrakcie, ale pełnym smaku, nie odfermentowanym do czystego metalu. Zastępczo w niszę tę wchodzą radlery, a jest spore pole do popisu dla piw typu mild ale czy malzbier, i także dla lekkich pilsów.Comment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny rok z rzędu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...-
Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment