Koooochani moi !!! W 1838 r. na Górnym i Dolnym Śląsku było czynnych nieco ponad 2500 browarów. Od tego czasu ich ilość nieustannie spada. Taki jest efekt postępu technicznego, ekonomicznego i społecznego. Mi się to nie podoba, ale nie mam na to żadnego wpływu. Tak po prostu jest i już.
Cenione w średniowieczu zawody to płatnerze, pasamonicy, kurdybanicy. Tych zawodów już nie ma, bo przestały być potrzebne. Tak samo będzie z browarami - 90% społeczeństwa będzie wpieprzało bułki z McDonalda, piło piwo z Huty Lenina i oglądało "Big Brothera". A my, koneserzy dobrego jadła i dobrego piwa będziemy się kryć po w lasach i jaskiniach, jak zaszczute zwierzęta niezdolne do życia w globalnej cywilizacji.
Już teraz w Polsce dominują piwa BEZ SMAKU. Jeszcze trzy lata temu twierdziłem, że przeciętne polskie piwo JEST LEPSZE od przeciętnego czeskiego. Teraz twierdzę, że jest odwrotnie. I mimo, że z czeskimi browarami dzieje się podobnie jak z polskimi, to Czesi potrafili uratować charakter swego piwa. A my? Nawet nie chodzimy do karczmy czy piwiarni, tylko do pubu. Obrzydliwe
Trzeba założyć coś takiego jak CAMRA w W. Bryt., towarzystwo popiera małe browary a jak nazwa wskazuje popiera Real Ale.
Ludzie liczą się ze zdaniem tych ludzi, ponieważ ludzie muszą czuć się trochę lepsi od innych będą się liczyli z opiniami fachowców i pili piwo z zaopiniowanych browarów.
Tak się dzieje w naszej Polszcze, że jak jakiś ŻURnalista lubi żur w jednej z knajp to walą tam potem całe tłumy, ja się pismaków
nie słucham i jak mi coś nie smakuję to nie i już.
Zresztą przejechałem się na niezależnych sponorowanych opiniach.
Krzysiu napisał(a) ...Ze wszystkich browarów, które łyknęła grupa Carlsberga, Piast jest chyba w najsłabszej kondycji finansowej i technologicznej. Pierwszy pójdzie na odstrzał.
Witam serdecznie. Szukam informacji o Zakładzie Remontowo-Montażowym Przemysłu Piwowarskiego Brzesko-Okocim ul. Browarna - ponieważ pracowałem tam w latach 1982-1984 i potrzebne mi do kapitału początkowego. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za okazałą pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny za...
Piwo jasne o zawartości alko 4.6% tym razem z Brzeska (LPL 03).
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - jasne złoto.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość i słód pilzneński z nutką "lodówkowego" chmielu....
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Witam, mam do sprzedania kegi po piwie w bardzo dobrym stanie (10 sztuk x 30L + 1 sztuka 50l); Głównie Beck's,Pilsner, Żywiec, Okocim oraz Browar Szczecin S.A. (50l)
Kegi oczywiście z legalnego źródła;
Wojewodztwo slaskie
T:576046066...
Comment