W miejscowości Jeruzal, gdzie kręcą serial „Ranczo” w miejscowym sklepie jako ciekawostkę nabyłem napitek o nazwie „Mamrot z Wilkowyj” – spożywany przez pijaczków w tymże serialu. Przekonany byłem, że to coś w stylu taniego wina, ale napisy wskazują, ze jest to napój alkoholowy na bazie piwa o smaku wiśniowym. Produkuje toto spółka Kolwin w Łasku. Moc 9% sugeruje dodatek spirytusu, ale w składzie go nie ma. Podany na etykiecie skład ogranicza się do piwa i napoju bezalkoholowego, więc to teoretycznie tak jakby coś w stylu wzmocnionego radlera. O smaku się nie wypowiem, bo boję się spróbować.
Mamrot z Wilkowyj - piwo, czy nie piwo?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziAle w butelce jakby mało. Coś ubyło?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziAle w butelce jakby mało. Coś ubyło?Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Wszystkie wina z Kolwinu, Omegi Skarżysko, Poldrinku Piotrków, część win z Winmaru(Sulimaru), sporo z firmy Komplet Nowy Lubiel produkowana jest na bazie piwa słodowego. Nie wiem z czym ma to związek(z podatkami?) ale ten proceder trwa już od kilku lat.
Comment
-
-
Gdyby było to piwo nie byłoby banderoli. Zatem albo w procesie produkcji dodaje się inny produkt fermentowany, albo alkohol, bo przecież radlery i smakowe piwa nie mają takowej.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedziNie wiem z czym ma to związek(z podatkami?) ale ten proceder trwa już od kilku lat.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-06-11, 09:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziGdyby było to piwo nie byłoby banderoli. Zatem albo w procesie produkcji dodaje się inny produkt fermentowany, albo alkohol, bo przecież radlery i smakowe piwa nie mają takowej.Ostatnia zmiana dokonana przez cororo; 2013-06-11, 09:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziJak się boisz, to przywieź na Festiwal Birofilia, ja się odważę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziPrzeczytajcie skład, to jest piwo.Ostatnia zmiana dokonana przez cororo; 2013-06-11, 11:55.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedziNie smakuje jak piwo.
A nawet są tu oceniane
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedziJuż było to przerabiane przy okazji napitków z Sulimaru-Winmaru(Pendragon miał problem czy dodawać czy nie do bazy jako piwa). To nie jest piwo. Nie można tego tak nazwać. Nie smakuje jak piwo. To zwykła kombinacja w celu niepłacenia akcyzy. Myślę że e-prezes sięgnie do przepisów i opisze szczegółowo zagadnienie
Metodą HGB warzy się zapewne brzeczkę o wysokim ekstrakcie i doprawia się, podobnie jak piwa smakowe esencjami smakowymi. Pytanie, czy to jest gazowane, bo korek wygląda jak napitek "spokojny".
Comment
-
Comment